Dostihový deň v Topoľčiankach.

Dostihový deň v Topoľčiankach.Dňa 12.6.2016 sa v Topoľčiankach konal celkovo ôsmy dostihový deň tohto roku na Slovensku. Topoľčiansky hipodróm usporadúva vo svojich priestoroch dostihy už 35 rokov. Za toto dlhé obdobie sa tu stretlo veľké množstvo jazdeckých, trénerských, chovateľských individualít a osobností, ako aj skvelých koní. Národný žrebčín Topoľčianky ako spoluorganizátor dostihových mítingov má vždy snahu  pripraviť podujatie na vzornej úrovni so všetkým potrebným vybavením pre aktérov, aj návštevníkov. Keďže podklad dostihovej dráhy tvorí predovšetkým nepriepustný íl, je nevyhnutné výdatné zavlažovanie hlavne počas horúcich letných mesiacov, aby sa zabezpečila dostatočná pružnosť dráhy. V roku 2010 sa žrebčín musel vyrovnať s enormným zaplavením dráhy z dôvodu vysokých zrážok a silných priesakov z okolitých kopcov v juhozápadnej časti dráhy. Vybudovaním odvodňovacieho kanála bol tento problém vyriešený. Trávnik sa udržuje v dobrej kondícii, pravidelne sa kosí a prihnojuje,  aby bola dráha počas dostihov čo najkvalitnejšia. Prekážky prešli výraznou rekonštrukciou. Záujem o dostihy stále narastá aj zo strany divákov, tento krát návštevnosť presiahla 2000 návštevníkov, čoho dôkazom bola aj preplnená divácka tribúna a jej okolie.
 
Polooblačné počasie s letnými teplotami vytvorili ideálne podmienky pre 8 dostihov. Ako prvá sa bežala Cena Tarifa. Bol to rovinový dostih na 1000 m pre 3-ročné a staršie kone s celkovou dotáciou 1800€. Víťazom sa stala Kajla zo stajne Autoopravovňa Strnisko v sedle s dž. Zdenkom Šmidom po boji s domácou Royalorien, ktorú jazdil dž. Róbert Šára.
 
O 14.30 bol odštartovaný druhý dostih popoludnia – Hendikep Misty Time s dotáciou 2400€. Bol to dostih pre 3-ročné a staršie kone na 2200 m. V štartovnom poli bolo 6 koní a najlepším z nich sa stal Lilfast zo stajne Autoopravovňa Strnisko v sedle s dž. Zdenkom Šmidom.
 
Nasledovala Cena Zbojmíka s celkovou dotáciou 2400€. Bol to steeplechase na 4400 m pre 5-ročné a staršie kone. Spomedzi piatich koní sa víťazom stala Segona zo stajne Agrolipt s dž. Petrom Túmom v sedle.
 
Štvrtým dostihom bol Hendikep Atalany na 1780 m pre 3-ročné a staršie kone s celkovou dotáciou 1800€. V tomto dostihu si sily meralo 6 koní. V cieľovej rovine bola najrýchlejšia kobyla v majetku Národného žrebčína Topoľčianky, ktorú trénuje Ing. Samuel Sokol – Freyda - s džokejom Štefanom Budovičom.
 
Rovinový dostih na 1600 m pre 3-ročné a staršie kone sa bežal ako piaty v poradí. Cena Play firsta mala celkovú dotáciu 1300€. O titul víťaza bojovalo osem koní. Prvú cenu si odniesla Danetta zo stajne Autoopravovňa Strnisko v sedle s dž. Zdenkom Šmidom.
 
O 16.30 bola odštartovaná Cena Douce Parisa. Celková dotácia tvorila 1800€. Dostih bol určený pre 4-ročné a staršie kone. Bol to dostih s prútenými prekážkami na 3000 m. Víťazom sa stala Quebracho zo stajne KCL Slovakia so žk. Jaroslavom Brečkom v sedle.
 
Cena Litoša bola odštartovaná o 17tej hodine. Celková dotácia tohto rovinového dostihu na 1600m pre 3-ročné a staršie kone bola 3400€. Päť koní bojovalo o prvenstvo, ktoré bolo nakoniec získané Rajči Šimonom zo stajne Dermek Racing s dž. Jaroslavom Línekom v sedle.
 
Posledným dostihom tohto dňa bola Cena Zorničky. Bol to steeplechase pre 4-ročné a staršie kone na 3500 m s dotáciou 1900€. Prvenstvo získal Russian Tiger zo stajne Lysec Belá s Jánom Machom v sedle.
 
Tak a to bola bodka za prvým dostihovým dňom v Topoľčiankach v tomto roku. Už teraz sa tešíme na ten ďalší, ktorý sa bude konať 10.7.2016.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame...
 
Autor text: NŽT
Autor foto: Miroslav Mihálik

Vytlačiť   E-mail