Národný žrebčín na EQUITANE 2013

Národný žrebčín na EQUITANE 2013   Národný žrebčín Topoľčianky prijal pozvanie Európskej asociácie štátnych žrebčínov (ESSA), ktorej je členom a stal sa súčasťou tandemovej štvorylky prezentovanej na jednom z najväčších jazdeckých veľtrhov na svete – EQUITANA 2013.

Gigant Equitana

Čísla hovoria samé za seba. 201 000 návštevníkov, 1000 koní zo štyridsiatich rôznych plemien, od Shetlandských poníkov až po Belgické ťažné kone a 850 vystavovateľov. Návštevníci si v skutku prišli na svoje. Či už ich cieľom bol obchod, nákupy, zábava  či tréningové workshopy, na Equitane si každý našiel to svoje.

Každý deň bol pre divákov pripravený bohatý program, ktorý prebiehal v hlavnej aréne plus v ďalších štyroch menších arénach. Súčasťou týchto denných prehliadok bola aj štvorylka záprahových tandemov a tandemov pod sedlom, ktorú zorganizovala už spomínaná ESSA, s cieľom predstaviť rozmanitosť tradičných plemien chovaných v Európskych národných žrebčínoch. Okrem  Národného žrebčína Topoľčianky, ktorý tam predstavil svoje lipicanské a huculské kone, mohli návštevníci  sledovať aj kladrubské kone z českého národného žrebčína Kladruby a taktiež zaujímavé kone Kinského zo žrebčína Kinský.  Ďalej sa predstavili švajčiarsky žrebčín Avenches , z Nemecka Marbach a Dillenburg a z Francúzska Lamballe, Saint –Lô a Rosiéres.

Okrem prezentácie tradičných plemien, Národný žrebčín Topoľčianky propagoval tiež blížiace sa Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch, ktoré sa budú konať 28.8.-1.9.2013 v Topoľčiankach. V informačnom stánku mohli záujemcovia dostať všetky potrebné informácie ohľadom pripravovaného podujatia. Zároveň boli všetci prítomní pozvaní na toto vrcholové podujatie záprahovej sezóny počas krátkej exhibície lipicanského dvojzáprahu v hlavnej aréne.  Všetky aktuálne informácie môžete sledovať na webovej stránke www.chmtopolcianky2013.sk .

ESSA

ESSA momentálne združuje 30 štátnych žrebčínov z rôznych krajín v celej Európe. Národné žrebčíny v Európe sú dôležitými stevardmi tradícií a histórie, ale zároveň sú modernými spoločnosťami a vzdelávacími inštitúciami. Sú to žijúce pamiatky, ktoré zachovávajú tradičné plemená charakteristické pre jednotlivé členské krajiny. Cieľom ESSA je vzájomná spolupráca jednotlivých chovateľských centier a zachovanie kultúrneho a národného dedičstva v chove koní v medzinárodnom meradle. V roku 2009 bola ESSA oficiálne zaregistrovaná v Nemecku. Sídlom asociácie je žrebčín v Marbachu, Baden-Wuerttemberg, Nemecko.
 

Vytlačiť   E-mail