Cviky vysokej školy

Chody a cviky na zemi

Piaf je vznosný klus na mieste, alebo len s malým posunom vpred. Piaf tvorí základ pre všetky náročnejšie cviky nad zemou, pri ktorých kôň potrebuje veľkú silu získanú podsadením v piafe.
Vznosný klus vpred vo vysokom zhromaždení, pri ktorom sa diagonálne končatiny striedajú v pravidelných, avšak dlhších intervaloch, sa nazýva pasáž. Pri pasáži je frekvencia krokov nižšia ako pri piafe, ale  nevyžaduje sa také veľké podsadenie zadných končatín.
Španielsky krok – kôň kráča, pričom predné nohy dvíha vysoko a veľkým oblúkom ich kladie opäť na zem.
Leváda je cvik, pri ktorom kôň presunie váhu na zadné končatiny a predné pritiahne k bruchu. Čím nižšie je chrbát sklonený k horizontále a čím nižšie sedí kôň na hleznách, tým náročnejší a cennejší je cvik. Podmienkou je úplne pokojné držanie pritiahnutých hrudných končatín pred sebou a postavenie panvových končatín na rovnakej úrovni vedľa seba. Uhol medzi zemou a koňom musí byť menej ako 45º.
Pesáda – kôň stojí vzpriamene na zadných končatinách niekoľko sekúnd v uhle viac ako 45º. Predné končatiny sú pritiahnuté k telu.
Guľatý a kmihom nabitý cval s frekvenciou 90 skokov za minútu je galopáda.
Cvalom „druhej generácie“ je redoppmézair. Pohybový prejav v redoppe sa realizuje na dvoch stopách, kde dochádza k premiestňovaniu oboch hrudných a následne oboch panvových končatín ako pri traverse. Náročnosť spočíva v dvojtaktnom prevedení cvalu. Obdobný pohyb realizovaný na priamej stope, húpavo z predných končatín na zadné a späť sa nazýva mézair. Tento cvik sa popisuje aj ako leváda s posunom.

Cviky nad zemou

Druhou skupinou z hľadiska spôsobu predvedenia tvoria tzv. nadzemné cviky. Z aspektu stupňa náročnosti ich zaraďujeme medzi „chody tretej generácie“.
Kurbeta je pružný skok z pesády na zadných končatinách bez toho, aby sa predné nohy dotkli zeme. Silní „kurbetéri“ dokážu skočiť aj niekoľko skokov za sebou.
Krupáda sa robí z levády, z ktorej sa kôň odrazí a urobí skok šikmo hore, pričom stiahne zadné nohy pod seba. To znamená, že kôň zdvihne svoj predok a pomocou zadných končatín podskočí dopredu asi 40 až 50 cm.
Balotáda je v podstate krupáda a tím rozdielom, že kôň je po výskoku v horizontále a zadné nohy má pritiahnuté tak, aby ukázal podkovy.
Kapriola je vrcholným cvikom vysokej školy. Táto, pôvodne bojová figúra, sa považuje za najnáročnejšiu, pretože spája maximálne možné nesenie s maximálnym možným posunom a schopnosť striedavého zhromaždenia s opakovaným uvoľnením. Zahŕňa v sebe viacero cvikov naraz. Kôň sa z levády odrazí do výskoku, letí, preklápa sa do horizontály. Pred tým pritiahne zadné nohy k bruchu – krupáda – pokračuje ukázaním podkov dozadu – balotáda –  nakoniec s najväčšou energiou vodorovne vykopne zadnými nohami a dopadne na všetky štyri končatiny naraz – kapriola. Tento najťažší cvik dokáže bezchybne len máloktorý kôň.

Autor: Michaela Horná

 

 

 

flesh 


Vytlačiť   E-mail