CAI 2011 Topoľčianky má slovenského víťaza

POZVÁNKA - Medzinárodné záprahové preteky CAI*-A kategórie jednozáprahov, dvojzáprahov a štvorzáprahov a Majstrovstvá Slovenskej republiky v dvojzáprahoch.

Po vynechanom roku sa 23. až 25. septembra stretli záprahoví jazdci opäť v Topoľčiankach. Pôda bola v perfektnom stave, po mlákach a blate nezostalo ani stopy. Ideálne počasie prialo výborným športovým výkonom.
Keďže termín Topoľčianok sa kryl s termínom majstrovstiev sveta poníkov v Lipici a s termínom CAI Donauschingen, nebolo jednoduché získať rozhodcov. Do Topoľčianok nakoniec pozvanie prijali Róbert Fekár (SVK), Wolfgang Csar (AUT), Jozef Trojanec (CZE), Laszlo Toth (HUN) a Giuseppe del Grande (ITA). Staviteľom trate bol Gábor Fintha (HUN) a technickým delegátom Stefan Keszycki (POL). Na preteky sa prihlásilo 47 štartujúcich z 10 krajín. Štartovalo sa v kategórii jedno-, dvoj- aj štvorzáprahov.

Štvrtkovou veterinárnou prehliadkou prešli všetky kone, takže drezúra sa mohla začať v plnom počte. Rozhodovať 47 účastníkov v jeden deň bolo už takmer na hranici, ak sa bude v budúcnosti počet prihlásených zväčšovať, drezúra bude musieť prebiehať 2 dni. Drezúru jednozáprahov s náskokom vyhral Bartolomiej Kwiatek s Lokanom, dlhoročný úspešný pár nielen na topoľčianskych pretekoch. Za ním nasledoval Henrik Höper z Dánska s welsh cobom Bilsbaeks Safir a Weronika Kwiatek s Bartnikom. Medzi dvojzáprahmi sa najviac darilo nášmu Josefovi Hroudovi pred Jaroslavom Juráňom z Čiech a Farkaszom Laszlom z Maďarska. Ďalší náš reprezentant Miroslav Matúška skončil na siedmom mieste z devätnástich štartujúcich. V štvorzáprahoch zvíťazil Károly Hódi (HUN). Za ním nasledoval Petr Vozáb z Národného žrebčína Kladruby nad Labem a Schejk József opäť z Maďarska. Maďarský reprezentant Móró Lajos zapriahal drezúrne kone so špičkovými chodmi, ale to, že ich ešte nemá dlho, bolo vidieť v nezohratosti záprahu a skončil na štvrtom mieste.
V sobotu nasledovala divácky najatraktívnejšia časť pretekov – maratón. Na hipodróme v Topoľčiankach pribudla aj nová maratónska prekážka. O kvalite prípravy koní svedčí fakt, že sme tento krát neboli svedkami žiadnej kolízie v prekážkach, až na pomýlenie trati, ktorému sa nevyhol Fín Ben Simonsen ani Belgičan Claeys Pieter. V jednozáprahoch zvíťazil Švéd Glenn Hesslo pred Henrikom Höperom a Pavlom Drbohlavom. V dvojzáprahoch prvé dve priečky zostali v NŽ Topoľčianky a to Pavlovi Gašparovi a Miroslavovi Matúškovi. Medzi slovenských reprezentantov sa dostal Jaroslav Juráň na tretie miesto pred Josefa Hroudu. V štvorzáprahoch s takmer 30-bodovým náskokom zvíťazil maďarský jazdec Móró pred svojimi krajanmi Hódim a Schejkom. Tento deň bol už tradične spojený s oslavami Vinobrania. Večer, pred vyhodnotením víťazov dielčich disciplín zaspieval Robo Kazík.
