Malí „Charismovia“ už robia radosť v NŽ Topoľčianky

Malí „Charismovia“ už robia radosť v NŽ TopoľčiankyJanuár je mesiac, kedy väčšina chovateľov očakáva prvé prírastky. V Topoľčiankach sa na svet pýtalo prvé potomstvo po známom plemenníkovi Charismovi, ktorý v minulej chovateľskej sezóne pôsobil v Inseminačno-reprodukčnom centre v Topoľčiankach.

 

Charisma je exteriérom výnimočný žrebec, s elastickým pohybom a senzačnými skokovými kvalitami. Výkonnostné skúšky žrebcov absolvoval Charisma v roku 1999 vo Warendorfe v čiastkovom indexe za skok sa stal víťazom týchto skúšok. Charisma bol viacnásobným víťazom parkúrových pretekov až do stupňa „T“ a vyhral aj kvalifikáciu na nemecký spolkový šampionát. Kritériá mladých koní absolvoval s ideálnou známkou za skok – 9,0. Bohužiaľ, kvôli zraneniu sa na šampionáte nemohol zúčastniť.

Počas roku 2010 boli jeho dávky pre kobyly plemena Slovenský teplokrvník zapísané v plemennej knihe ZCHKS poskytnuté výhodne vďaka podpore ministerstva pôdohospodárstva. V tomto období bolo pripustených 167 kobýl. V Národnom žrebčíne Topoľčianky je s ním žrebných 24 kobýl.

Prvé žriebä po Charismovi už uzrelo svetlo sveta 5. januára a zároveň to je aj prvé žriebä narodené v Národnom žrebčíne v tomto roku. Je to zdravá kobylka z matky Chavtajm-22 (Chavtajm/North Star VIII-17). Ďalším v poradí je žrebček zo športovej kobyly Nexia (Lord Inci Tatus), známej z parkúrových pretekov až po stupeň „T“ s jazdcom Miroslavom Matúškom. 

Žriebätká sa majú k svetu a veselo pobehujú okolo mám. Prajeme im úspešnú športovú, alebo chovateľskú budúcnosť a dúfame, že budú robiť radosť svojim jazdcom a majiteľom.

V tomto roku môžu chovatelia prostredníctvom IRC opäť využiť dvoch drezúrnych žrebcov Top Robin (Casanova I) a Formát (Robinson I), ktorí boli otestovaní v medzinárodnom športe až na „T“ stupni.

Vytlačiť   E-mail