Širokej chovateľskej verejnosti bol predstavený žrebec Charisma

Charisma ako prototyp sportoveho kona.

  Dňa 4.2.2010 usporiadal Národný žrebčín Topoľčianky prezentáciu žrebcov pre populáciu kobýl plemena Slovenský teplokrvník. V historickej Jazdiarni Národného žrebčína bolo predvedených šesť plemenných žrebcov. Tri žrebce z chovu Národného žrebčína Robinson I (Formát),Casanova I (Top Robin) a Dahoman XI. Ďalšie tri žrebce (Charisma, Comero a Boris Du Melnire) sú importy a budú v pripúšťacej sezóne 2010 pôsobiť v Inseminačno-reprodukčnom centre Národného žrebčína.

 

  Záujem chovateľskej verejnosti vzbudil určite plemenný žrebec CHARISMA. Tento špičkový produkt nemeckého holštýnskeho chovu bol s podporou a z impulzu Ministerstva pôdohospodárstva zapožičaný na dobu jedného roku pre Inseminačno-reprodukčné centrum Národného žrebčína, kde bude pôsobiť ako producent čerstvej spermy. K chovateľom sa prihovoril aj minister pôdohospodárstva Ing. Vladimír Chovan, ktorý doslova poprosil chovateľov, aby uvedeného žrebca maximálne využili v populácii koní plemena Slovenský teplokrvník za účelom zvýšenia kvality chovu koní na Slovensku. Riaditeľ Národného žrebčína Ing. Michal Horný informoval chovateľov, že pripúšťací poplatok žrebca CHARISMA je v réžii prenájmu, to znamená, že každý chovateľ kobýl plemena Slovenský teplokrvník, ktoré sú zapísane do plemennej knihy ST vo ZCHKS - družstvo, ktorý požiada o čerstvú spermu tohto žrebca, ju dostane bezplatne. Poďakoval sa ministrovi pôdohospodárstva a rezortu pôdohospodárva za podporu a uviedol: „Je to obrovská šanca pre slovenských chovateľov, dostať sa k vynikajúcej genetike, prostredníctvom špičkového žrebca“.
  
   Žrebec CHARISMA bol predvedený na ruke, v skoku vo voľnosti aj pod sedlom. Upútal svojou eleganciou, elastickým pohybom, ale aj senzačnými skokovými kvalitami. Výkonnostné skúšky žrebcov absolvoval v roku 1999 vo Warendorfe a v čiastkovom indexe za skok sa stal víťazom týchto skúšok. Charisma bol viacnásobným víťazom parkúrových pretekov až do stupňa „T“ a vyhral aj kvalifikáciu na nemecký spolkový šampionát. Kritériá mladých koní absolvoval s ideálnou známkou za skok – 9,0. Bohužiaľ ,kvôli zraneniu sa na šampionáte nemohol zúčastniť. Je polovičným bratom plemenníka Athletico, ktorý pôsobil pár rokov v Celle.
 
   Z doterajšieho pôsobenia v chove má Charisma 320 potomkov. Z nich 153 je zaregistrovaných v Nemeckej jazdeckej federácii ako športové kone a 10 sa úspešne umiestňuje v stupni „T“. Z potomstva Charismu bolo uznaných 11 chovných kobýl a piati jeho synovia ako plemenníci: Caesar, Carino Lottero, Chalkis, Charanto, Christoph Colombus. Posledný menovaný je tiež jedným z najžiadanejších žrebcov. Na výkonnostných skúškach v roku 2002 v Münster-Handorf  bol najlepším skokovým žrebcom svojho ročníka. Za svojim otcom nezaostáva ani v športe, umiestnil sa už v mnohých Grand Prix. V roku 2008 sa stal najlepším osemročným skokovým žrebcom v Nemecku a pripísal si medzi mnohými umiestneniami aj 4 víťazstvá v stupni „T“.
 
   Čerstvá sperma Charismu pre kobyly plemena Slovenský teplokrvník, zapísané v plemennej knihe ZCHKS je poskytnutá chovateľom bezplatne. Národný žrebčín si účtuje manipulačný poplatok, balné a poštovné podľa platného cenníka NŽ vrátane 19 % DPH.   
   Pre produkciu obľúbených a konštitučne tvrdých anglo-arabských koní Národný žrebčín poskytol možnosť využiť špičkového shagya-arabského plemenného žrebca DAHOMAN XI. Jeho potomstvo si zachováva jedinečný a charakteristický typ, je dostatočne mohutné, pritom ušľachtilé s veľmi dobrými skokovými schopnosťami. V chove Národného žrebčína Topoľčianky pôsobí v súčasnosti po žrebcovi Dahoman XI šesť elitných chovných kobýl. V slovenskom zemskom chove zanechal syna – plemenného žrebca Dahoman XII a v Českej republike plemenníka Dahoman IV – CZ Tamarix, víťaza Národnej výstavy Shagya – arabských koní v Pardubiciach, v roku 2008.
 
