Navždy nás opustil Siglavy XIII Corvetta…

5Dňa 19.apríla 2019 vo veku 25 rokov nás navždy opustil jeden z najvýznamnejších lipicanských žrebcov Národného žrebčína – Siglavy XIII Corvetta.

Žrebec patril medzi skutočné chovateľské skvosty. Bol jedným z mála potomkov po topoľčianskom plemenníkovi Siglavy X Rosana, ktorý pôsobil aj v Chorvátskom žrebčíne Djakovo. Jeho vynikajúci pôvod a vzácna línia, excelentná mechanika pohybu s vysokou akciou a kadenciou, elegancia a gracióznosť, ho predurčili na úspešnú športovú kariéru v dvojzáprahoch. So svojím vtedajším jazdcom, Pavlom Balážom, absolvoval štyri majstrovstvá sveta, za čo bol jeho jazdcovi udelený zlatý odznak Medzinárodnej jazdeckej federácie FEI. Doteraz je držiteľom najlepšieho slovenského výkonu na Majstrovstvách sveta dvojzáprahov, keď sa v roku 2003 vo  Francúzsku umiestnil v záprahovom parkúre na štvrtom mieste. Niekoľkokrát získal titul Majster SR v dvojzáprahoch a stal sa  viacnásobným koňom roka v záprahovom športe. Po ukončení záprahovej kariéry aktívne pôsobil v Klasickej topoľčiankskej škole. Bol neoddeliteľnou súčasťou štvorylky a predvádzal ukážkové lévady. Svoje miesto našiel aj v reprezentačno-exhibičných 13 a 14-záprahoch.

 
Siglavy XIII Corvetta je tiež držiteľom vzácneho chovateľského titulu. V roku 2006 počas medzinárodnej výstavy a šampionátu lipicanských koní v rakúskom Tazmansdorfe získal v silnej konkurencii 80-tich žrebcov z celej Európy titul šampióna.

 
Po ukončení športovej kariéry bol zaradený do elitného chovu Národného žrebčína. Pôsobil aj v zemskom chove. Stal sa otcom 40 žriebät, z ktorých mnohé boli odpredané do zahraničia.

 
Výnimočnosť tohto žrebca bude navždy pripomínať pamätná tabuľa osadená pri vstupe do Národného žrebčína spolu s ostatnými výnimočnými koňmi, ako bola dostihová kobyla Arva, alebo plemenná kobyla – legenda – Tobrok 75.


Vytlačiť   E-mail