CHOV KONÍ PLEMENA LIPICAN V TOPOĽČIANKACH AKO SÚČASŤ REPREZENTATÍVNEHO ZOZNAMU NEHMOTNÉHO KULTÚRNEHO DEDIČSTVA SLOVENSKA

Osvedčenie o zápise „Chovu koní plemena Lipican v Topoľčiankach“ do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky Dňa 6.11.2017 v Bratislave, počas slávnostného  podujatia, z rúk ministra kultúry pána Mareka Maďariča, prevzal riaditeľ Národného žrebčína „Topoľčianky“ š.p., Michal Horný osvedčenie o zápise „Chovu koní plemena Lipican v Topoľčiankach“ do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky.
Slávnostné odovzdávanie osvedčení sa uskutočnilo v divadle SĽUK-u a organizované bolo Centrom pre tradičnú ľudovú kultúru. Okrem Chovu Lipicana v Topoľčiankach boli do zoznamu prvkov zapísané aj tradičné remeslá ako drotárstvo, fujara trombita, modranská majolika a drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní. O zápise prvkov rozhodovala odborná komisia.
Chov plemena lipican má dlhú a bohatú históriu v Národnom žrebčíne Topoľčianky. Tá je spätá s jedinečným kultúrnym odkazom nášho národa a dedí sa z pokolenia na pokolenie. Lipican patrí medzi najstaršie kultúrne plemena koní v Európe.
„Zápis Chovu koní plemena Lipican v Topoľčiankach do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky je ocenením dlhodobej a cieľavedomej chovateľskej práce mnohých generácií“, uviedol riaditeľ Národného žrebčína, ktorý upozornil, že Slovensko je momentálne štvrtým štátom, ktorý ocenil toto barokové plemeno koní zápisom do zoznamu prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva.