CAI Topoľčianky 2009

CAI Topoľčianky 2009Už sme si zvykli, že druhý septembrový víkend v roku patrí najväčšiemu záprahovému podujatiu na Slovensku – Medzinárodným záprahovým pretekom CAI A v Topoľčiankach. Tentokrát sa znovu podarilo usporiadať preteky v kategórii jedno-, dvoj- a štvorzáprahov.  Popri medzinárodných súťažiach sa výsledky vyhodnocujú aj v rámci majstrovstiev Slovenska. Slovenskí jazdci majú tak jedinečnú možnosť nechať sa ohodnotiť zahraničnými rozhodcami a jazdiť na trati medzinárodných kritérií, pričom nepotrebujú mať zaplatenú medzinárodnú licenciu ani FEI pasy koní.

Rozhodcami tohtoročných CAI boli Franz-Josef Vetter (GER), Jozsef Borka (HUN), Hanspeter Rűschlin (SUI), Robert Fekár (SVK) a Peter Mikulášik (SVK). Pán Borka rozhodoval tohto roku aj majstrovstvá Sveta dvojzáprahov. Staviteľom trate bol Gábor Fintha z Maďarska. Na štart nastúpilo 13 jednozáprahov, 24 dvojzáprahov a 6 štvorzáprahov. Toto podujatie bolo pod záštitou rezortu ministerstva pôdohospodárstva a ceny prišiel odovzdať vtedajší minister Stanislav Becík.
V piatok sa začali preteky drezúrou. V jednozáprahoch nenašiel konkurenciu Vilmos Jambor (HUN), ktorého kôň Vulcano predviedol nádherné chody a jednoznačne zvíťazil s počtom tr. bodov 49,79. Za ním sa umiestnil Bartlomiej Kwiatek (POL) a Leibetseder Susanne (AUT). V dvojzáprahoch zvíťazil Adrian Kostrzewa (POL), so svojimi lipicanmi dosiahol výsledok len 47,87 tr.b. Za ním sa umiestnil Bogacz Sebastian tiež z Poľska a Josef Hrouda reprezentujúci slovenské farby. Kategórie štvorzáprahov sa zúčastnilo 6 štartujúcich, čo je uspokojivý počet vzhľadom na to, že na Slovensku štvorzáprahy ešte nemajú dlhú tradíciu. Prvé miesto obsadil Petr Vozáb (CZE) a za ním Ladislav Jirgala (CZE) a Piotr Mazurek (POL).  
Maratón sa odohrával opäť na dostihovej dráhe. Centrálna poloha prekážok zabezpečovala divákom pohodlné a bezprostredné sledovanie celej akcie. V tento deň sa na dráhe slávilo aj vinobranie a hostia pretekov si mohli od prekážok odskočiť na chutné vinárske špeciality a pozrieť si rámcový program vinobrania. Maratón bol náročný ale bezpečný pre kone aj jazdcov. Prvý krát sa v Topoľčiankach jazdilo až na ôsmych prekážkach, ktoré pripravil Pavol Gašpar. Každá prekážka patrila nejakému sponzorovi, čo naznačuje zvyšujúci sa záujem o tento šport. O prekážky prejavili záujem aj rakúski sponzori, ktorí poznajú divácky potenciál tejto disciplíny z rodnej krajiny.
Najrýchlejšou a najobratnejšou v jednozáprahoch bola Leibetseder Susanne (AUT) a ako zástupkyňa nežnejšieho pohlavia vyhrala náročný maratón pred Bartlomiejom Kwiatekom (POL) a Saru Zsoltom (HUN). Medzi dvojzáprahmi bolo najúspešnejšie poľské trio Jacek Kozlowski, Sebastian Bogacz a Adrian Kostrzewa. Poľská federácia poslala tentoraz na naše preteky svojich najsilnejších reprezentantov, ktorí tvorili poľské družstvo aj na tohtoročných majstrovstvách sveta v Kecskeméte.  Z našich sa najlepšie darilo Josefovi Hroudovi (5. miesto) a Pavlovi Gašparovi (6. miesto). Miroslav Matúška mal smolu, keď sa mu v prekážke ohlo oje a zvyšok maratónu musel absolvovať s touto poruchou, čo ho prirodzene veľmi zdržiavalo (9. miesto). V štvorzáprahoch si prvé dve miesta vymenili opäť Ladislav Jirgala a Petr Vozáb (obaja CZE) a tretie miesto vyjazdil Piotr Mazurek (POL).
