Štvornásobný majster Sveta v štvorzáprahoch Ijsbrand Chardon bude zapriahať lipicany z Topoľčianok

Štvornásobný majster Sveta v štvorzáprahoch Ijsbrand Chardon bude zapriahať lipicany z Topoľčianok  Štvornásobný majster Sveta v štvorzáprahoch Ijsbrand Chardon bude zapriahať lipicany z Topoľčianok
  Legenda svetového záprahového športu Holanďan Ijsbrand Chardon kúpil na pretekoch Svetového pohára v Stuttgarde 18-22 novembra 2009 od svojho priateľa a zároveň konkurenta Jozsefa Dobrovitza troch lipicanov priamo z jeho súťažného záprahu. Dva z nich sú chovu Národného žrebčína Topoľčianky, a síce Maestoso X-30 (športové meno Magus) a Maestoso X-28 (športové meno Fegyenc).

      Svoje rozhodnutie zdôvodnil Chardon takto: „Tento rok som absolvoval už dve súťaže svetového pohára a skončil som tretí a štvrtý. Momentálna úroveň je taká vysoká, že môj súčasný záprah nestačí. O inom riešení som začal rozmýšľať už od apríla tohto roku, lebo som vedel, že so svojim aktuálnym záprahom sa už na špičku nedostanem. Dostal som šancu kúpiť skúsené kone Jozsefa Dobrovitza, s ktorými môžem začať súťažiť prakticky hneď. Boyd Excell je teraz v takej špičkovej forme, že počas tejto halovej sezóny si ho už netrúfam poraziť. Nemám problém prehrávať, ale nerád prehrávam, pokiaľ nemám férovú šancu zvíťaziť! Zapriahať lipicany som si vyskúšal v roku 2007 v exhibičnej súťaži v Budapešti, kde mi tieto kone zapožičal práve Jozsef Dobrovitz. Tam som s nimi vyhral a bolo to jedno z víťazstiev, na ktoré tak ľahko nezabudnem. Vtedy som povedal, že sa do Budapešti rád vrátim, ale iba s lipicanmi!“


   Jozsef Dobrovitz pôvodne nemal v pláne tieto kone predať, ale keď prišla ponuka od Ijsbranda Chardona, rozhodol sa inak, pretože podmienky v stajniach Chardona pozná a vie, že kone sa dostanú do dobrých a skúsených rúk. Minulú sezónu svetového pohára s týmito koňmi súťažil sám a v dvoch čiastkových pretekoch dokonca zvíťazil.


   Chardon teda v tejto sezóne uprednostní lipicany pred holandskými teplokrvnými koňmi. Sľubuje si od nich väčšiu rýchlosť a obratnosť, čo je nevyhnutnosťou hlavne v halových súťažiach. Na preteky Svetového pohára sa kvalifikujú vždy prví desiati vozatajci umiestnení v aktuálnom medzinárodnom rebríčku jazdcov jazdiacich štvorzáprahy. Tento rok sú to I. Chardon, B. Exell, K. de Ronde, T. Timmerman, T. Eriksson, Ch. Sandmann, J. Dobrovitz, W. Ulrich, D. Wűrgler a J. Nesvačil. Konkurencia je teda tá najlepšia a pre jazdcov je veľkým úspechom nominovať sa do svetového pohára. Ijsbrand Chardon sa stal víťazom svetového pohára už dvakrát a dvakrát sa umiestnil na druhom mieste. S prípadným neúspechom v ďalších sezónach sa teda nechcel vyrovnať.


   Obidva kone, ktoré už stoja v holandskej stajni, sú po topoľčianskom pepinierovi Maestoso X Mahonia. Jeho potomkov majú v športe okrem Chardona, bratov Lázárovcov a Dobrovitza aj naši reprezentanti a kráľovne Alžbete II. symbolicky darovaný lipican je tiež po tomto otcovi. Potomstvo je exteriérovo vyrovnané s vynikajúcimi chodmi. V súčastnosti budú do chovu zaradení traja plemenníci v ktorých koluje krv tohto excelentného žrebca. Jeden z nich – Maestoso XIV Timrava (Maestoso X-38, dar Jej veličenstvu Alžbete II.) má už v tomto roku pripustených 9 kobýl. Netrpezlivo budeme očakávať novú generáciu športových lipicanov, ktorí snáď budú pokračovať v šírení dobrého mena svojich predkov na svetových kolbiskách.

 

Foto: Jacqueline Zimmermann

Televízna reportáž holandského webu:

 

 

I. Chardon už doma zapriaha lipicany z chovu NŽ Topoľčianky