TOP DRIVER AWARD 2011 - 8.miesto svetového rebríčka pre Miroslava Matušku

TOP DRIVER AWARD 2011 - 8.miesto svetového rebríčka pre Miroslava Matušku  Záprahový šport získava čím ďalej tým väčšie kvality aj na Slovensku. Reprezentanti z JK pri Národnom žrebčíne Topoľčianky sú toho priamym dôkazom, pretože na medzinárodných podujatiach európskeho i svetového charakteru sa stabilne umiestňujú na popredných priečkach.
  TOP DRIVER AWARD je celosvetové hodnotenie najlepších záprahových jazdcov založené na výsledkoch dosiahnutých vo FEI súťažiach, pričom sa do úvahy berú štyri najlepšie výkony z 18 dopredu stanovených CAI A podujatí, medzi ktoré patrí aj CAI A Topoľčianky. V prípade rovnosti bodov u viacerých jazdcov rozhoduje vyšší počet víťazstiev.
   Za uplynulú sezónu 2011 bolo Slovensko reprezentované koňmi a jazdcami z Národného žrebčína Topoľčianky hneď na niekoľkých medzinárodných súťažiach. Do rebríčka sa našim jazdcom započítavali výsledky z piatich CAI A, a to v Zánke, Vécsesi, Nebaniciach, Kladruboch nad Labem a Topoľčiankach. Sčítanie všetkých bodov prinieslo nádherné 8. miesto pre Miroslava Matušku, čo je výsledok, ktorý si rozhodne zaslúži veľké gratulácie a uznanie. Hneď za ním, na 10. priečke skončil ďalší slovenský reprezentant Josef Hrouda, 50. miesto patrí Martinovi Zákršmídovi a na 59. priečke sa umiestnil Pavol Gašpar. Tento rebríček je zostavený zo 122 svetových záprahových jazdcov, takže s čistým svedomím môžeme konštatovať, že takýto úspech určite znamená pre všetkých slovenských reprezentantov dostatočné zadosťučinenie za poctivú celoročnú prácu s koňmi, za pravidelné tréningy a za hľadanie spoločnej symbiózy koňa a jazdca, ktorá však patrí celému tímu podieľajúcemu sa na každodennej práci s koňmi doma i na pretekoch.
   Vrcholom sezóny bola účasť našich záprahových jazdcov na majstrovstvách sveta vo francúzskom Conty. Kvalifikáciu splnili všetci štyria reprezentanti - Matuška, Hrouda, Zákršmíd, Gašpar – ale žiaľ finančný rozpočet umožnil štartovať len trom  z nich a preto sa Pavol Gašpar nezúčastnil tohto vrcholového sezónneho podujatia. Najviac sa darilo Miroslavovi Matúškovi, ktorý zo 65. účastníkov skončil na celkovom 26. mieste, Josef Hrouda obsadil 36. priečku a Martinovi  Zákršmídovi patrilo v konečnom poradí číslo 59.
   Z tohto sa dá konštatovať, že záprahový šport v NŽ Topoľčianky, ktorý zároveň reprezentuje SR v zahraničí, zaznamenal veľký krok vpred a to vďaka kvalitným jazdcom rovnako ako i koňom. Na udržanie tohto trendu má NŽ do budúcnosti plány viesť pravidelné konzultácie a tréningy s manažérom záprahového oddelenia Wolfgangom Csarom pod dohľadom skúseného trénera Josefa Hroudu.
   Pevne veríme, že slovenskí záprahoví reprezentanti a ich  štvornohí zverenci sa budú dlho tešiť pevnému zdraviu a že budeme svedkami ešte nejedného veľkého úspechu svetového charakteru.
 
FEI TOP DRIVER AWARDS 2011