Pracovné stretnutie so zameraním na riešenie problémov v chove plemena Slovenský teplokrvník spojených s insemináciou koní v SR

Pracovné stretnutie so zameraním na riešenie problémov v chove plemena Slovenský teplokrvník spojených s insemináciou koní v SR  Dňa 26. novembra sa na pôde Národného žrebčína Topoľčianky uskutočnilo pracovné stretnutie so zameraním na riešenie problémov v chove plemena Slovenský teplokrvník spojených s insemináciou koní v SR. Stretnutie sa uskutočnilo na podnet chovateľov plemena Slovenský teplokrvník a prebiehalo podľa stanoveného programu. Svoje príspevky predniesli MVDr. Naštický a MVDr. Hura, ktorí všetkých bližšie oboznámili s metódami inseminácie a faktami s tým spojenými. MVDr. Hura navrhol upraviť normy kvality hlboko zmrazených inseminačných dávok, ktoré by boli kompatibilné s normami EÚ. Ďalej vystúpili Ing. Grácz s témou dotačnej politiky v nadväznosti na insemináciu.  Ing. Grácz navrhol využívať insemináciu v chove koní ako možnú subvencovanú službu pre chovateľov, s tým, že 70% nákladov by hradili uznané chovateľské organizácie a 30% nákladov chovateľ, pričom za priame náklady považuje úkon inseminácie a kŕmne dni kobýl v reprodukčných centrách. Zdôraznil, že cesta k zvýšeniu podielu inseminovaných kobýl v zemskom chove vedie aj cez zriadenie detašovaných inseminačných pracovísk.
  Doc. Halo hovoril o chovateľských zámeroch a cieľoch plemena Slovenský teplokrvník, pričom zdôraznil aj návrhy podpory tohto plemena ako „Šampionát Slovenského teplokrvníka“, podpora účasti slovenských koní na medzinárodných šampionátoch, ako aj ocenenie najúspešnejších koní slovenského chovu.
  Seminára sa zúčastnil aj minister pôdohospodárstva SR Ing. Vladimír Chovan, ktorý zotrval až do konca, vypočul si diskusiu účastníkov a zodpovedal ich otázky.  Zdôraznil snahu rezortu pomôcť slovenským chovateľom. Uviedol, že prvoradé je stanovenie priorít a jasných pravidiel pre nastávajúce roky. Cieľom by malo byť zabezpečenie vysokokvalitných – špičkových plemenných žrebcov pre širokú chovateľskú verejnosť. Upozornil, že neexistuje možnosť poskytnúť priamo finančnú podporu na insemináciu. Je preto potrebné hľadať priority s jasnou podporou chovateľského cieľa.
  Z pléna padlo niekoľko návrhov, ako nákup špičkových inseminačných dávok; zriadenie inseminačnej stanice žrebcov v Košiciach; zriadenie detašovaných pracovísk pre insemináciu kobýl na východnom Slovensku; finančná podpora chovateľov z hľadiska kŕmnych dní kobýl v inseminačnom stredisku; podpora chovateľom, ktorí využili možnosť inseminácie a kobyla ostala žrebná; podpora odberu dávok od žrebcov vo vrcholovom športe; zriadenie odchovní koní; podpora ostatných genetických zdrojov plemien koní. Doc. Halo navrhol nákup, resp. zapožičanie dvoch špičkových plemenných žrebcov pre IRC s možnosťou využitia ich inseminačných dávok (hlboko zmrazených, ale aj chladených)  pre zemský chov v rámci subvencovaných služieb.
Riaditeľ NŽ Topoľčianky uviedol, že na Slovensku absentujú žrebčince a preto jednou z možností, ako zlepšiť genofond a výkonnostnú úroveň plemena Slovenský teplokrvník, je  široko plošné využitie inseminácie,  vytvorenie detašovaných inseminačných pracovísk, ktorým by Národný žrebčín poskytol inseminačné dávky. Pre porovnanie inseminačno-reprodukčných služieb uviedol cenníky zahraničných centier.
  Keďže podnetov a návrhov v bohatej diskusii bolo nespočetné množstvo, riaditeľ NŽ Topoľčianky Ing. Michal Horný, PhD. bol ministrom pôdohospodárstva SR poverený vytvorením pracovného tímu, ktorý by sa individuálne zaoberal uvedenou problematikou.
FOTO: Ing. Juraj Kovalčík
Vytlačiť