Parkúr však o všetkom rozhodol. V jednozáprahoch ho najlepšie zajazdil Vilmos Jámbor pred Weronikou Kwiatek a Ferecom Bajákim. Vedenie po 3 dňoch si však udržal Bartolomiej Kwiatek s Lokanom, ktorý týmto potvrdil, že mu právom patrí ocenenie pre najúspešnejšieho jazdca jednozáprahov za rok 2010. Medzinárodná jazdecká federácia totiž poslala do Topoľčianok pre neho cenu za prvé miesto vo svetovom rebríčku v roku 2010. Tu mu ju odovzdal v mene FEI hlavný rozhodca Wolfgang Csar a Stefan Keszycki. Pre organizátorov bolo cťou hostiť najlepšieho jednozáprahového jazdca a súčasne strieborného medailistu z majstrovstiev sveta 2010. V kategórii dvojzáprahov to bolo pre divákov napínavé, keďže po drezúre a maratóne boli na prvej a tretej priečke slovenskí reprezentanti Hrouda a Matúška, medzi nimi český reprezentant Juráň. Matúškovi sa podarilo zajazdiť parkúr čisto a v čase, bolo teda isté, že horší ako tretí už nebude. Čakalo sa na výkony Juráňa a Hroudu, ktorí to ale zrejme s nervami nevydržali a zajazdili za 18 a 9,49 tr. bodov, čo ich odsunulo za Matúšku. Víťazom medzinárodných pretekov v kategórii dvojzáprahov sa stal Miroslav Matúška, ktorému sa podarilo zvíťaziť na domácej pôde už po tretí krát a stáva sa z neho miláčik publika. Druhý skončil Széci Sándor, ktorý odsunul Hroudu na tretie miesto. Ďalším umiestneným zástupcom Slovenska bol Pavol Gašpar na 5.mieste a Martin Zákršmíd na 9. mieste. Medzi štvorzáprahmi sa v parkúre opäť podarilo triumfovať Lajosovi Mórovi a napriek nevydarenej drezúre sa vytiahol na celkové prvé miesto. Kategóriu štvorzáprahov celkom ovládli maďarskí reprezentanti, na druhom mieste Hódi Károly a na treťom mieste Schejk József.
Umiestnenie v Majstrovstvách Slovenska dvojzáprahov sa odvíjalo od umiestnenia v medzinárodných pretekoch. Miroslav Matúška sa stal majstrom Slovenska. Striebro si odniesol Josef Hrouda a bronz Pavol Gašpar. Majstrovstvá boli ohrozené, keď sa Michal Švagerko na poslednú chvíľu pred štvrtkovou veterinárnou prehliadkou odhlásil pre krívanie koňa a do Topoľčianok neprišiel. Poďakovanie patrí Jozefovi Matloňovi, ktorý napriek tomu, že mu chýbal kôň do páry, bol ochotný prísť a štartovať, aby sa mohli majstrovstvá uskutočniť. Obdiv si zaslúži tiež mladá amazonka Michaela Matloňová z Klubu priateľov koní Liptová, ktorá sa ako prvá žena zo Slovenska postavila na štart takýchto pretekov.
Po nevydarenom minulom roku sme radi, že na dostihovej dráhe v Topoľčiankach znovu viali zástavy. 10 krajín, 47 štratujúcich a 103 koní. A na záver, počas dekorácie najsilnejšie obsadenej kategórie hrala slovenská hymna. Čo viac sme si mohli priať.

 

Rozpis
Zoznam štartujúcich
Maratónske prekážky
   
ŠTARTOVNÁ  LISTINA: DREZÚRA
  MARATÓN
   
DREZÚRA - 23.09.2011 - VÝSLEDKY:
CAI-A  4
  CAI-A  2
  CAI-A  1
  Majstrovstvá SR dvojzáprahov
   
MARATÓN - 24.09.2011 - VÝSLEDKY: CAI-A  4
CAI-A  2
CAI-A  1
Majstrovstvá SR dvojzáprahov
   
PARKÚR - 25.09.2011 - VÝSLEDKY: CAI-A  4
  CAI-A  2
  CAI-A  1
   
DREZÚRA + MARATÓN - VÝSLEDKY: CAI-A  4
  CAI-A  2
  CAI-A  1
  Majstrovstvá SR dvojzáprahov
   
CELKOVÉ VÝSLEDKY: CAI-A  4
  CAI-A  2
  CAI-A  1
  Majstrovstvá SR dvojzáprahov
 
 
Termín konania: 23.-25.9.2011

FOTO CAI 2011 TOPOĽČIANKY:

23.09.2011 - DREZÚRA

Miesto konania: Dostihová dráha Národného žrebčína Topoľčianky

Prípravy na CAI Topoľčianky 2011 vrcholia.

