Hubertova jazda v Národnom žrebčíne Topoľčianky

Hubertova jazda v Národnom žrebčíne Topoľčianky
Býva to už tradíciou, že Národný žrebčín a Slovenská jazdecká federácia, za účasti mnohých jazdeckých klubov, ukončuje športovú sezónu Hubertovou jazdou. Tohtoročných účastníkov sprevádzalo mierne sychravé počasie  vystriedané mystickou hmlou, ktorá zvýraznila čaro a krásu okolitých lesov.

Hubertova jazda patrí k tradíciám Národného žrebčína. Ako obyčajne sa v Topoľčiankach zišlo mnoho osobností z jazdeckého a kultúrneho života. Hostiteľmi boli riaditeľ Národného žrebčína Michal Horný a predseda Slovenskej jazdeckej federácie Vladimír Chovan. Medzi čestných hostí, ktorí prijali pozvanie, patrila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, generálna riaditeľka sekcie pôdohospodárskej politiky a rozpočtu MPRV SR Monika Deneva, a tiež generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefan Ryba. Svojou vzácnou návštevou nás opäť poctil aj exprezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, ktorý sa do Topoľčianok rád vracia. Ešte v časoch vykonávania funkcie prezidenta sa okrem Hubertusu aktívne zúčastňoval aj Dňa otvorených dverí na 1. mája. Tento rok to bol jeho už desiaty Hubertus v Národnom žrebčíne.

Na slávnostnom otvorení Hubertovej jazdy pred Zámkom v Topoľčiankach nastúpilo 13 kočov a viac ako tridsiatka jazdcov z rôznych jazdeckých klubov.
Hubertovu jazdu svojim príhovorom otvoril riaditeľ Národného žrebčína Topoľčianky Michal Horný a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Jazdcov, ale aj hostí v kočiaroch oboznámil s prísnymi regulami master honu Peter Vančo. Húf sa vydal smerom k zrúcanine hradu Hrušov, míňajúc chovné objekty Národného žrebčína so stádami koní. Pod hradom bolo pripravené pre hostí a všetkých účastníkov občerstvenie. Oddychovú pauzu svojím repertoárom spríjemňoval folklórny súbor Topoľnica.

Po občerstvení, kedy nové sily načerpali nielen jazdci, ale aj ich štvornohí zverenci, sa húf vydal späť k Zámku v Topoľčiankach. Počas cesty húf prekonával prírodné prekážky za neustáleho prenasledovania symbolickej „líšky“ smerom až k Medvedej lúke za topoľčianskym kaštieľom. Tu nasledovalo dlho očakávané vyvrcholenie honu - halali. Jazdci hľadali líščí chvost v kríkoch, pod pníkmi, v tráve aj na konároch. Líška sa napokon našla celkom rýchlo. Víťazke hubertusu Michaele Hornej zablahoželal exprezident SR Ivan Gašparovič a riaditeľ NŽ Topoľčianky Michal Horný.

Unavení, ale spokojní jazdci sa vrátili na nádvorie jazdiarne žrebčína. Po zaopatrení koní ich čakalo vo vyzdobenej historickej jazdeckej hale posedenie. Nechýbal ani „hubertovský guláš“  a tradičné gurmánske špeciality.

Takže, máme za sebou ďalšiu chovateľsko-športovú sezónu...
Prajeme všetkým jazdcom a  ich štvornohým zverencom dostatok oddychu na načerpanie nových síl do nasledovnej sezóny 2018 a samozrejme veľa chovateľských a športových úspechov.

Autor text: NŽT, Foto: Pavol Čepček


Vytlačiť   E-mail