TOP DRIVER AWARD 2018 – Matúška 4.miesto!

1TOP DRIVER AWARD 2018 – Matúška 4.miesto! Top Driver Award je celosvetový záprahový rebríček, ktorý zoraďuje najlepších záprahárov v kategórii jednozáprahov, dvojzáprahov a štvorzáprahov. Zarátava štyri najlepšie výsledky z celkovej súťaže v jednej sezóne z medzinárodných pretekov CAI3*, CAIO4* a CHM. Body sa prideľujú podľa celkového umiestnenia v závislosti od počtu súťažiacich v kategórii.

Na Slovensku je najsilnejšia záprahová základňa v Topoľčiankach. Miroslav Matúška je niekoľko násobný majster SR a patrí medzi pravidelných účastníkov medzinárodných pretekov a majstrovstiev sveta predovšetkým v dvojzáprahoch. Sezóna 2018 bola pre neho mimoriadne úspešná. Zúčastnil sa troch pretekov na úrovni 3*. Sezónu zahájil v Kladruboch nad Labem, kde v konkurencii 24 dvojzáprahov obsadil celkové 4.miesto. V polovici júna absolvoval preteky v rakúskom Altenfeldene. Na štart sa postavilo 16 pretekárov z ôsmich krajín Európy. Víťazstvo v maratóne aj v parkúre mu zabezpečilo cenné prvé miesto v celkovej súťaži. Na rad prišla slovinská Lipica. Obsadil druhú priečku v drezúre a taktiež v parkúre. V celkovej súťaži sa umiestnil na 2.mieste v konkurencii 16 dvojzáprahov.
 
Športové výkony mu do celosvetového rebríčka Top Driver Award priniesli 50 bodov čo ho posunulo na 4.miesto spomedzi 115 pretekárov. GRATULUJEME! Je to zatiaľ najlepšie dosiahnuté umiestnenie v svetovom meradle v histórii záprahového športu na Slovensku.
 
Miroslav Matúška má vo svojom A tíme štyri lipicanské kone, tri kobyly Favory XII-6, Neapollitano XI-45, Siglavy XIII-21 Marea a jedného žrebca Favory XII-8. Všetky kone sú z chovu Národného žrebčína v Topoľčiankach. Stálymi výkonmi dokazujú svoju kvalitu a  športovú využiteľnosť  na svetovej úrovni. Obratnosť, rýchlosť ale aj fyzická a psychická odolnosť sú neodmysliteľné schopnosti koní do vrcholového športu.  Kone z Národného žrebčína týmito vlastnosťami rozhodne disponujú. Veríme v úspešnú športovú sezónu aj v roku 2019.
 
Slovenský záprahový rebríček

Záprahová komisia SJF v týchto dňoch zverejnila priebežné výsledky Slovenského záprahového rebríčka. V kategórii dvojzáprahov početnosť základne stúpla na 24 pretekárov. Z vysokým bodovým náskokom zatiaľ vedie Miroslav Matúška. Jeho oddielový kolega Jozef Mašír tento rok zapriahal mladé kobyly, ktoré štartovali len na národných domácich pretekoch. Pekné umiestnenia mu celkovo stačili na získanie 31 bodov čo mu momentálne stačí na 11 miesto v rebríčku. V kategórii jednozáprahov reprezentoval Ján Bíro. Zúčastnil sa dvoch medzinárodných pretekov (Kladruby nad Labem/ČR a Melykut/Maďarsko) a samozrejme štartoval aj na Majstrovstvách SR v Topoľčiankach. Svojimi výsledkami dosiahol 67 bodov započítaných do rebríčka, čo mu zatiaľ stačí na  prvé miesto. Definitívne výsledky budú známe až koncom roka 2018 po ukončení športovej sezóny.
 
Je potešiteľné, že záprahová základňa sa pomaly ale isto rozrastá. Stúpa záujem o účasť na oficiálnych pretekoch doma i v zahraničí a následný posun na medzinárodnú sféru. Ostáva nám veriť, že v budúcnosti bude väčšia tendencia organizovať kompletné preteky na Slovensku. Mnohí pretekári by tak mali viac príležitostí získavať cenné skúsenosti.
 
Národný žrebčín Topoľčianky je dlhoročným podporovateľom záprahového športu. Patrí k  organizátorom národných aj medzinárodných pretekov. V roku 2013 sa Topoľčianky stali dejiskom historicky prvých majstrovstiev sveta konaných na Slovensku a boli to práve Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch. Priebeh tohto významného podujatia sa stretol s pozitívnymi ohlasmi na stretnutí  jednotlivých šéfov ekíp, kde Chester Weber (USA), svetová hviezda štvorzáprahov, vtedy šéf amerického tímu, vyjadril spokojnosť s technickou pripravenosťou majstrovstiev. Okrem tohto amerického velikána kladne ohodnotil podujatie Boyd Exell, jeden z najúspešnejších reprezentantov Austrálie, ktorý však žije v Británii a na MS v Topoľčiankach bol ako tréner Britského tímu. Ďalším zvučným menom je  Ijsbrand Chardon (NED), niekoľkonásobný majster sveta v štvorzáprahoch, ktorý mnohé z víťazstiev svetového pohára získal práve s koňmi z chovu Národného žrebčína. Určite netreba predstavovať bratov Lázárovcov, ktorí sú tiež niekoľkonásobnými majstrami sveta  v dvoj aj v štvorzáprahoch a vlastnia kone narodené v Topoľčiankach. V roku 2013 Vilmos Lázar opäť obhájil titul majstra sveta. O tri roky neskôr, v roku 2016, sa Topoľčianky stali dejiskom Dunajsko-alpského pohára, čo sú neoficiálne majstrovstvá Európy. Výsledky zo súťaže štvorzáprahov sa započítavali do kvalifikácie svetového pohára. Zišla sa tu vtedy konkurencia desiatich krajín Európy, takmer 200 koní a 70 záprahov.
 
Národný žrebčín Topoľčianky sa aktívne zapája aj do vzdelávania. Pravidelne organizuje sústredenia s významnými osobnosťami záprahového sveta. Tento rok opakovane prijal pozvanie skúsený maďarský záprahový tréner a pretekár Zoltán Nyul. Minulý rok svoje cenné vedomosti a skúsenosti odovzdávali Pavol Gašpar a Miroslav Matúška novovznikajúcej záprahovej základni. Nechýbala ani spolupráca s vynikajúcim medzinárodným rozhodcom Wolfgangom Csarom (AUT). Stretnutia s ním slúžili na preškolenie národných rozhodcov a rovnako významné boli aj pre samotných záprahárov. Je dôležité vedieť čo je z pohľadu rozhodcu  - predovšetkým v drezúrnom obdĺžniku - žiaduce. V neposlednom rade je nevyhnutné ovládať pravidlá, ktoré sú každým rokom aktualizované.
 
Národný žrebčín je dlhé roky baštou záprahového jazdenia na Slovensku. Svojou činnosťou bude aj naďalej podporovať rozvoj záprahového športu na Slovensku.
Text: NŽT
Foto: NŽT, Šárka Weinhauerová