Ijsbrand Chardon a lipicany

Ijsbrand Chardon a lipicany   Ijsbrand Chardon – záprahová superstar z Holandska – majster Sveta 2008 Beesd...to bol jeho štvrtý titul majstra Sveta v kráľovskej disciplíne štvorzáprahov.

Počas FEI World Cup v novembri 2009 v Stuttgarte sa uskutočnila prekvapivá dohoda roka 2009 – Holanďan kúpil lipicany Joszefa Dobrovitza – 2 zo slovenského chovu a jedného z maďarského chovu, ktoré sa už nachádzajú v prekrásnych stajniach jazdeckého areálu Chardonovcov v holandskom Den Hoorn.

Ijsbrand poznal tento záprah a už v roku 2007 s týmito koňmi vyhral v Budapešti. „Experiment počas svetového pohára v Budapešti, kde som zapriahal od rodiny Dobrovitz zapožičaný záprah,  som si skutočne vychutnal. Súťaž som vyhral a bol to pre mňa úžasný zážitok. Maďarské publikum bolo tak fantastické, tak nadšené a veľmi mi dopomohlo k jednému z mojich najkrajších víťazstiev.

Momentálna úroveň v halovom športe je taká vysoká, že môj pôvodný záprah vrátane už 19-ročného valacha mal problém vyvinúť takú rýchlosť. Už od apríla som uvažoval o nejakom inom riešení, pretože s týmto záprahom som sa už na vrchol dostať nemohol. Potom som dostal šancu kúpiť tieto rutinované kone Jozsefa Dobrovitza.“

Jozsef vlastne svoj najlepší záprah s mnohými víťazstvami v svetovom pohári nechcel predať. Jozsef Dobrovitz: „Len Ijsbrand, nikto iný by ich nedostal – o jeho ponuke som premýšľal – máme doma tak veľa dobrých koní a deň má len 24 hodín.“

Ijsbrand – ako to ide s lipicanmi?

„Naozaj mi robia radosť. Jozsef je veľmi dobrý jazdec a kone sú veľmi dobre trénované – teraz sa ale musia stať „mojimi“ koňmi a na to treba čas.

Musíme spolu vyrásť, to nejde za pár dní, alebo týždňov. Sú to vynikajúce kone – rýchle a obratné, pre halovú sezónu najlepšie trénované.

Pri ich prvom výjazde na národné preteky v Hengelo sme mali ešte malé dorozumievacie ťažkosti – ale na CAI W v Mechelene sme sa hneď umiestnili na druhom mieste a v Zwolle sme už zvíťazili.

Po druhom mieste počas zahrievacieho kola v Lipsku za Joszefom Dobrovitzom s jeho novým záprahom, som si už chvíľu myslel, že som vzal tie nesprávne – nie, žarty bokom – tieto lipicany sú tie správne!

Sú veľmi rýchle a v dobrej kondícii. Jedno je jasné, ja trénujem a pracujem inak ako Jozsef doma v Maďarsku. U mňa chodia lipicany 3 x do týždňa pod sedlo. Našim cieľom je zlepšiť kontrolu – jazdiť s menšou váhou v rukách. Chcel by som do záprahu vniesť viac pokoja. Chcem ich rýchlosť usmerňovať a nie nechať ich „trieliť“. Na tom musíme ešte popracovať. Aj takú maličkosť, ako vhodnosť zubadla ešte nemáme ujasnenú - v Lipsku počas čestného kola išli naozaj veselo.“

Kúpa lipicanov v Stuttgarte – Holanďan s lipicanmi – to vzbudilo na záprahovej scéne veľkú pozornosť.

To aj mňa prekvapilo – mnohí sa so mnou podelili o ich názory. Lipicany majú vo svete veľa fanúšikov a mnohých to tešilo, že holandský majster sveta teraz zapriaha lipicany. Som veľmi šťastný, že rodina Dobrovitzovcov mi predala tieto skvelé kone – také samozrejmé to totiž nebolo, oni na predaj neboli, ja som ich videl, zapriahal a až potom som sa o ne uchádzal, čo bolo vtedy pre Jozsefa prekvapujúce.

Veľmi sa teším aj z pozvania slovenského Národného žrebčína Topoľčianky, odkiaľ pochádzajú dva z týchto lipicanov a rád ho prijmem, som veľmi zvedavý na to, kde tak skvelé kone vyrastali. Takže po halovej sezóne sa už teším na návštevu.

Teraz si na „halovom ťažení“ s tromi lipicanmi a vpredu je jeden hnedák – čo je to za koňa?

 „To je Kelvin – KWPN – moja pravá ruka, môj najlepší kôň, ktorý sa už zúčastnil aj na dvoch majstrovstvách sveta – nie je jednoduchý, ale je veľmi rýchly a teraz je mojim „prekladateľom“...

Keď som ho prvý krát doma zapriahal s 3 šimlami a povedal „poďme“, u lipicanov nenastala žiadna reakcia – komunikačný problém – oni mojej Holandštine nerozumejú –ale Kelvin rozumie každé slovo a už to klape – on je vlastne mojim prekladateľom a ide tak, ako chcem aby išiel celý záprah.“ 

Pohľad do budúcna – Svetové jazdecké hry Kentucky?

„Plánujem tam ísť obhájiť svoj titul. Už sa pripravujeme veľmi intenzívne. Myslím si ale, že tam bude menej záprahov na štarte ako v Beesde, tam bolo 60 účastníkov. Odhadujem, že v Kentucky to bude okolo 25 – škoda.“

Ďakujeme za rozhovor Ijsbrand a veľa šťastia v roku 2010!

 

Jacqueline Zimmermann

Foto: Rinaldo de Craen


Vytlačiť   E-mail