Mercedes cup pozná svojich víťazov

Mercedes cup pozná svojich víťazovV nedeľu 20. septembra sa v Topoľčiankach ukončil seriál drezúrneho pohára Mercedes cup. V sezóne sa konalo šesť kôl tohto pohára, ktoré boli otvorené pre všetky kone a všetkých jazdcov, bez ohľadu na to, či spadali do hodnotenej kategórie alebo nie.

Bolo vypísaných mnoho súťaží od stupňa „Z“ až po stupeň „T“ a organizátori sa snažili obmieňať rozhodcovský zbor aby bola zaručená objektivita. Pohár bol rozložený do štyroch kategórií a síce 4-ročné kone, 5-6-ročné kone, 7-8-ročné kone a 9-ročné a staršie kone. Samozrejme by bolo vhodnejšie, keby každý ročník mladých koní mal svoju samostatnú kategóriu, ale populácia slovenských drezúrnych koní by pravdepodobne nebola schopná jednotlivé kategórie pokryť. Ukázalo sa to aj v kategórii 4-ročných koní, kde medzi sebou súťažili len 4 štartujúci.
Bodový systém bol nastavený tak, aby neboli ukrátení tí, ktorí sa nemohli zúčastniť všetkých kôl. Do výsledku sa totiž rátali len tri najlepšie kolá. Napätie do poslednej chvíle udržiavala skutočnosť, že body za umiestnenie vo finále sa rátali dvojnásobne.
V kategórii 4-ročných koní zvíťazila Lucia Naštická s kobylou Libora po Boris du Melnire. Darilo sa jej aj medzi 5-6-ročnými koňmi, kde zvíťazila s Lady N po Lapaz. Kategóriu 7-8 ročných koní vyhrala takisto domáca jazdkyňa Michaela Horná s Lusitaniou (Lapaz). Najvyššia kategória patrila Viere Dobiášovej s Dneprom (Derzkij), ktorá túto sezónu zbierala ceny kde sa len dalo. Poslednú súťaž a víťazov jednotlivých kategórií prišiel oddekorovať zástupca firmy Mercedes Benz Ing. Július Kalinka, konateľ a riaditeľ spoločnosti MOTORCAR Nitra s.r.o.

Za možnosť zrealizovať tento seriál treba poďakovať firme Mercedes Benz. Výraznou mierou pomohol tento pohár obohatiť slovenský drezúrny kalendár. Súťažiaci mali možnosť jazdiť na korektnom povrchu, za ideálnych podmienok. Boli hodnotení aj zahraničnými rozhodcami a mali príležitosť otestovať seba aj koňa v kvalitnej konkurencii. Niektorých kôl sa zúčastnili tiež jazdci z Čiech. Organizátori vynaložili na usporiadanie pohára nemalé prostriedky dúfajúc, že to prispeje k napredovaniu slovenskej drezúry.
Veríme, že sa podobný projekt podarí zrealizovať aj na budúci rok a svojou účasťou ho podporí ešte viac jazdcov ako to bolo tentokrát.

Vytlačiť   E-mail