Drezúrny rebríček SJF 2018

Drezúrny rebríček SJF 2018Popredné miesta pre kone a jazdcov z Topoľčianok
  
Drezúrny šport na Slovensku zažíva v posledných rokoch veľký rozmach. Stúpa počet jazdcov, koní aj pretekov. Častejšie sledujeme zastúpenie Slovenska na medzinárodných pretekoch s výbornými výsledkami. Drezúrna komisia SJF pod vedením Ing. Michaely Hornej, PhD. celoročne zhromažďuje výsledky všetkých jazdcov a koní  riadne evidovaných na SJF v celoslovenskom drezúrnom rebríčku.  Pri stúpajúcom počte jazdeckých dvojíc rastie aj ich kvalita a tým silnie konkurencia. Pre mnohých jazdcov je to veľká motivácia zlepšovať sa a dosiahnuť čo najvyššie umiestnenie v drezúrnom rebríčku. Tí najlepší sú každoročne ocenení na drezúrnom Gala večery za prítomnosti najvyšších činovníkov Drezúrnej komisie a Slovenskej jazdeckej federácie. JK pri Národnom žrebčíne Topoľčianky má v tejto disciplíne evidovaných sedem jazdcov a 20 koní na rôznych úrovniach.
 
Kone a jazdci roka 2018
 
V kategórii „Kôň roka“ bolo zaradených 143 koní. Hneď v prvej šestke sa umiestnili štyri kone Národného žrebčína Topoľčianky. Svoje prvenstvo z roku 2017 obhájil lipicanský žrebec Conversano VI-47. Je to už 3-násobný držiteľ tohto titulu (2018, 2017, 2015), pričom v roku 2014 získal druhé miesto a v roku 2016 tretie. Na úrovni „T“ dosahuje vyrovnané výsledky s dobrými hodnoteniami od rozhodcov.  Počas jeho doterajšej kariéry získal všetky cenné kovy z Majstrovstiev SR (zlato 2017, striebro 2018, 2016, bronz 2014). Tento rok absolvoval 28 štartov na úrovni „ST-T“, z toho 10 krát zvíťazil, 8 krát skončil druhý a 6 krát tretí.
 
Druhé miesto získal opäť kôň z chovu Národného žrebčína, lipicanský žrebec Siglavy XI-14. Oproti minulému roku, kedy obsadil 4.miesto, je to pre neho posun vpred. Tento rok štartoval už na úrovni „TT“ s výbornými výsledkami. Počas svojej kariéry získal 3 bronzové medaile na majstrovstvách SR. Oba tieto kone pripravuje Kristína Flaková z Národného žrebčína Topoľčianky, ktorá zvíťazila v rebríčku najlepších drezúrnych jazdcov v kategórii „senior“. Stala sa už štvornásobnou držiteľkou tohto titulu.
 
Na piatom mieste v rebríčku najlepších drezúrnych koní sa umiestnil 7 ročný žrebec plemena slovenský teplokrvník Forever. V porovnaní s minulou sezónou si polepšil o dve priečky. Tento perspektívny kôň už dosiahol úroveň „T“. Premiéru mal priamo na majstrovstvách SR a obsadil pekné piate miesto. Minulý rok získal zlatú medailu v kategórii 6 ročných koní. V tejto sezóne zaznamenal 13 štartov na úrovni „ST“, 4 krát zvíťazil, 2 krát bol druhý a 3 krát bol tretí. Sú to zároveň úspechy aj jeho jazdkyne Michaely Hornej. Medzi najlepšími drezúrnymi jazdcami obsadila 3.miesto čo je zlepšenie o tri pozície v porovnaní so sezónou 2017.
 
Ďalším perspektívnym lipicanským žrebcom je len 6 ročný vraník Conversano XIII-47. V rebríčku najlepších drezúrnych koní obsadil šieste miesto. Na majstrovstvách  Západoslovenskej oblasti získal v seniorskej kategórii zlatú medailu. Počas sezóny absolvoval 37 štartov, prevažne na úrovni „S-ST“. Desať krát bol víťazom, tri krát obsadil druhé miesto a deväť krát tretie. Jeho jazdcom je Peter Vančo, ktorý v rebríčku najlepších drezúrnych jazdcov získal 4.miesto. O tejto talentovanej dvojici budeme v budúcnosti počuť ešte veľa pozitívneho.
 
Drezúrne oddelenie JK pri NŽ Topoľčianky trénuje vynikajúci drezúrny jazdec a tréner Gyula Dallos, čo sa rozhodne prejavilo celkovým zvýšením kvality prípravy koní a jazdcov. V záujme pozdvihnutia drezúrneho športu na Slovensku Národný žrebčín v spolupráci so Slovenskou jazdeckou federáciou organizuje drezúrne sústredenia s pánom Dallosom už od roku 2011. Tréningy sú otvorené pre všetkých drezúrnych jazdcov na Slovensku, ktorí aktívne pretekajú na úrovni „L“ a vyššie a samozrejme  sú bezplatne dostupné pre divákov. Pevne veríme, že v tejto plodnej spolupráci sa bude pokračovať aj v budúcnosti.
 
Národný žrebčín je zároveň dlhoročným organizátorom Majstrovstiev SR v drezúre. Na podporu rozvoja tejto jazdeckej disciplíny ročne pripraví dve trojdňové podujatia. Vypísané súťaže sú otvorené pre všetky kategórie, na úrovniach od Z až po TT, vrátane úloh pre mladé kone. Účasť na pretekoch sa pohybuje okolo 80 koní a 60 jazdcov, čo je na každý deň vyše 100 štartov. Pravidelne prichádzajú aj jazdci zo zahraničia, predovšetkým z Maďarska, Čiech, Rakúska, Chorvátska alebo aj Nemecka. Takéto drezúrne preteky vytvárajú vysokú konkurenciu pre jazdecké dvojice, dávajú priestor jazdcom na zlepšovanie sa, poskytujú im možnosť získavať skúsenosti a celkovo prispievajú k zvýšeniu kvality drezúrneho športu.
Text: NŽT