Ako sa pripravujú športoví jazdci NŽ Topoľčianky na sezónu 2010

Ruch v Národnom žrebčíne neutícha ani cez zimu.  Vďaka útulnej jazdeckej hale, ktorá bude tento rok oslavovať sté výročie vybudovania , sú tu vytvorené dobré podmienky na výcvik aj v nepriazni počasia. Pripravujú sa nové mladé kone do športu, ktoré by mali tento rok absolvovať prvé výjazdy. Staršie kone sa po krátkej pauze po sezóne pripravujú na štarty vo vyšších stupňoch.

Záprahový tím má momentálne šiestich členov a síce Miroslava Matúšku, Pavla Gašpara, Josefa Hroudu, Martina Zákršmída, Jána Bíra a Samuela Sluku, tímto jazdcom je pridelených spolu 24 koní, s ktorými by sa mali zúčastniť národných aj medzinárodných pretekov jedno-, dvoj- a možno aj štvorzáprahov. Ich hlavným cieľom je účasť na Dunajsko - Alpskom pohári, ktorý sa bude konať na domácej pôde.

Miroslav Matúška   Miroslav Matúška

Túto sezónu sa budem sústrediť hlavne na preteky dvojzáprahov a na ich vyvrcholenie – Dunajsko-Alpský pohár. Okrem koní, ktoré štartovali už v minulom roku sa plánujem zúčastňovať pretekov aj s dvomi mladými žrebcami a síce s Maestosom XIV Timrava, ktorý bol symbolicky darovaný kráľovnej Alžbete II a so Siglavy XI-27. Obidvaja sú talentovaní a dúfam, že ich povinnosti plemenníka nebudú pri športových výkonoch rozptyľovať .

 

Pavol Gašpar   Pavol Gašpar

K starším koňom, ktoré už štartovali aj na minuloročných majstrovstvách Sveta dvojzáprahov v Kecskeméte mi pribudnú ďalšie tri, jeden po Conversano VI a dvaja po Siglavy XI. Tieto kone pripravujem už dlhšie, ale keďže to boli komplikovanejšie povahy, chcel som im dať čas a preto s nimi budem štartovať až tento rok. U kvalitných koní sa oplatí počkať.

Od októbra 2009 má tréning drezúrnych jazdcov pod svojim patronátom Ing. Milan Vítek z Českej republiky. Do tímu pribudli tri mladé kone po Alexander der Grosse, ktoré budú tento rok štartovať v súťažiach pre štvorročné kone. V obdĺžnikoch budú NŽ Topoľčianky reprezentovať  Michaela Horná, Peter Vančo, Lucia Naštická, Veronika Lomnická, Kristína Flaková, Kristína Jakubíkova a snáď aj nádejní mladí jazdci Barbora Rajtárová a Henrich Vančo. Popri teplokrvných koňoch štartové listiny obohatia opäť aj lipicany.

 

Michaela Horná   Michaela Horná

V tejto sezóne budem tak ako aj v minulej súťažiť s dvomi koňmi – Lusitaniou a Fáviom. Fávio sa bude zúčastňovať už len pár vybraných pretekov, inak bude slúžiť ako učiteľ pre dorastencov. S Lusitaniou sa pripravujeme do stupňa ST a dúfam, že nadviaže na úspechy, ktoré mala medzi mladými koňmi.

 

Peter Vančo   Peter Vančo

Pribudla mi mladá kobyla po Alexander der Grosse, od ktorej si veľa sľubujem, pretože okrem talentu má aj vynikajúci charakter. So staršími koňmi – Lorettou a Sofiou by som chcel koncom sezóny štartovať v súťažiach stupňa „S“. So Sofiou to bude možno komplikovanejšie, pretože hoci je staršia, začal som ju jazdiť len koncom minulého roku a v drezúrnom výcviku teda nemá nadbehnuté. Bol by som veľmi rád, keby sa mi tento rok podarilo pripraviť môjho syna Henricha na Majstrovstvá Slovenska detí.

