Fávio - kôň roka

Fávio - kôň roka   Narodil sa 5. 5. 1997 po oldenburskom plemennom žrebcovi Casanova, z matky Flying Star. Svoju kariéru CASANOVA začal v roku 1994. Medzi jeho najznámejšie potomstvo patria športové kone ako Druppy, Top Robin, Roger a mnohé ďalšie. Matka Fávia, kobyla 467 Flying Stra I-17, pochádza z rodiny založenej v roku 1949. Sama sa stala matkou otestovaných športových koní Fenomén, Fila, Forte. Z rodiny pochádzajú športové kone Polaris, Fiktus, Orbit, Okén, Negatív a dva plemenné žrebce zaradené do zemského chovu po Orientale I (1967) a po Furioso I (1980).
            Fávio vyrastal na pastvách chovného objektu Breziny. V roku 2000 vo veku troch rokov prišiel do výcvikového strediska Jazdiareň, kde absolvoval základný výcvik. Na základe jeho pohybových, charakterových vlastností a prevereného pôvodu bol vybraný do drezúrneho športu a dostal športové meno „Fávio“.
            Od roku 2001 sa aktívne zúčastňuje drezúrnych pretekov. Prešiel rukami mnohých skúsených trénerov. Jeho meno je spájané s jazdkyňou Michaelou Hornou, s ktorou dosiahol aj tie najvýznamnejšie úspechy. Absolvovali spolu už 7 športových sezón, 62 pretekov a 118 štartov. Táto zohraná dvojica sa môže pýšiť takými úspechmi ako zlatá medaila z M-SR v kategórií detí (2003), z M-SR juniorov 3 zlaté medaile (2004, 2005, 2006), jedno striebro (2003) a jeden bronz (2007) a z M-SR seniorov si odniesli bronzovú medailu (2009). Taktiež vzorne reprezentovali na viacerých medzinárodných drezúrnych pretekoch CDI vo Weikersdorfe, 2-krát v Brne a 2-krát v Topoľčiankach, kde dokonca kategóriu juniorov raz vyhrali a raz skončili druhí.
            Fávio sa v disciplíne drezúra v rebríčku „Kôň roka“ umiestnil 4-krát na 2. mieste, raz bol 3. a raz 4. V roku 2005 sa stal najúspešnejším koňom slovenského chovu, taktiež aj v roku 2009. Michaela Horná sa najmä s jeho pomocou stala 2-krát Jazdkyňou roka, 3-krát bola druhá, raz tretia a štvrtá. V sezóne 2009 sa v celoročnej súťaží „MERCEDES CUP – DREZÚRNY POHÁR NÁRODNÉHO ŽREBČÍNA“ v kategórií 9-ročných a starších koní umiestnili na 2. mieste.
     Fávio je veľmi učenlivý a ochotný koník, dobre známy z drezúrnych obdĺžnikov doma i v zahraničí. Právom patrí medzi špičku slovenskej drezúry. Spolu s nerozlučnou „kolegyňou“ Michaelou Hornou, ktorá je na neho patrične hrdá, vzorne reprezentuje Národný žrebčín a dúfame, že ešte aj dlho bude.
FOTO: BEST FOTO ČEPČEK
             J. ORNTH
Autor:  Emil Kovalcik

Vytlačiť   E-mail