   Chovatelia budú mať možnosť využiť aj nového importovaného žrebca z Českej republiky – COMERO. Tento žrebec absolvoval test žrebcov v roku 1993 v rámci plemennej knihy ČT. Dlhodobo pôsobil v plemenitbe v Národnom žrebčíne Klarduby n/Labem, v rokoch 2007 a 2008 v žrebčíne Albertovec. V chove je zaradených 26 dcér a 4 synovia - Blacoro-K, Caprio, Comisar-K, Corregio. K jeho najlepším potomkom patria Corregio S, Cavalerie, Coronado K a Havaj I v skoku, Nicolas Kinsky, Cicero K a Pair v drezúre. Podľa vyhodnotenia výkonnosti potomkov v skokových súťažiach v roku 2007 v ČR bol Comero vyhodnotený na prvom mieste, v drezúrnych súťažiach na mieste 6. Je všestranne prevereným plemenníkom podľa výkonnosti potomkov ako v skokových, tak aj drezúrnych súťažiach. Rovnako línia jeho otca a rodina jeho matky sú vo výkonnosti svojich produktov dlhodobo preverené.
 
   Prvým rokom v plemenitbe bude pôsobiť odchovanec Národného žrebčína CASANOVA I, známy z drezúrnych kolbísk pod športovým menom Top Robin. Patrí k špičke Slovenských drezúrnych koní. Dvojnásobný „Kôň roka“ slovenského chovu, otestovaný v drezúrnom jazdení do stupňa T. Pre Národný žrebčín Topoľčianky získal množstvo majstrovských titulov v kategórii dospelých a dorastencov. Úspešne reprezentoval aj v zahraničí na medzinárodných drezúrnych pretekoch CDI. Vyniká korektným exteriérom, vynikajúcim fundamentom a bezchybnou mechanikou pohybu.   
 
   K známym plemenníkom NŽ Topoľčianky patrí aj ROBINSON I (Formát). Formát má za sebou krátku, ale zato veľmi bohatú a vynikajúcu kariéru drezúrneho koňa. Niekoľkokrát získal s topoľčianskymi jazdcami zlatú medailu na M-SR, či už medzi juniormi alebo seniormi. Veľmi úspešne reprezentoval na medzinárodnej pôde v ČR alebo Maďarsku (CDI) a zúčastnil sa Majstrovstiev Európy juniorov v drezúrnom jazdení v Lipici, kde v tvrdej a veľmi silnej konkurencii dobre obstál.
   Formát je predstaviteľom moderného typu športových koní s vynikajúcim charakterom, excelentnými chodmi, vysokou inteligenciou, učenlivosťou a bezchybným exteriérom.
  
   Predstaviteľom francúzskeho chovu (SF) je žrebec BORIS DU MELNIRE. Tento výnimočný kôň plemena Selle Francaise si svoju športovú kondíciu a výkonnosť udržoval do vysokého veku a ešte v roku 2005 aktívne súťažil s jednou z našich najznámejších jazdkýň Monikou Štangelovou. Umiestňoval sa v mnohých parkúroch stupňa „T“ a Grand Prix nielen na Slovensku ale aj v zahraničí. Svojim jazdcom zabezpečil nejednu medailu z Majstrovstiev Slovenska. V roku 2002 sa stal koňom roka v parkúre. Chovateľom bola predvedená v skoku vo voľnosti jeho dcéra Libora, ktorá sa umiestňuje tak v skokových súťažiach, ako aj v drezúrnom obdĺžniku a v roku 2009 sa stala víťazkou drezúrneho seriálu Mercedes Cup v kategórii 4-ročných koní.
 
   Pripúšťacia sezóna na Slovensku sa začala. Ponuka kvalitných a preverených plemenníkov je v Národnom žrebčíne naozaj bohatá. Zostáva len na chovateľskej verejnosti, ako využije možnosti skvalitniť svoje budúce produkty a tým posunúť kvalitu a úroveň slovenského chovu o priečku vyššie. Prajeme Vám šťastný výber.

 

AUTOR FOTO: Ing. Juraj Kovalčík
                           NŽ Topoľčianky
                           M. DUKES – Slovenský chov

 


Vytlačiť   E-mail