Historicky prvý titul majstra Vyšehradskej štvorky putuje do Topoľčianok

Historicky prvý titul majstra Vyšehradskej štvorky putuje do Topoľčianok
   Na týchto pretekoch bojovali o titul cvičenci ako z názvu vyplýva zo 4 krajín, Slovenska, Čiech, Poľska a Maďarska. Pre tieto krajiny to boli zároveň aj ich národné majstrovstvá, čo znamenalo bohatú účasť a veľkú konkurenciu. Slováci sa presadili v kategórii detí (Fridrich Peter), seniorských skupín (SOUP Šaľa) a juniorov (Tomáš Malý). Pre Tomáša Malého a jeho trénera Borisa Kodaka to bol jeden z najcennejších, ak nie aj najcennejší úspech.  Tomášovi sme položili pár otázok:

Ako sa cítiš ako prvý držiteľ titulu „Majster Vyšehradskej štvorky“? 

Cítim sa veľmi dobre, je to pre mňa pocta byť majstrom vyšehradskej štvorky, dá sa povedať že historicky prvý, takže som spokojný. Za tento úspech samozrejme vďačím aj môjmu trénerovi a kobyle Fantagíra, ktorá sa so mnou pripravovala na sezónu veľmi tvrdo a nesklamala ma. Bola mi najlepším športovým partnerom, akého si voltižák dokáže predstaviť. Sezóna 2010 síce nebola vždy ružová, ale tento úspech ma tak potešil, že sa hneď zabudlo na všetky nezdary.

Prečo si sa rozhodol pre voltíž ako šport? Ako si sa dostal do klubu Národného žrebčína?

Voltíž ma zaujala – kone, gymnastika, spoznávanie novej netradičnej športovej disciplíny. Získal som veľa voltížnych priateľov a všetko s tým spojené. Konkrétne do žrebčína som sa dostal vďaka tomu, že náš tréner robil na škole nábor nových cvičencov a ja som sa rozhodol, že to vyskúšam.  

Čo myslíš, čomu vďačíš za svoje pribúdajúce úspechy?

Som vďačný hlavne trénerovi za jeho trpezlivosť, viem že ho to so mnou stojí sem-tam veľa nervov J. Som vďačný aj za to, že ma moje telo poslúcha, pretože už viacerí povedali, že som športovo nadaný. V neposlednom rade vďačím za kone, ktoré sú jedným z najdôležitejších predpokladov pre tento šport a za vynikajúce podmienky v Národnom žrebčíne, ktoré sa snažím v plnej miere využiť.

Si jediným chlapcom vo voltížnom kolektíve v Topoľčiankach. Nevadí ti to?

Nevadí, práve naopak, vyhovuje mi to – veď mám okolo seba samé dievčatá J. Žiadny kolektív nie je ideálny, ale je to o tom, že sa snažíme jeden s druhým vychádzať a tolerovať sa navzájom, aj keď sa objavia z času na čas hádky. A ja by som ten náš kolektív určite nevymenil!

Aké máš ciele a predsavzatia do budúcej sezóny?

Pred ďalšou sezónou ma čaká operácia kolena, ale dúfam, že sa dám rýchlo do poriadku a hneď na prvom štarte sa ukážem v dobrom svetle. Ciele si treba dávať vysoké a ja by som chcel byť stále medzi prvými a udržovať sa vo voltížnej špičke. Samozrejme by som chcel obhájiť titul majstra Vyšehradskej štvorky, podujatie sa bude konať budúci rok v Maďarsku. Taktiež by som sa chcel nominovať na Majstrovstvá Európy a dostať sa do prvej trojky. Spravím pre to všetko, čo budem môcť.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa úspechov aj v ďalších sezónach.

Vytlačiť   E-mail