Ocenenie NAJ slovenský chov opäť v rukách NŽ Topoľčianky

Ocenenie NAJ slovenský chov opäť v rukách NŽ Topoľčianky

Dňa 27. 5. 2010 na nádvorí Zámku v Topoľčiankach prebehol už šiesty ročník odovzdávania cien NAJ slovenský chov a NAJ naše pole, ktorý organizuje vydavateľský tím časopisov Slovenský chov a Naše pole v spolupráci s významnými chovateľskými a vedeckými inštitúciami.

Bolo ocenených takmer 50 subjektov v chovateľských kategóriách: dojnice, dojčiace kravy, ošípané, ovce, kone a v pestovateľských kategóriách. Víťazi chovateľských kategórií boli hodnotený na základe výkonnostných skúšok a rodokmeňovej hodnoty, ktorá poskytuje komplexný obraz o jedincovi na základe jeho vlastného hodnotenia a hodnotenia jeho predkov v štyroch predchádzajúcich generáciách.

 

Práve v kategórii génové rezervy koní získal cenu tak ako aj v minulom roku Národný žrebčín Topoľčianky a to za lipicanského žrebca Conversano VI-51.   Žrebec sa narodil v roku 2005 po otcovi Conversano VI Gaetana z matky Agliana, ktorá je typickým príkladom spolupráce medzi žrebčínmi. V roku 2002 bola do Topoľčianok dovezená ako dvojročná zo slovinského žrebčína Lipica kvôli posilneniu zastúpenia vzácnej rodiny Afrika. Výkonnostné skúšky absolvovala v triede Elita a v Topoľčiankach už má štyri narodené žriebätá.

Conversano VI-51 vyniká výraznou mechanikou pohybu s vynikajúcim priestorom vo všetkých troch základných chodoch. V roku 2009 sa zúčastnil ako 4-ročný seriálu drezúrnych pretekov Mercedes cup. Drezúrnymi rozhodcami bol v úlohách pre mladé kone hodnotený veľmi kladne, dobre sa umiestňoval aj medzi teplokrvnými koňmi, ktoré sa so svojimi chodmi považujú za vhodnejšie pre športovú drezúru. V celoročnom seriáli skončil na treťom mieste v kategórii 4-ročných koní.

Jeho kvality ocenila aj hodnotiteľská komisia výkonnostných skúšok, ktoré absolvoval v máji 2009. Spomedzi 7 hodnotených koní získal najvyššiu celkovú známku: 8,76 a bol zaradený do triedy Elita. Za skúšku pod sedlom dostal známku 8,89 a za skúšku v záprahu 9,08. V príprave ho má jazdec NŽ Topoľčianky Ján Bíró, ktorý sa venuje klasickej jazdeckej škole a taktiež záprahovému jazdeniu. Žrebec je teda vo všestrannej príprave a testácii s výhľadom na účasť na Majstrovstvách Sveta jednozáprahov, ktoré by sa v roku 2014 mali konať v Topoľčiankach. Dúfame teda, že sa podarí zúročiť talent tohto koňa a jeho príprava začne prinášať ovocie.
Autor foto: Ing. Emil Kovalčík, PhD.
Vytlačiť