V NÁRODNOM ŽREBČÍNE TOPOĽČIANKY OTVORILI NOVÚ ŠPORTOVÚ, CHOVATEĽSKÚ A TURISTICKÚ SEZÓNU

V NÁRODNOM ŽREBČÍNE TOPOĽČIANKY OTVORILI NOVÚ ŠPORTOVÚ, CHOVATEĽSKÚ A TURISTICKÚ SEZÓNU             Nádherné letné počasie aj tento rok prilákalo 1. mája na XII. ročník Dňa otvorených dverí veľké množstvo fanúšikov koní a jazdeckého športu do areálu Národného žrebčína v Topoľčiankach. V návštevnosti sa tento rok  lámali rekordy. Národný žrebčín navštívilo takmer 15 tisíc priaznivcov týchto ušľachtilých zvierat.
             Už tradične bola od deviatej hodiny ráno sprístupnená historická jazdiareň a hipologická expozícia v obci. Dopoludnia prebiehali verejné tréningy športových koní. Novinkou bola prezentácia stáda shagya-arabských kobýl so žriebätami v jazdeckej hale. Tá sa tešila obrovskému záujmu návštevníkov. Tí najmenší mali príležitosť povoziť sa na huculských koňoch a tí starší si určite nenechali ujsť príležitosť previezť sa v koči ťahanom lipicanským dvojzáprahom. Diváci si mohli prezrieť vystavené najnovšie vozidlá značky Mercedes, spríjemniť si deň počúvaním miestnej dychovky, zakúpiť si suveníry alebo rôzne potreby pre svojich konských miláčikov a ochutnať aj miestne kulinárske alebo vinárske špeciality. Vrcholom podujatia bol slávnostný galaprogram, ktorého začiatok bol odštartovaný presne o 14-tej hodine. Hlavným motívom bola prezentácia plemien lipican, hucul, a shagya-arab  v záprahových ukážkach. Národný žrebčín sa stal jedným s kandidátov na organizovanie Majstrovstiev sveta v dvojzáprahoch v roku 2013. Ide o najvýznamnejšiu udalosť v športových záprahoch a bola by to nesmierna česť mať možnosť stať sa hostiteľom a organizátorom tak významného športového podujatia. Rozhodnutie padne v najbližších dňoch.

            Ako čestní hostia prijali pozvanie riaditeľa Národného žrebčína Michala Horného prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Ľubomír Jahnátek a predseda nitrianskeho VÚC Milan Belica. Novú sezónu 2012 slávnostne otvoril príhovorom prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, ktorého na predvádzaciu plochu priviezol reprezentačný štvorzáprah s lipicanskými žrebcami.

            Po otvorení galaprogramu sa  za zvukov rezkej hudby predstavili Prvé nitrianske mažoretky. Na úvod to vytvorilo veľmi príjemnú atmosféru. Nasledovala už tradičná štvorylka lipicanských žrebcov, voltížne ukážky pod vedením Borisa Kodaka v duchu „Deti a kone“, pôsobivé Pas de deux v podaní Václava Maceka a Kristíny Flakovej, predvedenie „Kráľovského lipicana Maestoso XIV Timrava“, ktorý bol darovaný britskej kráľovnej Alžbete II. pri príležitosti jej návštevy na Slovensku. Širokej verejnosti bol predstavený aj mladý, talentovaný slovenský teplokrvný žrebec Sunshine, ktorý pravdepodobne bude štartovať na Majstrovstvách sveta mladých koní v drezúre vo Verdene.

            Chovateľské ukážky ukončila kolekcia mladých huculských žrebcov. Elegenciu do galaprogramu vniesla Michaela Horná. S kobylou Lusitánia predviedla divákom drezúrne ukážky na hudbu – kűr. Nasledovalo divácky obľúbené parkúrové skákanie pod vedením MVDr. Viliama Naštického. Za búrlivého potlesku návštevníkov  zdolávali jazdci so svojimi koňmi prekážky až do výšky takmer 180 cm. Parkúrové kone vystriedali shagya-araby,            s ktorými sa predstavilo vytrvalostné oddelenie v zložení Martin Mikláš, Jozef Martaus a Gabriel Bihári. Všestrannosť tohto plemena bola prezentovaná aj v arabskom dvojzáprahu pod vedením Štefana Sluku. Tento záprah bude Slovensko reprezentovať na medzinárodnej výstave koní Eurocheval v nemeckom Offenburgu.  Huculské plemeno prezentovala pod sedlom aj vyrastajúca mladá jazdecká generácia. Henrich Vančo predviedol drezúrne schopnosti svojho žrebca Oušora VIII a zároveň divácky veľmi atraktívne cviky ako sadnutie a ľahnutie koňa. Vzápätí priestor dostala huculská záprahová štvorylka, čím sa opäť demonštrovala všestrannosť využitia huculov, autochtónneho plemena Slovenska.  Kristínka Flaková predviedla náročnú prácu na dlhej oprati s lipicanským žrebcom Favorym XI-35. O adrenalínové súboje dvojzáprahov sa postaral reprezentačný záprahový team Národného žrebčína Pavol Gašpar, Jozef Mašír a Miroslav Matúška. Práve Miroslav Matuška priviezol na elegantnom drezúrnom koči manažéra záprahovej reprezentácie, skúseného odborníka a uznávaného medzinárodného rozhodcu Wolfganga Csara z Rakúska.

             Ako zlatý kliniec programu sa predstavila „Klasická topoľčianska škola“ a ukázala náročné cviky ako piaffe, passage, lévada, špan. krok, pesáda, courbeta a divácky snáď najobľúbenejšiu ale zároveň i najnáročnejšiu capriolu. Na záver sa konalo slávnostné defilé jazdcov a koní vystupujúcich v programe. jednotlivé jazdecké a chovateľské vstupy boli obohatené spevom známeho speváka a rodáka z Topoľčianok Roba Kazíka.

            Môžeme len konštatovať že nová sezóna bola úspešne otvorená. Aj tohto roku čaká na návštevníkov v Národnom žrebčíne veľmi bohatý športový a kultúrny program. Národný žrebčín sa stane organizátorom štyroch Majstrovstiev Slovenskej republiky a to v parkúrovom skákaní, v drezúre, vo voltíži a v záprahoch. Mnohí sa určite veľmi tešia na dostihové dni plné adrenalínu a vzrušenia, alebo na vytrvalostné preteky. Sezóna bude už tradične ukončená honosnou Hubertovou jazdou a pre najmenších príde v decembri do žrebčína aj Mikuláš s pestrým programom. Tešíme sa na Vás.

V Topoľčiankach opäť dovidenia. 

 


Vytlačiť   E-mail