Rozhovor s Dr. Franzom-Josefom Vetterom

V rámci školenia medzinárodných FEI rozhodcov a rozhodcov – kandidátov pre záprahový šport v Topoľčiankach, Vám prinášame rozhovor so školiteľom kurzu, uznávaným odborníkom a medzinárodným rozhodcom Dr. Franzom-Josefom Vetterom z Nemecka.

Pán Dr. Vetter, ste uznávaným medzinárodným rozhodcom pre záprahový šport. Kde všade ste sa zúčastnili ako školiteľ rozhodcov? Pri akých veľkých podujatiach ste mali možnosť rozhodovať ?

Ako školiteľ som mal možnosť prednášať na seminároch medzinárodných rozhodcov FEI v Rumunsku, Maďarsku, Belgicku a prvýkrát aj na Slovensku. V rámci Nemeckej jazdeckej federácie často prednášam na kurzoch a školeniach nemeckých záprahových rozhodcov. Národné a medzinárodné záprahové preteky aktívne rozhodujem už niekoľko rokov. K tým významnejším patrili: Majstrovstvá sveta jednozáprahov v Pratoni (Taliansko), Majstrovstvá sveta pony v Dortheadyste (Dánsko), alebo aj rozhodovanie veľkých podujatí v Ocala (USA), Breda (Holandsko), Beekbergen (Holandsko), Wachtbeke (Belgicko), Donaueschingen (Nemecko), Aachen (Nemecko) a mnoho ďalších ...
Každý rok rozhodujem v priemere 25 významných pretekov po celom svete a v Nemecku. Neexistuje významný turnaj na ktorom by som ešte nerozhodoval.

Národný žrebčín Topoľčianky usporiadal spolu s FEI prvýkrát školenie medzinárodných rozhodcov na Slovensku. Ako zvládol túto úlohu ?

Organizátor školenia odviedol výbornú prácu. Perfektná organizácia všetkých technických podmienok, nástroje, miestnosti, záprahy. Všetko bolo pripravené na výbornú. Potešila ma však aj priateľská atmosféra a prístup usporiadateľa.

Kurzu sa zúčastnili rozhodcovia a kandidáti rozhodcov z 5-tich krajín. Ako hodnotíte ich odbornú úroveň ?

Úroveň účastníkov vidím celkovo ako dobrú. Všetci sa snažili naučiť sa a poznávať hlavné úlohy a povinnosti medzinárodného rozhodcu. Väčšina splnila podmienky stanovené FEI. Za zmienku stojí aj veľmi dobrá spolupráca s účastníkmi a priateľská atmosféra, ktorá počas celého seminára v skupine vládla. Z tohto hľadiska išlo o efektívne podujatie, ktoré všetkým prinieslo veľa cenných skúseností, radosť a úžitok.

V čom vidíte prínos z organizovania medzinárodných školení rozhodcov ?

Prínos z organizovania takýchto školení je veľmi dôležitý. Podmienky, v ktorých sa medzinárodný rozhodca pripravuje na plnenie svojich povinností, musia byť na vysokej úrovni, aby v konečnom dôsledku priniesli profesionálny efekt. Bolo to vidno aj na dobrej organizácii zo strany Národného žrebčína Topoľčianky. V tomto duchu bola ladená aj moja správa na FEI. Ešte raz by som chcel osobne poďakovať vedeniu žrebčína za dobrú organizáciu.

Ako vidíte budúcnosť záprahového športu na Slovensku ?

Úroveň svetového záprahového športu poznám od Argentíny po Kanadu. Myslím si, že viem odhadnúť budúcnosť tejto populárnej jazdeckej disciplíny v jednotlivých krajinách. Budúcnosť záprahového jazdenia na Slovensku má všetky možnosti a predpoklady napredovania. Určite k nim patrí aj to, že Slovensko chová plemeno koní LIPICAN, v štátnom zariadení s bohatou tradíciou a vysoko profesionálnou plemenárskou prácou., Lipican patrí k najvhodnejším plemenám pre záprahový šport. Máte vynikajúci chovný materiál. Ďalším plusom je skúsený a profesionálne zdatný ľudský potenciál s mnohými talentami a nadšencami pre záprahy. To je predpoklad úspechu vo vrcholovom záprahovom športe.

V budúcnosti by bolo určite dobré zamerať sa na formovanie odborne zdatných trénerov – odborníkov, ktorí by vniesli do prípravy prvky moderného záprahového umenia. Vo všeobecnosti však vidím pre záprahový šport na Slovensku veľkú budúcnosť, ktorého zárukou je gescia Národného žrebčína.

Má Slovensko podmienky na organizovanie veľkých záprahových podujatí ?

Ako medzinárodný znalec záprahového športu môžem povedať, že možnosti, ktoré ponúka Národný žrebčín sú jedinečné. Pod pojmom možnosti chápem: miesto (dispozíciu), zariadenie dostihovej dráhy, samotnú existujúcu infraštruktúru – od trate cez prekážky a nakoniec aj zámery a ciele zo strany žrebčína. Je potrebné zamerať sa na menšie úpravy maratónskych prekážok v rámci usporiadania veľkých štvorzáprahových pretekov.
Obrovskú šancu pre Slovensko vidím v možnostiach, ktorými Národný žrebčín disponuje, usporiadať veľké medzinárodné záprahové turnaje od jednozáprahov až po štvorzáprahy. Či už veľkých koní, alebo pony. Je tu reálna šanca stať sa významným centrom tohto športu v strednej Európe – celosvetového významu.

Želám slovenskému záprahovému športu a špeciálne Národnému žrebčínu šťastnú cestu do budúcnosti. Urobím všetko, čo je v mojich silách , aby sa Topoľčianky stali stredoeurópskou autoritou v záprahovom športe.

Autor: Ing. Michal Horný, PhD.; Ing. Emil Kovalčík, PhD.

 Dr. Franz-Josef Vetter, (autor: Ing. Emil Kovalčík, PhD.)

Vytlačiť   E-mail