Voltížne sústredenie v Topoľčiankach

Voltížne sústredenie v Topoľčiankach   V dňoch 12.-  14. februára sa v hale v Topoľčiankach konalo sústredenie pre deti z voltížneho klubu Topoľčianky. Tréningom sme začali v piatok na koňoch a zamerali sme sa na švihové cviky. Na tréningu sa vystriedali naše voltížne kone Fantagíra, Chiara, Roland. V sobotu sme začali od 9:00h. rozcvičkou na zemi a postupne sme sa premiestnili na voltížny barel /sud/ , kde sme preberali základné cviky. Po obedňajšej prestávke sme pokračovali od 13:00 na už spomínaných koňoch a preberali sme švihové cviky zamerané na techniku cviku.  Na sústredenie sme si pozvali skúseného voltižéra Rada Psotu zo Šale, dúfam, že budúceho rozhodcu. Sústredenie pokračovalo v nedeľu ráno od 9:00h. tréningom na koňoch. Aj tu sme sa zamerali na cviky a koordináciu  pohybu cvičenca s pohybom koňa. Toto ocenili hlavne deti, čo s voltížou začali nedávno. Pocity detí boli naozaj zaujímavé - každého to zanechalo iný pocit, ale zhodli sa na jednom – že sa tešíme na ďalšie sústredenie.

Boris Kodak – tréner voltíže: „Sústredenie som plánoval už od decembra. Časovo bol problém zhodnúť sa s hosťom a s prevádzkou jazdeckej haly, kde prebiehajú tréningy aj cez víkend. Tento termín nám nakoniec padol naozaj vhod. Deťom sa fakt páčilo a aj mne ako trénerovi, pretože spolupracovali na plné obrátky. Hlavne teraz čakajú, kedy bude ďalšie sústredenie, a chceli by ho niekde s bazénom a mimo Topoľčianok so zameraním na posilňovanie a plávanie. To už bude finančne náročnejšie, ale čas ukáže či sa to podarí zrealizovať.

Rado Psota – hosť sústredenia zodpovedný za hlavný priebeh:
„Moja prvá návšteva Topoľčianok mimo voltížnu sezónu sa uskutočnila v dňoch 13.-14.2., keď som sa po dohovore s trénerom klubu dostavil na víkendové sústredenie, ktorého cieľom bolo potrénovať zverencov Borisa Kodaka, ukázať, ako sa trénuje napríklad u nás a v neposlednom rade zažiť malé dobrodružstvo v pozícii trénera neznámych zverencov. 
Privítala ma skupinka temperamentnej mládeže, vekovo spadajúcej do kategórie junior. O zábavu nebola núdza, hneď zo začiatku a postaral sa o ňu jeden z najskúsenejších členov klubu a to Tomáš Malý.
Po krátkom zoznámení sa s tvárami a menami cvičencov sme sa v sobotu pustili do práce. Začali sme s kondičným tréningom a pokračovali tréningom na sude. Snažil som sa deťom vysvetliť techniku a podstatu cvikov a musím povedať, že boli veľmi šikovné. Po pár opakovaniach bol vidieť výsledok mojej práce.  Po tréningu na sude nasledovala pauza na obed a na „chytenie druhého dychu“, pretože poobede nás čakal tréning na troch koníkoch, ktoré majú k dispozícii. Techniku cvičení, ktorú sme sa naučili na sude, sme sa snažili predviesť na koni, čo sa nám darilo s väčšími či menšími odchýlkami. Musím povedať, že kone chodili v pravidelnom rytme vo veľmi pohodlných chodoch, čo je výborný predpoklad pre voltížne cvičenie. Takže sme prešli povinné zostavy a snažili sa pilovať veci, ktoré dajú týmto cvičencom dobrý základ do ďalšieho cvičenia. Potom sme na záver ešte prešli voľné zostavy jednotlivcov v kroku a tým sa prvý deň tréningu skončil. Deti som dosť vyčerpal, no niektoré bojovali do poslednej minúty a nedali na sebe únavu vôbec poznať.
Začal sa deň číslo dva. Počítal som s únavou z predošlého dňa, takže sme spravili tréning trošku ľahší. Po zahriatí a ľahkom kondičnom tréningu sme prešli na koňa, kde sme pracovali na povinnej zostave skupiny. 
Celkové resumé z týchto dvoch dni je, že deti majú chuť do cvičenia, chuť zlepšovať sa a majú na to ideálne podmienky. Vzhľadom na ich vek, treba pracovať na sile, teda robiť veľa kondičných cvičení. Zaradiť viac cvičenia na sude, zvládnuť techniku a tú potom previesť do praxe na koni, čim sa zabezpečí rýchlejší progres vo výkonnosti.
Prežil som pekný víkend s mládežou nadšenou pre tento šport a preto verím v ich napredovanie a možno aj budúce hviezdy, ktoré nás budú reprezentovať aj na medzinárodných pretekoch. Takže tvrdý tréning je cesta k úspechu. Takisto verím, že sa v Topoľčiankach ešte zastavím a pozriem sa na pokračovanie v ich príprave... 
V posledných riadkoch patrí poďakovanie aj trénerovi Borisovi, ktorý celé toto sústredenie zorganizoval. Takže ďakujem za príležitosť a prajem veľa úspechov do novej sezóny.“


Vytlačiť   E-mail