ZÁPRAHOVÝ SEMINÁR v Národnom žrebčíne Topoľčianky

ZÁPRAHOVÝ SEMINÁR v Národnom žrebčíne Topoľčianky  V nedeľu 3. apríla sa v priestoroch Národného žrebčína Topoľčianky uskutočnil záprahový seminár. Slovenská jazdecká federácia v spolupráci s organizátormi NŽ Topoľčianky pozvali medzinárodného rozhodcu z Čiech, Ing. Jiřího Kunáta, ktorý je zároveň predsedom záprahovej komisie v ČJF. Seminár bol určený všetkým priaznivcom záprahového športu, predovšetkým však rozhodcom a pozorovateľom, ktorý sa zúčastňujú aktívne pri organizovaní náročných záprahových podujatí.

   Ing. Kunát pútavo prednášal takmer štyridsiatim zúčastnením o úskaliach rozhodovania, pričom sa nesústredil len na výklad aktualizovaných pravidiel, ale hlavne na riešenie problémov, ktoré môžu počas záprahových podujatí  veľmi ľahko nastať. Zaujímavé bolo tiež rozprávanie o životospráve rozhodcu, ktorá je veľmi dôležitá pre jeho koncentráciu a zodpovedné posúdenie jázd. Pán Kunát niekoľkokrát zdôraznil, že jazdci sa pripravujú deň čo deň, do tréningu investujú nemalé prostriedky a preto je nevyhnutné, aby rozhodcovia vnímali svoju prácu maximálne zodpovedne. Tieto dobre myslené rady padli určite na úrodnú pôdu a dúfame, že podobné semináre sa stretnú aj v budúcnosti s takým záujmom.

   Seminár otvoril a s novými pravidlami záprahového športu oboznámil účastníkov  Ing. Marián Varga, predseda záprahovej komisie pri SJF.

   Na záprahový seminár nadviazalo sústredenie slovenskej záprahovej reprezentácie na pôde Národného žrebčína Topoľčianky pod vedením skúseného trénera  Jozefa Hroudu, ktoré potrvá do 6.4.2011.