CHARISMA v chove Národného žrebčína „Topoľčianky“ š.p.

CHARISMA v chove Národného žrebčína „Topoľčianky“ š.p. Písal sa zhruba rok 2009, keď si Národný žrebčín dal za jeden z chovateľských cieľov nájsť plemenníka s výkonnosťou „T“ a s potomstvom s výkonnosťou „T“ na obohatenie chovu plemena Slovenský teplokrvník za účelom zvýšenia kvality slovenských koní. Úloha to bola neľahká, finančne limitovaná, ale za to plne podporovaná Ministerstvom pôdohospodárstva a vtedajším ministrom Ing. Vladimírom Chovanom. Riaditeľ Národného žrebčína Ing. Michal Horný, PhD. a hipológ Ing. Ivan Podolský po dlhom pátraní našli to čo hľadali -plemenného žrebca 3761 CHARISMA /115/.

Charisma je špičkový produkt nemeckého hoštýnskeho chovu. Výkonnostné skúšky žrebcov absolvoval v roku 1999 vo Warendorfe a v čiastkovom indexe za skok sa stal víťazom týchto skúšok. Charisma bol viacnásobným víťazom parkúrových pretekov až do stupňa „T“ a vyhral aj kvalifikáciu na nemecký spolkový šampionát. Kritériá mladých koní absolvoval s ideálnou známkou za skok – 9,0. Z potomstva Charismu bolo uznaných 11 chovných kobýl a piati jeho synovia ako plemennici: Caesar, Carino Lottero, Chalkis, Charanto, Christoph Colombus. Posledný menovaný je tiež jedným z najžiadanejších žrebcov. Na výkonnostných skúškach v roku 2002 v Münster-Handorf  bol najlepším skokovým žrebcom svojho ročníka. Za svojim otcom nezaostáva ani v športe, umiestnil sa už v mnohých Grand Prix. V roku 2008 sa stal najlepším osemročným skokovým žrebcom v Nemecku a pripísal si aj niekoľko víťazstiev na stupni  „T“.

V roku 2010 pôsobil Charisma v Národnom žrebčíne Topoľčianky ako hlavný plemenník pre slovenského teplokrvníka. Pre všetkých chovateľov a majiteľov kobýl tohto plemena zapísaných v plemennej knihe ZCHKS boli inseminačné dávky poskytnuté hlavne vďaka  podpore Ministerstva pôdohospodárstva. Riaditeľ Národného žrebčína Ing. Michal Horný vtedy uviedol: „Je to obrovská šanca pre slovenských chovateľov, dostať sa k vynikajúcej genetike, prostredníctvom špičkového žrebca“.

V Národnom žrebčíne sa v roku 2011 narodilo 19 žriebät po Charisma, z toho 10 je zaradených v športovej testácii. Ivan Podolský, ktorý stál na počiatku celej tejto myšlienky skvalitnenia chovu slovenského teplokrvníka, navštívil Národný žrebčín s cieľom pozrieť si kolekciu mladej generácie po Charisma a vidieť ako sa prejavil ako plemenník v spojení s kobylami zo slovenského chovu: „ Musím povedať že Charisma pôsobí  ako korektor exteriéru, horných línií, jazditeľnosti a charakteru. O tom, že ide o geneticky naozaj kvalitnú rodinu svedčí aj fakt, že Charismova pravá sestra Charismatica je matkou svetoznámej Bella Donny, ktorú jazdila v minulosti Meredith Michaels-Beerbaum a teraz závodí pod Quatarskou vlajkou. V Charismovom prípade sa jedná o rodinu 7126 (tzv. von Rumohr Stamm) z tejto rodiny pochádza vynikajúci skokan Calvaro (Willi Melliger) a žrebce ako Accord I, Accord II, Acobat I a Acobat II. Verím, že po tom jednoročnom pripúšťaní s top žrebcom sa nájde na Slovensku množstvo dobrých koní. Samozrejme, veľa záleží aj od matky. Z toho čo som dnes videl, pokiaľ sú matky trošku prechované, Charisma dáva veľmi solídne kone. Zásadné chovateľské pravidlo je nepodceňovať kvalitu matky, babky a prababky. V minulosti to v Topoľčiankach bolo skôr o kvantite a vždy sa nejaký dobrý kôň v tom množstve našiel.  Momentálne je tu základňa kobýl naozaj bohatá. Gény Charismu sa spojili s kobylami po Alexander der Gros, Casanova, Robinson, Lord Inci Tatus, Future, Lapaz, Pappilon...  Výsledkom je niekoľko veľmi slušných koní. Ak sa bude s nimi dobre pracovať, tak z nich môžu byť naozaj dobré a úspešné kone. Čo sa týka práci s koňmi, mám to aj vo svete odsledované, je strašne málo jazdcov, ktorí dokážu z remonty pripraviť športového koňa, ktorý nemá, ako sa hovorí, žiadnu škvrnu na duši, že to s ním jazdec v tréningu nepreženie. Kone sú dnes veľmi talentované, veľa ponúkajú, a máloktorý jazdec vie odhadnúť kde je hranica, aby kôň zostal stále pri chuti. Je to celosvetový problém, veľa potenciálnych koní nedostane šancu ukázať čo v nich je, lebo jazdec, alebo tréner nie sú ochotní počkať. Pokazeného koňa je vždy ťažšie upraviť ako naučiť mladého. Platí zásadné pravidlo – menej je vždy viac. V tréningu je lepšie skončiť v najlepšom, alebo ešte pred najlepším, počkať si a tie kone to raz dajú. Často krát je kôň už 5-6 ročný, stále nejde tak ako by mal, ale v mnohých prípadoch, keď sa na jeho psychiku a výcvik netlačí, tak progres postupom času príde a kôň pomerne rýchlo napreduje. Aby som to na záver zhodnotil, bol som veľmi milo prekvapený koňmi, ktoré som dnes videl. Držím palce, aby sa správnym výcvikom stalo z nich čo najviac úspešných športovcov.“



Vytlačiť   E-mail