Topoľčianske lipicany na veľtrhu Kôň 2015 v Lysej nad Labem

Topoľčianske lipicany na veľtrhu Kôň 2015 v Lysej nad Labem
V dňoch od 18. do 20. septembra sa na výstavisku v Lysej nad Labem konal už 22.ročník jazdeckého veľtrhu spojeného s výstavou koní - KÔŇ 2015. Návštevníci mali možnosť vidieť 120 plemien koní a viac ako 100 predajcov jazdeckého a s tým súvisiaceho sortimentu. Súčasťou podujatia bol samozrejme bohatý celodenný program, ktorý začínal o 10.00 hodine chovateľskou prehliadkou jednotlivých plemien, pokračoval poludňajším programom, v ktorom sa tieto jednotlivé plemená predviedli v jazdeckých ukážkach a vyvrcholením dňa bola nočná šou, kde pôsobivú atmosféru umocnilo kvalitné osvetlenie a ozvučenie.V dňoch od 18. do 20. septembra sa na výstavisku v Lysej nad Labem konal už 22.ročník jazdeckého veľtrhu spojeného s výstavou koní - KÔŇ 2015. Návštevníci mali možnosť vidieť 120 plemien koní a viac ako 100 predajcov jazdeckého a s tým súvisiaceho sortimentu. Súčasťou podujatia bol samozrejme bohatý celodenný program, ktorý začínal o 10.00 hodine chovateľskou prehliadkou jednotlivých plemien, pokračoval poludňajším programom, v ktorom sa tieto jednotlivé plemená predviedli v jazdeckých ukážkach a vyvrcholením dňa bola nočná šou, kde pôsobivú atmosféru umocnilo kvalitné osvetlenie a ozvučenie.
 
Pilierom celej výstavy bola prezentácia českých štátnych podnikov ako je napríklad zemský žrebčínec Tlumačov, Písek a národný žrebčín Kladruby nad Labem. Jediným zahraničným účastníkom bol práve Národný žrebčín Topoľčianky, ktorý bol pozvaný ako hosť do nočnej šou a denného programu. Z piatich plemien chovaných v Topoľčiankach bolo na výstave prezentované vzácne plemeno lipicana. Siglavy XI-14 a Neapolitano XI-15 s Kristínou Flakovou a Martinou Nittnaus sa predstavili aj v dopoludňajšej chovateľskej prehliadke a zároveň aj v poludňajších jazdeckých ukážkach. Veľký potlesk zožala ich zrkadlová krasojazda, tzv. pas de deux, v nočnej šou. Naplnené tribúny vďačným publikom, bodové osvetlenie koní a pôsobivá hudba vytvorili naozaj neopakovateľnú atmosféru.
 
Záujem o dianie na tomto jazdeckom veľtrhu prejavili aj národné médiá. Česká televízia vyslala svoj štáb na živé natáčanie rannej relácie Dobré ráno, ktoré prebiehalo priamo na výstavisku. Národný žrebčín Topoľčianky počas troch priamych vstupov prezentoval históriu a činnosť žrebčína, rovnako ako aj pôvod a využitie plemena lipican.
 
Účasť na tomto podujatí pozitívne spropagovala nielen činnosť Národného žrebčína v Topoľčiankach, ale predovšetkým kvalitu topoľčianskych lipicanov. Ich dobré predvedenie v tak náročnom a pre kone rušivom prostredí plnom svetiel, hlasnej hudby a intenzívneho potlesku sú opäť dôkazom o výbornom charaktere a psychickej odolnosti tohto plemena.