Slovenský teplokrvník po prvýkrát v histórii na Majstrovstvách sveta mladých koní vo Verdene

Slovenský teplokrvník po prvýkrát v histórii na FEI Svetovom drezúrnom šampionáte mladých koní vo Verdene   Medzinárodný drezúrny a skokový festival vo Verdene patrí už celé dekády medzi najvýznamnejšie jazdecké podujatia v Nemecku,  rovnako ako aj v  širokom zahraničí. Súčasťou tohto festivalu sú Majstrovstvá sveta mladých koní v drezúre. Každý rok sem zavíta viac ako 40 000 návštevníkov, medzi ktorými sú predovšetkým skúsení chovatelia, tréneri a jazdci. Prichádzajú sem, aby mohli sledovať budúce hviezdy svetových šampionátov už od začiatku ich kariéry . Tento rok, po prvýkrát v histórii, budeme mať možnosť na tomto významnom športovom podujatí sledovať športové zápolenie aj slovenskej dvojice, a to jazdca Petra Vanča s 5 ročným žrebcom Sunshinom.
 
Sunshine je slovenský teplokrvník narodený 16.2.2007  v Národnom žrebčíne Topoľčianky. Jeho otec, Alexander Der Große, patrí k špičkovým rakúskym plemenníkom a na svojom konte mám už mnoho významných úspechov. Spomeňme len tie najvýznamnejšie:
  • Víťaz v roku 2001 na dni žrebcov v Rakúsku
  • Víťaz výkonnostných skúšok žrebcov v Rakúsku (140,3 bodov)
  • Víťaz skúšok v skoku (známka za skok 10)
  • Víťaz spolkového šampionátu koní v Rakúsku v roku 2003

Samozrejme nie len vynikajúcim štýlom a výdatnou mechanikou pohybu disponuje Alexander Der Große, ale predovšetkým z chovateľského hľadiska sa v tomto žrebcovi stretáva mnoho významných predkov ako sú Ratina Z – jedna z najúspešnejších kobýl posledných rokov (L. Beerbaum)., ďalej Alexis Z po Alme a pod.

            Matka žrebca Sunshine,  712 Radava sa narodila v Národnom žrebčíne po importovanom plemennom žrebcovi oldenburského chovu – Scampolo (línia Sacramento Song xx). Pochádza z preverenej rodiny č. 16 251 Fujara, ktorá bola založená rovnomennou kobylou Fujara ((Furioso XIII – 290 Simon) narodenou v roku 1945. Z tejto rodiny sa v NŽ uplatnilo niekoľko športových koní, napr. Flóra (Alarm VI – 96 Fuksia-50, 1974),  Heraldika (Flying Star I – 184 Hubertus I-20, 1976), Rondo (Casanova – 570 Robinson-14, 1997) a Sabrina (Caesar van de Helle – 712 Radava – Scampolo-15). Medzi plemennými žrebcami pôsobil  zemský plemenník po Konsulent, 1974.

             Sunshine je tmavý hnedák mohutného vzrastu, ktorý disponuje veľmi kvalitnými chodmi a bezproblémovým charakterom. Je dobre jazditeľný, priestupný, v obdĺžniku pôsobí uvoľneným dojmom, čo sa v pozitívnom zmysle odráža na jeho hodnoteniach. Dvojicu trénuje výborný jazdec a tréner Gyula Dallos, ktorého sme mali možnosť sledovať už aj na slovenských pretekoch. Pod jeho odborným dozorom sa rozvíja pohybový talent mladého žrebca rovnako ako aj jazdecké zručnosti jazdca.  Túto sezónu má Peter Vančo so Sunshinom za sebou už niekoľko pretekov nielen na Slovensku, ale predovšetkým v Rakúsku a v Čechách.  26.-27.6.2012 sa v rakúskom Himbergu konala kvalifikácia pre rakúske 5 a 6 ročné kone, ktoré bojovali o účasť na Majstrovstvách sveta mladých koní vo Verdene. V konkurencii desiatich špičkových rakúskych koní si naša dvojica počínala naozaj skvelo. Obsadili krásne druhé a tretie miesto. Treba zdôrazniť, že známky sa nedávali zadarmo. Rozhodovali tam nemeckí medzinárodní rozhodcovia Ebert Elke a Holtaus Kerstin, ktorí sú špeciálne školení na hodnotenie úloh pre mladé kone. Prvý deň vyhrala Sandra Kopf s koňom Stand by me so známkou 8,30. Pred Sunshina s Petrom Vančom sa dostali Schwab Marion s Deep Purple a Dearing Stephanie s Valenta’s Fantastom. Obe jazdkyne dosiahli známku 7,50 a obsadili druhú priečku. Hneď po nich sa umiestnil Peter Vančo so Sunshinom a Katharina Haas  s Francescom EM so známkou 7,20.