 Národný žrebčín Topoľčianky očakáva v dňoch 23.-25. 9. počas medzinárodných záprahových pretekov 44 jazdcov z 10 krajín (AUT, BEL, CZE, FIN, GER, HUN, POL, SWE, SVK, DEN). Súťažiaci budú zápoliť v kategóriách jedno-, dvoj- aj štvorzáprahov. Zúčastniť by sa mal tiež Bartolomiej Kwiatek z Poľska, ktorý si na týchto pretekoch prevezme cenu za najlepšieho jazdca v disciplíne jednozáprahov za rok 2010 podľa rebríčka medzinárodnej jazdeckej federácie. Ďalším kandidátom na prvé priečky medzi jednozáprahmi bude Dán Henrik Hoper s výnimočným koňom Bilsbaeks Safir. V kategórii dvojzáprahov máme svoje želiezko v ohni v podobe niekoľkonásobného majstra Slovenska Miroslava Matušku, ktorý dosiahol pred dvomi týždňami na Majstrovstvách Sveta najlepšie umiestnenie spomedzi slovenských aj českých reprezentantov. Cťou nám bude privítať Karolyho Hodiho z Maďarska, ktorý v roku 2005 vybojoval na majstrovstvách sveta párov striebro. Tentoraz ho však uvidíme so štvorzáprahom. Taktiež v týchto dňoch spoznáme meno nového majstra Slovenska. Po minuloročných problémoch s dlhotrvajúcimi dažďami je tento rok pôda dostihovej dráhy opäť v perfektnom stave, preto si sľubujeme od podujatia vynikajúci zážitok nielen pre súťažiacich, ale aj pre divákov.

PROGRAM:

PIATOK  23.  SEPTEMBER 2011 

 Od 09:00 hod.                       Drezúra CAI-A Jednozáprahy

Následne                                Drezúra CAI-A Dvojzáprahy

Následne                                Drezúra CAI-A Štvorzáprahy  

 

SOBOTA  24. SEPTEMBER  2011

 Od 11:00 hod.                MARATÓN – divácky veľmi atraktívna súťaž

                                          Maratón CAI-A Jednozáprahy

                                          Maratón CAI-A Dvojzáprahy

                                          Maratón CAI-A Štvorzáprahy

 

Od 14:00 hod.                 VINOBRANIE V TOPOĽČIANKACH

                                           (občerstvenie, stánky, celodenný bohatý kultúrny program,

                                            tradičné špeciality regiónu)

 

NEDEĽA  25. SEPTEMBER 2011

Od 10:00 hod.                   PARKÚR – PREKÁŽKOVÁ JAZDA

                                             Parkúr CAI-A Jednozáprahy

Následne                           Parkúr CAI-A Dvojzáprahy

Následne                           Parkúr CAI-A Štvorzáprahy                                                      

                                             SLÁVNOSTNÉ DEKORÁCIE VÍŤAZOV.

VSTUP ZDARMA – PARKOVANIE A OBČERSTVENIE ZABEZPEČENÉ

23.09.2011 - DREZÚRA

 

Slovenská reprezentácia na Majstrovstvách Sveta dvojzáprahov v Conty (FRA) 

  

Prípravy na CAI Topoľčianky 2011

 

http://olafoli.rajce.idnes.cz/CAI_Topolcianky_2011/ 

(kondičky, drezura,parkur, dekorování)

http://olafoli.rajce.idnes.cz/CAI_Topolcianky_2011_II._-_maraton

(maraton)