Stretnutie komisie a organizačného výboru Dunajsko-alpského pohára

Dunajsko-alpský pohár
  Dňa 16. januára sa na pôde Závodiska v Bratislave konalo stretnutie predstaviteľov komisie Dunajsko-alpského pohára a organizačného výboru DAP 2010 Topoľčianky. Zúčastnení za komisiu DAP boli: Prezident – József Borka HUN, Jiří Kunát CZE, Alfred Steinacher AUT, Ivica Bogadi CRO, Michal Horný SVK a za organizačný výbor (OV): predseda Michal Horný, Marian Varga, Robert Fekár, Michal Urban, Veronika Lomnická, Emil  Kovalčík, Jacqueline Zimmermann.

Hlavnými bodmi programu boli návrhy zmodernizovať toto podujatie pri zachovaní jeho tradičného ducha. Komisia Dunajsko-alpského pohára bola založená koncom 70-tych rokov na podporu športových dvojzáprahov. Pravidelné konanie takejto hlavnej medzinárodnej súťaže ešte pred prvými majstrovstvami Sveta dvojzáprahov vyzdvihlo význam tohto tradičného spôsobu zapriahania. Členmi oprávnenými zúčastniť sa boli stredoeurópske krajiny cez ktoré tečie rieka Dunaj, prípadne kde sa nachádzajú veľhory Alpy. Aktuálne prebieha DAP každé dva roky medzi rokmi, kedy sa od roku 1985 usporadúvajú majstrovstvá Sveta dvojzáprahov.

Po úvodných slovách odprezentovala členka OV Jacqueline Zimmermann nové nápady, ktoré majú prispieť k zmodernizovaniu a prispôsebeniu sa progresívnemu napredovaniu totho odvetvia jazdeckého športu. Ďalej nasledovala prezentácia V. Lomnickej, v ktorej predstavila novú domovskú webovú stránku DAP, Ktorá je už teraz sprístupnená: www.dap2010.eu.

Medzi najvýraznejšie novinky Dunajsko-alpského pohára, ktoré by mali byť zavedené práve v Topoľčiankach patrí pozvanie hosťovskej krajiny (tento rok to bude Poľsko), ktorej reprezentanti sa zúčastnia pretekov ako plnohodnotní členovia a budú vyhodnotení v kategórii družstiev aj jednotlivcov. Krajina sa bude môcť prezentovať v programe podujatia, tak isto poľské firmy budú mať v Topoľčiankach možnosť predstaviť sa. Od tohto bodu si organizátori sľubujú zatraktívnenie súťaže pre sponzorov a médiá, keďže podobne to funguje aj pri iných významných jazdeckých podujatiach ako napr. CHIO Aachen.

Pozornosť organizátorov bude upriamená aj na špeciálnu samostatnú súťaž prezentácie záprahov jednotlivých krajín. Pri prezentácii rozhodcovský zbor hodnotí celkový dojem zo záprahu – postroje, koč, odev jazdca a prísediacich a úpravu koní. Jednotlivé záprahy budú prezentované pred publikom a moderátorom podrobne popísané.  

Jedným z hlavných bodov stretnutia bolo tiež navrhnúť rozhodcovské kolégium,  ktoré by malo pozostávať z týchto rozhodcov: Dr. Franz-Josef Vetter – GER, Hanspeter Rüschlin – SUI, Jiří Kunát – CZE, Pierre Cazas – FRA, Robert Fekár– SVK, technický delegát József Borka – HUN, FEI Chef Steward Frank Spadinger AUT a staviteľ trate Gábor Fintha HUN. Bude to naozaj hviezdne zloženie, pretože väčšina menovaných má skúsenosti zo svetových šampionátov. 

Stretnutie dodalo príprave pretekov množstvo impulzov, ktoré pomôžu skvalitniť priebeh jedného z najväčších záprahových podujatí na svete. Tešíme sa, že v septembri budeme môcť privítať európsky záprahový šport v Topoľčiankach.
AUTOR FOTO: Emil Kovalčík

Vytlačiť   E-mail