 

Veronika Lomnická   Veronika Lomnická

Po minuloročnom predaji Rogera mi ako starší kôň zostal lipican Neapolitano XI-15, s ktorým by som sa chcela tento rok opäť zúčastniť Majstrovstiev Slovenska seniorov. Ďalej by som mala štartovať s dvoma štvorročnými koňmi po Alexander der Grosse – s valachom a kobylou. Kobyla začne súťažiť možno až ku koncu sezóny, pretože s jej prípravou sa začalo trochu neskôr.

Na parkúrových pretekoch budú za NŽ Topoľčianky skákať jazdci Kristína Flaková, Dávid Kintšer, Jozef Švec a MVDr. Viliam Naštický, ktorý je zároveň aj trénerom. Pribudol im mladý valach po Aloube Z a kobylka po Alexander der Grosse.

MVDr. Viliam Naštický   MVDr. Viliam Naštický

Momentálne mám dve staršie 7-ročné kobyly, ktoré už koncom minulej sezóny absolvovali celkom uspokojivo nejaké parkúry stupňa „S“. Tento rok by som s nimi chcel na to nadviazať. 5-ročná Libora bude naďalej štartovať v nižších stupňoch a možno aj na KMK. Ďalej pripravujem mladého valacha po Aloube Z, ktorý pôjde tento rok na svoje prvé preteky.

 

Kristína Flaková   Kristína Flaková

Do sezóny si chystám dva kone. 16-ročného Fóruma, ktorému dúfam bude slúžiť zdravie a chcela by som s ním absolvovať tie vyššie súťaže a zúčastniť sa aj Majstrovstiev Slovenska. Ďalej štvorročnú talentovanú kobylku po Alexander der Grosse, ktorá asi nestihne začiatok sezóny ale začne štartovať trošku neskôr. V tréningu mám ešte trojročnú kobylku po Lovis Corinth takže je na čom pracovať. Hlavne aby sme boli všetci zdraví.

Vo voltížnom oddiely sa často menia tváre a nie je tomu inak ani tento rok. Momentálne ho navštevuje 16 detí a trénerom je Boris Kodak. Túto sezónu budú cvičiť na 3 koňoch, ktoré môžete poznať aj z minulých rokov: Fantagíra, Chiara a Roland.

Boris Kodak   Boris Kodak

Voltížny klub trénuje štyrikrát do týždňa. V tréningu máme 3 kone a tento rok bude kôň Chiara pretekať medzinárodne popri už skúsenej Fantagíre . Na novú sezónu sa pripravuje 9 jednotlivcov , 7  detí a 1 skupina. Sústreďujeme sa na ME juniorov ktoré sa uskutočnia v Rakúsku začiatkom augusta a to s Tomášom Malým, Pavlínou Losovou, Janou Hromádkovou a Zuzanou Bušovskou. Samozrejme musia absolvovať nominačné preteky a vynaložiť všetku silu, aby sa nominovali. Veľké nádeje vkladám  do Tomáša Malého ktorý patrí do elity nášho klubu

Odvetvie vytrvalosti je u nás asi najmenej zastúpené, človek sa tomu ani nemôže čudovať, keď zváži náročnosť tréningov na kone aj jazdcov. Medzi našich najvytrvalejších patrí Jozef Martaus, Peter Ondrejka, Gabriel Biháry a nováčikom bude Daniela Sýkorová. Na trati by sa mali objaviť okrem Kartága a Darka aj nové kone.

Jozef Martaus   Jozef Martaus

V tomto roku máme v pláne zúčastniť sa hlavne národných pretekov. Do tímu nám pribudla Daniela Sýkorová, ktorá by sa so Sabathom mala zúčastňovať pretekov na 40 km a ku koncu sezóny na 60 km. V tréningu máme ešte ďalšie dva mladé kone, Katara a Ginka, ktoré by taktiež mali začať 40-tkami a ku koncu sezóny by sa postavili na 60-kilometrovú trať. Staršie kone Kartágo a Dark sa budú zúčastňovať pretekov na 80 a 90 km. U Darka sa objavili menšie zdravotné problémy s nohami, ale snáď po zimnej rekonvalescencii mu zdravie vydrží už počas celej sezóny.

Prajeme im teda do sezóny 2010 veľa úspechov, aby sa im splnili ciele, ktoré si vytýčili.

Vytlačiť   E-mail