Hubertova jazda v Národnom žrebčíne Topoľčianky

Hubertova jazda v Národnom žrebčíne Topoľčianky  Tak ako tradícia káže, vždy druhú októbrovú sobotu sa Národný žrebčín a Slovenská jazdecká federácia, za účasti mnohých jazdeckých klubov  lúči s uplynulou  športovou sezónou Hubertovou jazdou. Tohtoročných účastníkov privítalo v areály Národného žrebčína trošku chladné ale za to slnečné počasie s  romantickým koloritom farieb jesene.

Hubertova jazda patrí k tradíciám Národného žrebčína. Ako obyčajne sa v Topoľčiankach zišlo mnoho osobností z jazdeckého a kultúrneho života. Hostiteľom bol riaditeľ Národného žrebčína Michal Horný. Medzi čestných hostí, ktorí prijali pozvanie, patril prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica, čestný predseda Slovenskej jazdeckej federácie a generálny riaditeľ spoločnosti Mercedes – Benz Slovakia Andrej Glatz a Marián Záhumenský poslanec NR SR.
 Na slávnostnom otvorení Hubertovej jazdy pred Zámkom v Topoľčiankach nastúpilo 12 kočov a viac ako tridsiatka jazdcov zo Slovenska, ale aj zahraničia.

Hubertovu jazdu svojim príhovorom otvoril riaditeľ Národného žrebčína Topoľčianky Michal Horný. Jazdcov, ale aj hostí v kočiaroch oboznámil s prísnymi regulami master honu Viliam Naštický. Húf sa vydal smerom k zrúcanine hradu Hrušov, míňajúc chovné objekty Národného žrebčína so stádami koní. Pod hradom bolo pripravené pre hostí a všetkých účastníkov občerstvenie.

Po občerstvení, kedy nové sily načerpali nielen jazdci, ale aj ich štvornohí zverenci, sa húf vydal späť k Zámku v Topoľčiankach. Počas cesty jazdci absolvovali prírodné prekážky za neustáleho prenasledovania „líšky“ smerom až k Medvedej lúke za topoľčianskym kaštieľom. Tu nasledovalo dlho očakávané vyvrcholenie honu - halali. Jazdci hľadali líščí chvost v kríkoch, pod pníkmi, v tráve aj na konároch. Líška sa napokon našla celkom rýchlo a domácej víťazke hubertusu Eve Bíroovej zablahoželal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a riaditeľ NŽ Topoľčianky Michal Horný.

Unavení, ale spokojní jazdci sa vrátili na nádvorie jazdiarne žrebčína. Po zaopatrení koní ich čakalo vo vyzdobenej historickej jazdeckej hale posedenie s hudobnou kulisou. Nechýbal ani „hubertovský guláš“  a tradičné gurmánske špeciality.

Takže, máme za sebou ďalšiu športovú sezónu...

Prajeme všetkým jazdcom a  ich štvornohým zverencom dostatok oddychu na načerpanie nových síl do nasledovnej sezóny 2014 a samozrejme veľa športových úspechov.