Sobotňajší galavečer sa konal na dostihovej dráhe pod holým nebom a naďalej sa niesol v duchu vinobrania. Hostia si po dekorácii drezúry a maratónu a odovzdaní cien mohli vypočuť živú hudbu, zatancovať si, vychutnať si rôzne špeciality a rôzne vína. 
V nedeľu sa rozhodlo o víťazoch a umiestnených. Najlepší jednozáprah mala Leibetseder Susanne (AUT), ktorej aj napriek tretiemu miestu v parkúre už víťazstvo neuniklo. Za sebou nechala minuloročného víťaza Bartolomieja Kwiateka a jeho sestru Weroniku Kwiatek (obaja POL). Medzi dvojzáprahmi si Jacek Kozlovski víťazstvom v parkúre už len potvrdil vedúcu pozíciu. Za ním skončili Bogacz Sebastian (POL) a Josef Hrouda (SVK). Spomenutia hodné je ešte druhé miesto v parkúre Martina Zákršmída, ktorý reprezentuje len od minulého roku, ale stále viac a viac potvrdzuje svoj talent a jeho spolupráca s Miroslavom Matúškom začína prinášať ovocie. Kráľovská disciplína štvorzáprahy sa tento rok stala doménou českej republiky, keď víťazstvom v parkúre sa stal aj celkovým víťazom Petr Vozáb z Národného žrebčína Kladruby n. Labem pred českým kolegom Ladislavom Jirgalom a Piotrom Mazurekom (POL).
Ako bolo avizované, v rámci CAI A Topoľčianky sa konalo aj finále prestížneho európskeho záprahového pohára Golden Wheel Cup. Celkovým víťazom tohto pohára sa stal Jacek Kozlowski, ktorý si od predstaviteľov Golden Wheel Cupu  okrem množstva vecných cien odniesol z Topoľčianok aj finančnú odmenu 1200 €. Josef Hrouda a Miroslav Matúška (obaja SVK) skončili v pohári po celej sezóne na štvrtom a piatom mieste z pomedzi 41 hodnotených. Jazdci, ktorí sa zúčastnili CAI v Topoľčiankach mali výhodu, že sa im body za umiestnenie v týchto pretekoch rátali dvojnásobne.
Do majstrovstiev Slovenska nastúpilo 10 záprahov, čo znamená potešujúcu expanziu v slovenskom záprahovom športe. Šampión posledných rokov – jazdec Národného žrebčína Topoľčianky, Miroslav Matúška musel svoj titul prenechať novému slovenskému majstrovi Josefovi Hroudovi. Titul ale zostal v topoľčianskej stajni, pretože Josef Hrouda má slovenské občianstvo a reprezentuje Národný žrebčín Topoľčianky. Vicemajstrom sa stal Pavol Gašpar (NŽ Topoľčianky) a bronzovú medailu získal Miroslav Matúška (NŽ Topoľčianky), ktorý tentoraz zapriahal aj jedného zo svojich nových koní.
Z vyše 100 koní, ktoré sa zúčastnili záprahových pretekov bolo 51 plemena lipican a umiestňovali sa na popredných miestach. Aj keď v drezúre dominujú holandské teplokrvníky, v maratóne a parkúre sa obratnosti a temperamentu lipicanov nevyrovnajú. Štartové pole majstrovstiev Slovenska bolo tiež z 90 % tvorené lipicanmi, ktoré prirodzene aj obsadili medailové priečky.

CAI A 2009 je za nami – teraz sa už v Topoľčiankach hľadí smerom k veľkému záprahovému podujatiu 2010. Projekt „Dunajsko-Alpský pohár 2009“ sa už pripravuje a veľa noviniek a inovácii orientovaných na úspešnú budúcnosť európskeho záprahového športu už čaká na svoje uskutočnenie.

Tešíme sa na Vás v Topoľčiankach 2010!


Vytlačiť   E-mail