Dunajsko-alpský pohár 2016 v Topoľčiankach

Záprahové preteky CAI3* H1,2 WCup H4 2.-5.6.2016 - Dunajsko-Alpský pohár 2016 - Lipizzaner Cup 2016Prvý júnový víkend sa v Národnom žrebčíne v Topoľčiankach konali troj-hviezdové medzinárodné preteky jednozáprahov, dvojzáprahov a štvorzáprahov. Bezmála 200 koní, 70 záprahov, z 10tich krajín Európy bojovali o víťazstvá vo svojich kategóriách. Súčasťou podujatia boli aj súťaže družstiev jednozáprahov a dvojzáprahov v zápolení o Dunajsko-alpský pohár 2016. Kategória štvorzáprahov bola zároveň kvalifikáciou do Svetového pohára.
 
Ako mnohí určite vedia, záprahové súťaže sú zložené z troch disciplín - drezúra, maratón a parkúr – ktoré sa jazdia každá v jeden deň. V dôsledku veľkého počtu prihlásených pretekárov musel organizátor rozdeliť drezúru na dva dni. Podujatie teda oficiálne začalo už vo štvrtok veterinárnou inšpekciou. Po deklarácii štartujúcich nasledovalo losovanie poradia do drezúry pre Dunajsko-alpský pohár a kvalifikáciu do Svetového pohára. Rozhodcovský zbor v zložení Jiří Kunát (CZE), Robert Fekar (SVK), Klaus Christ (AUT), Attila Kelemen (ROU) a Fejér Bárna (HUN) privítal prvého pretekára v drezúrnom obdĺžniku o 13tej hodine. Kategória jednozáprahov bola bohato zastúpená aj z dôvodu získania kvalifikácie na Majstrovstvá sveta „jednotiek“ ktoré sa budú konať v auguste tohto roku v rakúskom Piberi. Najviac sa darilo švajčiarskemu reprezentantovi Leonhardovi Rischovi, na druhom mieste skončila Rakúšanka Marisa Rössler a tretiu priečku obsadil László Kecskeméti z Maďarska.

V piatok sa jazdila drezúra dvoj a štvorzáprahov. V kategórii dvojzáprahov zvíťazil Sebastian Warneck z Nemecka. Druhé miesto obsadil Maďar László Farkas a tretia priečka patrila Mariovi Bezzolovi zo Švajčiarska. Vo štvorzáprahoch všetky tri stupne víťazov vybojovali reprezentanti Maďarska. Najlepším sa stal niekoľko násobný majster sveta Zoltán Lázár, za ním skončil Lajos Móro a tretie miesto získal József Dobrovitz ml.
 
Sobota sa niesla v znamení maratónu čo je divácky najatraktívnejšia disciplína. Táto čiastková súťaž je náročná nielen na fyzickú kondíciu koní, ale aj na ich rýchlosť a obratnosť v siedmych náročnych prekážkach. Autorom trate bol známy staviteľ Gábor Fintha z Maďarska. Technické podmienky boli výrazne sťažené popoludňajším pomerne výdatným dažďom. V kategórii jednozáprahov zvíťazil Michael Barbey zo Švajčiarska, za ním sa umiestnil jeho krajan Leonhard Risch a tretie miesto vybojoval Libor Kurka z Českej republiky. V dvojkách zvíťazil maďarský reprezentant Zoltán Sipos, druhé miesto obsadil Beat Schenk zo Švajčiarska a tretiu priečku vybojoval opäť maďarský reprezentant József Simon ml. V štvorzáprahoch si poradie vymenili  Lajos Móró, ktorý zvíťazil, a József Dobrovitz ml. ktorý skončil tesne za ním, obaja z Maďarska. Tretie miesto získal český reprezentant Jirko Nesvačil. Slovenskí záprahári skončili na 4.mieste Miroslav Matúška a na 6.mieste Jozef Mašír.
 
