Hubertus v Národnom žrebčíne Topoľčianky 2010

Hubertus 2010

  Teplé lúče slnka svietili cez stromy posiate farebnými listami a už to naznačovalo, že hubertova jazda sa vydarí. Vo viac ako 80-ročnej histórii fungovania Národného žrebčína sa ich tu uskutočnilo mnoho. Boli to hubertusy jazdeckého klubu, hubertusy na objednávku rôznych spoločností a keďže Národný žrebčín je štátny podnik a má aj reprezentačné povinnosti, tak aj hubertusy pre predstaviteľov kultúrneho a spoločenského života.

23. októbra 2010 sa konala Hubertová jazda, ktorú spoločne už šiestykrát organizoval Národný žrebčín a Slovenská jazdecká federácia. Pozvaný bol každý záujemca s vlastným koňom, pre ktorého tu mal pripravené ustajnenie. Zišlo sa tu mnoho osobností z jazdeckého a kultúrneho života a najvzácnejšou návštevou bol pán prezident Ivan Gašparovič. Jeho hostiteľmi boli riaditeľ Národného žrebčína Michal Horný a predseda Slovenskej jazdeckej federácie Andrej Glatz. 

Hubertusova jazda viedla cez lúky chovného objektu Hostie, kde boli postavené prekážky, na hrad Hrušov. Tam si dali jazdci a hostia prestávku a občerstvili sa. Zaujímavosťou bolo, že tohtoročnú Hubertusovu jazdu celú absolvovala jazdkyňa Lenka Fogltonová v dámskom sedle, pričom aj odvážne skákala cez prekážky.

Halali sa konalo už tradične na lúke za zámkom, kde jazdci hľadali ukrytý líščí chvost. Podarilo sa ho nájsť jazdcovi z Topoľčianok – Bálintovi Bírovi. Dekoroval ho sám pán prezident.

Potom, čo jazdci zosadli a postarali sa o svoje kone, bolo pre nich pripravené posedenie v historickej hale Národného žrebčína Topoľčianky. Hostia si tu mohli prezrieť tiež výstavu známeho fotografa koní – Dalibora Gregora.

Sezónu sme teda symbolicky ukončili. Nastáva čas oddychu a pokoja, ale nie nadlho. Národný žrebčín otvorí svoje brány opäť na Deň otvorených dverí 29.12.2010.

Autor foto: Dalibor Gregor
Video:        zdroj TA3

 


Vytlačiť   E-mail