Rozlúčka s letom v Národnom žrebčíne Topoľčianky

Rozlúčka s letom v Národnom žrebčíne TopoľčiankyNárodný žrebčín š.p. sa stal súčasťou projektu s názvom „Rozlúčka s letom v Topoľčiankach“. Ide už o tretí ročník akcie o ktorej veríme, že sa z nej stane dlhoročná tradícia. Rozlúčka s letom prebiehala v dňoch od 29.augusta do 1.septembra 2017. Okrem Národného žrebčína sa zapojili aj Vinárske závody Château Topoľčianky a Zámok Topoľčianky.

  

Príjemné slnečné počasie prilákalo do areálu Národného žrebčína takmer 2000 návštevníkov. Od 10tej hodiny ráno až do piatej podvečer bol pre návštevníkov pripravený bohatý program. V rámci individuálnych prehliadok si mali možnosť prezrieť historickú jazdiareň s piatimi vzácnymi plemenami koní - lipican, arabský plnokrvník, shagya-arab, hucul a slovenský teplokrvník.

 

Z pohodlia tribún mohli návštevníci sledovať verejné tréningy jednotlivých jazdeckých disciplín – voltíž, záprahy, parkúr a samozrejme tréning ušľachtilých lipicanov z klasickej topoľčianskej školy. Veľký záujem bol aj o „Kočiar pre Sissi“. Návštevníci naplno využili možnosť romantickej vyhliadkovej jazdy zámockým parkom v pohodlných kočoch ťahanými obľúbenými koňmi kráľovnej Sissi - lipicanmi. Nezabudli sme ani na tých najmenších. Mali možnosť vyšantiť sa na kolotočoch, skákacích hradoch, nafukovacích šmýkačkách a pod.

Súčasťou „Rozlúčky s letom“ boli tento rok aj medzinárodné vytrvalostné preteky a Majstrovstvá SR vo vytrvalosti, ktoré usporiadal v priestoroch dostihovej dráhy jazdecký klub Monty Ranč v spolupráci s Národným žrebčínom Topoľčianky. V piatok 1.9. prebiehalo naskladnenie koní a prvé veterinárne kontroly. Štarty jednotlivých súťaží boli rozdelené podľa obtiažnosti na oba víkendové dni. V sobotu si návštevníci mohli na dostihovej dráhe prezrieť expozíciu klubu vojenskej histórie „Pressburg“. Bola to prezentácia pri príležitosti 73.výročia SNP, kde si záujemci mohli prehliadnuť techniku, výstroje a výzbroje armád bojujúcich v druhej svetovej vojne. O 18.00 hodine začal galaprogram, ktorého súčasťou boli vystúpenia sokoliarov z Bojníc AQUILA, reprezentačný dvojzáprah Národného žrebčína, večerná ohňová show, zaspievala talentovaná speváčka Tereza Králiková a tiež ľudová kapela Poľuvská muzika.

„Rozlúčka s letom“ sa stretáva s čoraz väčším záujmom verejnosti. Národný žrebčín svojou činnosťou dbá na zachovávanie tradícií, čo v dnešnom modernom svete nie je jednoduchá úloha. Chovom tradičných plemien koní a vyznávaním tradičných hodnôt s tým spojených sa snaží edukačne pôsobiť na mladé generácie, aby nezabudli na skutočný význam tých pravých tradícií.

Veríme, že každým rokom privítame viac a viac záujemcov v našich priestoroch.