V posledný deň podujatia sa jazdil záprahový parkúr. Trať bola naozaj veľmi náročná. Iba jeden jazdec ju dokázal prejsť bez zhodenia loptičky a prekročenia časového limitu. Bol ním Michael Barbey zo Švajčiarska, ktorý v kategórii jednozáprahov aj zvíťazil. Bez zhodenia ale s prekročeným časom to zvládla Katalin Nyul z Maďarska čo jej zabezpečilo druhé miesto. Jej karajanka Andrea Kun obsadila tretiu priečku. V dvojzáprahoch sa ani jednému pretekárovi nepodarilo dodržať časový limit. Avšak najrýchlejší a najpresnejší bol Kákonyi Norbert z Maďarska, veľmi tesne za ním skončil Nemec Sebastian Warneck a tretie miesto vybojoval slovenský reprezentant Miroslav Matúška. Jozef Mašír obsadil 6.priečku. Rodina Dobrowitzových z Maďarska ovládla parkúr štvorzáprahov. Zvíťazil József Dobrowitz st. a jeho syn skončil na druhom mieste. Jiří Nesvačil z Českej republiky získal tretie miesto.
 
Po sčítaní bodov zo všetkých troch disciplín sa v kategórii jednozáprahov celkovým víťazom stal Micheal Barbey zo Švajčiarska, jeho krajan Leonhard Risch obsadil druhé miesto a tretia priečka patrila rumunskému reprezentantovi Imremu Kovácsovi. V dvojzáprahoch sa jasným víťazom stal Sebastian Warneck z Nemecka, za ním skončil Švajčiar Beat Schenk a tretie miesto získal náš Miroslav Matúška. Jozef Mašír skončil celkovo na peknom siedmom mieste. József Dobrowitz ml. sa stal celkovým víťazom štvorzáprahov. Druhým najlepším sa stal Lajos Móró tiež z Maďarska, a tretie miesto získal Jiří Nesvačil z Čiech.
 
V rámci družstiev, Dunajsko-alpský pohár jednozáprahov a tiež zlaté medaile získalo Švajčiarsko, striebro si odnieslo Maďarsko a bronz vybojovala Česká republika. V kategórii dvojzáprahov si Dunajsko-alpský pohár získalo Nemecko, na druhom mieste skončilo opäť Maďarsko a bronzové medaile patrili slovenskému družstvu.
 
V spolupráci s Medzinárodnou lipicanskou federáciou L.I.F. Národný žrebčín organizuje už piaty ročník Lipizzaner Cupu. Ide o trojkolovú súťaž, 1.kolo sa konalo vo Fabiansebestyene (HUN), 2.kolo bolo teraz v Topoľčiankach a tretie kolo, ktoré je zároveň finále sa bude konať v Lipici. V Rámci Lipizzaner Cup sa vyhodnocuje kategória jedno a dvojzáprahov. V jednotkách zvíťazil Kovács Imre z Rumunska, 2.miesto obsadil Rondzik Gabor z Maďarska a tretia priečka patrila Nistor Nicolae opäť z Rumunska. V dvojzáprahoch zvíťazil slovenský reprezentant Miroslav Matúška, druhé miesto obsadil jeho krajan Jozef Mašír a maďarský pretekár Károly Hódy vybojoval tretiu pozíciu.
 
Pevne veríme, že kvalita pretekov zanechala dobrý dojem vo všetkých zúčastnených a bude vo svete pozitívne propagovať našu malú krajinu.

Master List CAI2*-H2 Master List CAI3*-H1
Master List CAI3*-H2 Master List CAI3*-H4 WCupQ
ORDER HORSE INSPECTION CAI TOPOLCIANKY THURSDAY 2 JUNE 2016


VÝSLEDKY 02.06.2016: VÝSLEDKY 03.06.2016: VÝSLEDKY 04.06.2016: VÝSLEDKY 05.06.2016:
Drezúra 3*H1, 2* H2 DAP team H2 Maraton A+B+C 3 H1, H2, H4 2 H2
DAP team H1 Drezura H2 A + B CONES 3 H1, H2, H4, 2 H2
Prezentácia H1 Drezura H4 WCup Q DAP Team Result After Marathon DAP Team Final Result

Prezentacia H2

 

 

2.6. 2016 Veterinárna inšepekcia koní

Drezúra 3*H1 and 2*H2

Drezúra CAI 3*H2 and CAI 3* H4 WCup Q

Maratón

Cones CAI 3*H1,H2,H4, 2* H2

Price Giving Cerenomy - Saturday

Prize Giving Ceremony - Sunday


Vytlačiť   E-mail