FEI World Dressage Challenge Cup

Mercedes Cup FINÁLE + Challenge Cup - výsledky, foto

V dňoch 22. a 23. septembra sa už po šiestykrát konala na Slovensku akcia zameraná na rozvoj dreúrneho jazdenia nazvaná FEI World Dressage Challenge Cup. V krátkosti, jedná sa o dvojdňovú akciu kde dvaja medzinárodní rozhodcovia vyslaní na náklady FEI cestujú po 5-6 krajinách, rozhodujú súťaže na stupni obtiažnosti Z až STa nakoniec sa výsledky z jednotlivých krajín vyhodnotia spoločne v jednej výsledkovej listine.

V tejto súťaži sa hodnotia tak výkony jednotlivcov ako aj 4-členných národných družstiev. Počas prvého dňa sa ešte rozhodcovia venujú účastníkom v rámci teoretického seminára a na druhý deň v 45 min. individuálnych tréningových jednotkách. Organizácie slovenskej etapy sa toho roku v spolupráci s drezúrnou komisiou SJF znova ujali zástupcovia NŽ Topoľčianky, ktorého areál poskytol štartujúcim ideálne podmienky tak pre samotnú súťaž ako ja teoretickú prípravu a tréning. Za bezproblémový priebeh celej akcie im preto patrí úprimná vďaka účastníkov. Tohoročný drezúrny Challenge cup musela FEI kvôli veľkému záujmu zúčastnených krajín rozdeliť do viacerých skupín, ktoré rozhodovali rôzne dvojice rozhodcov čo trochu komplikuje jeho celkové vyhodnotenie. Napriek tomu, z nášho hľadiska bola táto akcia veľmi dôležitá z dvoch dôvodov. Jednak mali zúčastnení jazdci možnosť celkom objektívneho ohodnotenia svojich výkonov a hlavne mali všetci účastníci jedinečnú možnosť rozšriť svoje teorektické vedomosti a praktické zručnosti na seminári a počas tréningu.  Toho roku na Slovensko zavítali rozhodkyne Malgorzata Hansen z Poľska a Rosa Cristina Franco z Kolumbie. Pani Hansen, ktorá žila 25 rokov vo Veľkej Británii a jej trénerské metódy reprezentujú britskú školu sme mali možnosť spoznať už minulý rok. Pani Franco pracovala niekoľko rokov v Nemecku, Taliansku a Veľkej Británii a teraz vedie vlastnú jazdeckú školu v Bolívii. Jej tréningové metódy sú vyrazne poznamenané nemeckou jazdeckou školou. Na rozdiel od minulého roka bola účasť na Challenge cupe aj napriek nepriaznivému termínu určenému zo strany FEI (uprostred pracovného týždňa a po začiatku školského roka) primeraná. Veľkým pokrokom oproti minulosti bol záujem a aktívna účasť rozhodcov, dokonca aj hostí z českej republiky. Ako slovenské dvojice obstáli v medzinárodnej konkurencii ešte nevieme, pretože súťaž pokračuje ďalšími kolami v Rusku a Bielorusku. V topoľčianskej etape zvíťazila v najťažšej súťaži, Prix StGeorges (ST) výkonom 58,42% Veronika Lomnická s Neapolitanom XI-15 (JK pri NŽ Topoľčianky) , v kategórii Advanced (S) tá istá jazdkyňa, tentokrát s Rogerom (58,38%), v kategórii Medium (S) Miroslava Ornthová s Porthosom reprezentujúca oddiel Limfora Badín (63,97%), Elementary class (L) Zuzana Hollá / Red Fernet (Dan Club Stupava; 62,29%) a Novice (Z) Tatiana Telecká / Elbrus z Hippocentra Nové mesto n. Váhom (62,86%).
Teoretická časť bola tentokrát skutočne „vyčerpávajúca“. Medzinárdoné rozhodkyne najprv podrobne analyzovali hodnotenie s domácimi rozhodcami, trpezlivo vysvetľovali kritériá podľa ktorých sa pri svojom hodnotení riadili a potom pokračovala pani Hansen prednáškou na tému sed a pomôcky jazdca. Ďalej sa obidve rozhodkyne snažili prítomným ozrejmiť to kde vidia najzávažnejšie problémy pri príprave a predvedení drezúrnych koní u nás. Počas komentárov k videozáznamom jednotlivých jázd vysvetili jednak správne predvedenie cvikov ale hlavne sa snažili zdôrazniť zásadné princípy správnej práce s drezúrnym koňom, t.j. jazdenie zozadu a cez chrbát koňa. Počas tréningu, ktorého sa mohli zúčastniť všetci jazdci a ich tréneri resp. tímoví kolegovia sa obe rozhodkyne znova snažili o zlepšenie základov, t.j. práce s koňom podľa zásad tzv. „škály výcviku“, ktorá je jediným správnym postupom a kritériom pri príprave koní. Kompletné výsledky súťaže na Slovensku možno nájsť na internetovej stránke www.drezura.sjf.sk. Na budúci rok chystá FEI výrazné zmeny v systéme Challenge cupu. Vzhľadom na veľký úspech tejto akcie u všetkých zúčastnených sme na ne už teraz netrpezlivo zvedaví.

Doc. Ilja Vietor
Predseda drezúrnej komisie SJF

VÝSLEDKY Mercedes cup I. KOLO (I. SÉRIA) - .pdf

VÝSLEDKY Mercedes cup II. KOLO (I. SÉRIA) - .xls

VÝSLEDKY Mercedes cup III. KOLO (I. SÉRIA) - .xls

VÝSLEDKY Majstrovstvá SR v drezúre + Mercedes cup IV. KOLO (II. SÉRIA) - .pdf

VÝSLEDKY Mercedes cup V. KOLO (II. SÉRIA) - .xls

 VÝSLEDKY Mercedec cup FINÁLE - .xls

 

  CELKOVÉ VÝSLEDKY Mercedes cup 2009 - Drezúrny pohár v NŽ Topoľčianky - .xls

 

ROZPIS Challenge Cup

PRAVIDLÁ Challenge Cup

ŠTARTOVNÁ LISTINA Challenge Cup

VÝSLEDKY Challenge Cup


Tréning s rozhodkyňami 23.9. 2009:


Vytlačiť   E-mail