Nasledovný deň štartovalo osem dvojíc.  Víťazkou sa opäť stala Sandra Kopf so Stand by me s hodnotením 8,40. Naša slovenská dvojica obsadila druhé miesto so známkou 7,00 a tretia bola Marion Schwab s Deep Purple s hodnotením 6,80. Týmito skvelými výsledkami, Peter Vančo so Sunshinom len potvrdili, že majú na to, aby dôstojne reprezentovali Slovensko na FEI Svetovom drezúrnom šampionáte mladých koní vo Verdene.

Nuž, zdá sa, že kocky sú už hodené... Podporme teda túto dvojicu počas slovenskej premiéry na jednom z najvýznamnejších drezúrnych podujatí na svete...

Spýtali sme sa priamo Petra Vanča...

So Sunshinom máš  pred sebou posledné týždne prípravy pred asi najdôležitejšou udalosťou Tvojej športovej kariéry. Ako prebieha?

Hlavnú časť prípravy máme v podstate už za sebou. Teraz sa sústredíme hlavne na udržanie  súťažnej formy koňa a na jeho psychickú pohodu. Počas tréningov, či už pod dohľadom pána Dallosa alebo individuálnych, sa snažíme odstrániť  posledné nedostatky. Postupne prechádzame na dvojfázové trénovanie. Jedna fáza má vždy relaxačný charakter, teda buď ideme na vychádzku do terénu alebo ľahké lonžovanie aby sa kôň uvoľnil. Druhá fáza je pracovná so zameraním na technické zdokonaľovanie jednotlivých cvikov.  

Čo očakávaš od účasti na FEI Svetovom drezúrnom šampionáte mladých koní?

Tak predovšetkým ide o zviditeľnenie slovenského chovu a plemena slovenského teplokrvníka rovnako ako aj slovenského drezúrneho športu. Zároveň je cieľom spropagovať Národný žrebčín Topoľčianky a jeho činnosť. No a v neposlednom rade  to bude pre mňa osobne obrovská skúsenosť. Verím, že to celé bude mať pozitívny vplyv na moje ďalšie  smerovanie.

Ako jazdecká dvojica fungujete už od obsadnutia Sunshina. Aký bol ako remonta?

Od začiatku bol veľmi učenlivý, vnímavý a hlavne ochotný spolupracovať. Dá sa povedať, že s ním vlastne nebol vôbec žiadny problém.....

Ktorú vlastnosť si na Sunshinovi ceníš najviac?

Zrejme už viackrát spomínaný charakter.  Podľa mňa, u športového koňa je to jedna z najdôležitejších vlastností. Darmo je kôň nadpriemerne talentovaný, pokiaľ nie je ochotný spolupracovať a teda, ako sa hovorí, chýba mu charakter, výsledky sa ťažko dosahujú. Sunshine je ideálna kombinácia elegantných chodov a výborného charakteru. Na základe dosiahnutých výsledkov a hodnotení zahraničných rozhodcov si myslím, že je to kôň s predpokladmi do vysokej drezúry.

Ďakujeme za krátky rozhovor a držíme palce pri reprezentácii či už slovenského chovu alebo drezúrneho športu. Nech sa Vám darí...

 


Vytlačiť   E-mail