Szilvásvárad po prvé, po druhé, po tretie...

Szilvásvárad (Maďarsko)
V Szilvásvárade v Maďarsku sa každý rok konajú záprahové preteky, ktoré sú bohaté svojou účasťou aj sprievodným programom. Maďarskí vozatajci patria medzi svetovú špičku v tomto športe, preto je o silnú konkurenciu vždy postarané. Aj tento rok sa v dňoch 10. – 12. augusta zúčastnilo v súťaží viac ako 60 záprahov, medzi nimi tiež Slovinci, Rumuni, Česi, Rakúšania a Slováci. Stáva sa pravidlom, že Slovensko sa prezentuje svojimi lipicánmi aj v galaprograme konajúcom sa v rámci tohto podujatia.
Medzi záprahmi reprezentoval Národný žrebčín Pavol Gašpar so spolujazdcom Marekom Zemanom s teplokrvnými kobylami, ktoré sa zúčastnia aj Majstrovstiev sveta v poľskej Warke. Už prvý deň poznačila kolízia, keď sa na opracovisku prevrátil koč dvojzáprahu, ktorý následne narazil do štvorzáprahu vedeného českým jazdcom Nesvačilom. Ten kvôli rozbitému kočiaru nemohol pokračovať v ďalšej súťaži. Pretekári na opracovisku museli utekať pred splašenými koňmi, ale nehoda našťastie nezapríčinila žiadne vážnejšie zranenie jazdcov alebo koní. Ovplyvnila však výsledok P. Gašpara v drezúre, pretože kobyly boli ešte rozrušené z tejto naháňačky a ich výkon stačil na 14. miesto.
Rozmočený terén v maratóne zabezpečil ďalšie napínavé pokračovanie pretekov a prevrátených maratónskych bugín pribúdalo. Po nočnej búrke premočený trávnik skomplikoval aj celý parkúr. Vyjazdené koľaje medzi kužeľmi značne skomplikovali snahu jazdcov nezhodiť loptičky. Zástupca slovenského žrebčína skončil 26-ty a celkovo 20-ty z 30 dvojzáprahov.
Svetová jednotka Zoltán Lazár (HUN) opäť zvíťazil v kategórií štvorzáprahov, kde sú mu oporou dva lipicany z NŽ Topoľčianky zakúpené pred dvoma rokmi (kompletné výsledky a fotogaléria na stránke www.menesgazdasag.hu).
Sobotňajšiu nočnú šou sprevádzala búrka a hustý, neutíchajúci dážď. Diváci ale napriek tomu neodchádzali a pod dáždnikmi sledovali nočný galaprogram. Program otvorila štvorylka lipicanov z Topoľčianok. Zastihol ich asi ten najväčší lejak, ale aj keď boli jazdci zmoknutí do nitky, voda im tiekla z cylindrov cícerkom a povrch bol nebezpečne šmykľavý, zajazdili výbornú štvorylku. Diváci odmenili ich obetavosť búrlivým potleskom. Večer vypĺňali aj iné zaujímavé vystúpenia ako jazdenie v dámskom sedle, voltíž, číkoši, cviky vysokej školy predvedené Alojzom Lahom z Lipice a zlatým klincom programu bolo vypustenie stáda chovných lipických kobýl zo žrebčína v Szilvásvárade.
 
Hoci počasie organizátorom neprialo, celý víkend môžeme zhodnotiť ako úspešný. Ukázalo sa, že nadšenie pre kone stúpa a divákov už nič neodradí od zaujímavého zážitku, ktorý sa im snažia jazdci a ich kone pripraviť.
 

Autor: Veronika Lomnická

Napriek intenzívnemu dažďu sa štvorylka v podaní jazdcov z Národného žrebčína vydarila. Mlyn.


Vytlačiť   E-mail