Dunajsko-alpský pohár musel byť zrušený

Najväčšie podujatie dvojzáprahov tohto roku v Európe muselo byť zrušené. Organizátori z Národného žrebčína sa pripravovali od roku 2004, kedy im bol Dunajsko-Alpský pohár 2010 pridelený. Túto niekoľkoročnú snahu prekazili vrtochy počasia, ktoré trvali od začiatku roku. Nie len na Slovensku ľudia bojovali so záplavami. V Topoľčiankach zamestnanci robili všetko pre to, aby sa podarilo zachovať dráhu v pojazdnom stave, ale proti prírode je človek bezmocný. 

Prvú myšlienku uskutočniť na dráhe veľké medzinárodné preteky vnukol riaditeľovi NŽ Topoľčianky Ing. Michalovi Hornému, PhD. Dr. Gűnther Graf v.d. Shulenburg. V roku 2000 bol organizátorom majstrovstiev Sveta štvorzáprahov vo Wolfsburgu a v Topoľčiankach videl tiež potenciál pripraviť podobne významné podujatie. Od vtedy sa začali dlhodobé prípravy s cieľom zviditeľniť raz Slovensko a Národný žrebčín aj na medzinárodnom záprahovom poli. Budovali sa prekážky nadštandardnej úrovne, vyvinulo sa množstvo diplomatických vzťahov s tými najlepšími svetovými rozhodcami a staviteľmi tratí, ktorí sa s nami podelili o svoje cenné skúsenosti a pomáhali nám z roka na rok pripraviť kvalitnejšie preteky. Septembrový dátum v Topoľčiankach sa stal obľúbeným termínom v kalendári súťažiacich nielen z okolitých krajín. Taktiež naši záprahoví jazdci sa začali presadzovať v medzinárodnom poli pretekárov a nosili domov postrehy zo zahraničných súťaží. Lipicany z Topoľčianok sa stali vyhľadávanými koňmi pre záprahoví šport. 

Rok Dunajsko-Alpského pohára na Slovensku sa začal a už na jar museli byť zrušené národné záprahové preteky, ktoré mali byť tiež príležitosťou pre jazdcov vyskúšať si podmienky v Topoľčiankach pred DAP „nanečisto“ . Tiež museli byť zrušené dve dostihové popoludnia. Na dostihovej dráhe sa po tridsiatich rokoch problémov s tvrdým povrchom vyskytla neočakávaná situácia. Pôda je premočená nie len povrchovo z dažďov, ale začala vyrážať spodná voda a plocha na viacerých miestach dostala charakter močariska.

Z hľadiska bezpečia koní aj jazdcov a férových podmienkach pre všetkých nebolo možné na dráhe uskutočniť žiadne jazdecké podujatie. Organizátori zvažovali viacero alternatív – vynechať prekážky, pod ktorými bola pôda v najhoršom stave a dobudovať narýchlo nové, pracovníci odkláňali vodu vyhĺbeným potôčikom von z dráhy. Po pár horúcich dňoch už začala svitať nádej, že voda klesne a vládla optimistickejšia nálada. Pár týždňov pre termínom súťaže prišla však búrka, ktorá spôsobila aj historické záplavy na Hornom Ponitrí a nádej opäť zhasla. Prihlásených už bolo viac ako 70 záprahov. Do Topoľčianok boli prizvaní technický delegát Jozef Borka a staviteľ trate Gábor Fintha, ktorí definitívne rozhodli, že za daných podmienok nebude možný korektný priebeh pretekov. Prizvaní boli tiež odborníci v oblasti meliorácií a boli vykonané sondáže.

Azda najviac bol zronený Pavol Gašpar – staviteľ maratónskych prekážok. Roky dozadu stále hovoril o tom, čo musí ešte vylepšiť do Dunajsko-Alpského pohára a po každých medzinárodných záprahových pretekoch sršal nápadmi, čo prichystá a vylepší. Samozrejme všetci členovia organizačného výboru boli sklamaní zo zmarených organizačných príprav. Pripravený bol priamy prenos z pretekov na internete, infraštruktúra - „záprahárska dedinka“, propagačný materiál, podpísané sponzorské zmluvy, priebežné nabiehanie výsledkov na internete a veľa ďalšieho. Týmto sa chceme ospravedlniť aj sponzorom, ktorí chceli podujatie podporiť a tešili sa naň.

Dúfame, že sa nám podarí presvedčiť komisiu DAP, aby sa mohol Pohár konať u nás budúci rok, čo bude možno komplikované, keďže toto veľké podujatie sa koná každé dva roky striedavo s majstrovstvami Sveta dvojzáprahov, ktoré majú byť vo Francúzsku. Národný žrebčín do budúcnosti určite podnikne opatrenia, aby sa niečo podobné nezopakovalo a plánované majstrovstvá Sveta jednozáprahov 2014 už nič neohrozilo.

Ako malú náplasť Vás chceme pozvať na čiastkové záprahové preteky 19. septembra, ktoré sa uskutočnia na pieskovej ploche počas Vinobrania, ktoré organizuje obec Topoľčianky v spolupráci s Národným žrebčínom.
 

17.08.2010

 


20.08.2010

 


02.09.2010

 

 


Vytlačiť   E-mail