Drezúrny šport

Drezúrne jazdenie v Topoľčiankach sa začalo rozvíjať po II. svetovej vojne. Jazdci štartujúci vo farbách NŽ Topoľčianky úspešne reprezentovali nie len doma, ale aj zahraničí. Najvýznamnejšie výsledky v tomto športe dosiahol zaslúžilý majster športu Dominik Pružinský, ktorý pôsobil v žrebčíne vo funkcii vedúceho výcvikové strediska koní. Jazdeniu sa venoval až do odchodu na dôchodok. Po odchode Dominika Pružinského nastal útlm drezúrneho jazdenia nielen v Topoľčiankach, ale na celom Slovensku.

 

V roku 1994 za veľkej podpory vtedajšieho riaditeľa NŽ Topoľčianky Ing. Milana Šarišského sa znovu začalo obnovovať drezúrne jazdenie. Trénerom sa opäť po dlhšej odmlke stal D. Pružinský, ktorý postupne vyberal kone a jazdcov pre drezúrnu prípravu. Prvá jazdecká dvojica, ktorá sa ukázala na drezúrnom obdĺžniku bol Rudolf Kohút na štvorročnom koni Magik. Svoj prvý štart v drezúre stupňa „L“ premenili na svoje prvé víťazstvo. Ďalšími dvojicami boli B. Sokolová s koňom Amadeus, M. Oravec s koňom Dantes, A. Matušková s koňom Adria. Uvedené jazdecké dvojice dosahovali vynikajúce výsledky a na súťažiach do stupňa „L“ obsadzovali popredné miesta.

V novodobej histórii drezúrneho jazdenia v Topoľčianbkach (od roku 1994) sa najúspešnejšou dvojicou stal kôň Formát v sedle s R. Kohútom, keď okrem mnohých víťazstiev v úlohách stupňa „S“ – „ST“ – „T“, vyhrali 3 krát Majstrovstvá SR v drezúre v súťaži seniorov. V súťaži juniorov vyhral Formát v sedle s V. Rusnákovou Majstrovstvá SR v drezúre 4 krát. Táto dvojica tiež štartovala na ME juniorov v roku 1999 v Rakúsku a v roku 2000 v Lipici, kde v celkovom poradí obsadili 32 miesto.

Treba však spomenúť aj ostatné kone, ktoré podávali na drezúnom obdĺžniku vynikajúce výkony. Napr. Magik 1 krát vyhral M-SR a 3 krát obsadil druhé miesto, štartuje v súťažiach stupňa „T“. Nadaným koňom je aj Fantom, ktorého stálou jazdkyňou je Lucia Naštická. Dvojica štartuje v súťažiach stupňa „S“ – „ST“, kde v domácej konkurencii v sezóne 2002 ešte nenašli premožiteľa. Svoj prvý štart na M-SR v roku 2002 premenili taktiež na víťazstvo.

V drezúrnom jazdení v Topoľčiankach sa naďalej pokračuje, tak v príprave mladých koní ako aj jazdcov. Dôkazom toho je Viliam Naštický ml., ktorý v súťaži juniorov na M-SR obsadil hneď prvé dve miesta s koňmi Fenomén a Top Robin a V. Lomnická na koni Fávio sa umiestnila na piatom mieste.

Snahou vedenia Národného žrebčína a celého jazdeckého tímu je nadviazať na športové úspechy predošlej generácie a zúčastňovať sa aj na väčších zahraničných podujatiach medzinárodného charakteru.

 


Vytlačiť   E-mail