Prvý celoslovenský „Deň koní“ v Národnom žrebčíne Topoľčianky

Prvý celoslovenský „Deň koní“ v Národnom žrebčíne Topoľčianky  Väčšina z nás pozná 1.jún ako deň, ktorý je neodmysliteľne spojený s deťmi. Tento rok sa však prvýkrát dostal do povedomia aj ako celoslovenský „Deň koní“. Hlavnými iniciátormi tohto podujatia bola Slovenská jazdecká federácia, Národný žrebčín Topoľčianky, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Závodisko Bratislava a Zväz chovateľov koní na Slovensku, ktorí vyzvali všetky jazdecké kluby a chovateľské zariadenia, aby podporili túto akciu sprístupnením svojich priestorov širokej verejnosti.
 
Aj napriek nepriaznivému počasiu prišla do areálu Národného žrebčína takmer tisícka neskôr narodených fanúšikov koní a jazdeckého športu. Už od ôsmej hodiny ráno bola sprístupnená hipologická expozícia v obci. Od deviatej hodiny prebiehali v krytej jazdeckej hale verejné tréningy jednotlivých športových disciplín, ako je voltíž, drezúra a parkúr.

Diváci mohli sledovať výcvik slovenských teplokrvníkov, lipicanov, huculov a shagya-arabov.  Základy voltížneho jazdenia ale aj drezúry predvádzali hlavne deti a juniori, ktorí sú členmi Jazdeckého klubu pri Národnom žrebčíne Topoľčianky. Ich výkony návštevníci odmeňovali častým potleskom. Celkovú atmosféru dotvárali tóny príjemnej hudby. Tá sa striedala so sprievodným slovom, čo počas jednotlivých ukážok spĺňalo nielen informatívnu, ale aj náučnú funkciu. V priebehu dňa sa počasie umúdrilo a na svoje si prišli aj tí, ktorí si chceli vyskúšať vozenie na kočoch.

Najväčším zadosťučinením bol záujem detí vo forme zvedavých otázok a ich pohľady plné očakávania pri každom kontakte s tak ušľachtilým zvieraťom ako je kôň. O tretej hodine popoludní sa ukončilo ďalšie z mnohých príjemných podujatí, ktoré sú tento rok pripravené pre všetkých priateľov koní a jazdeckého športu v Národnom žrebčíne Topoľčianky.

 


Vytlačiť   E-mail