Markíza má dcéru ...

Markíza má dcéru ...  Ak máte teraz na mysli známu televíziu Markíza, typovali ste správne. Aj keď plemennú kobylu najstaršieho európskeho plemena koní – lipican, MARKÍZU, má vo svojich stajniach Národný žrebčín Topoľčianky. Desiate žriebä Markízy pokrstili známi „markízaci“.
Kobyla Markíza sa narodila v Národnom žrebčíne Topoľčianky 5.4.1992. Patrí k rodine lipicanských kobýl Sardínia. Rodina bola založená v roku 1773. Do chovu bola kobyla zaradená po skúškach výkonnosti v roku 1996, práve v  začiatkoch vysielania televízie Markíza. Predpísané skúšky výkonnosti kobyla absolvovala v triede elita.  Počas svojho pôsobenia v chove dala už 10 žriebät. V chove má zaradenú dcéru Marbella. Kobyla Markíza sa ožrebila 26.3.2009. Na svet priviedla kobylku, ktorá dostala oficiálne pomenovanie Neapolitano XI-42. Jej otcom je známy plemenný žrebec Neapolitano XI Caprietta, ktorého mohli návštevníci donedávna v Topoľčiankach obdivovať na dňoch otvorených dverí, v ukážkach klasickej topoľčianskej školy. Dnes si plní výhradne otcovské povinnosti.
    Ale vráťme sa k mame Markíze a jej žriebätku. Dňa 2.6. 2009 prišli pokrstiť žriebätko známe tváre z TV – Markíza: Miriam Kalisová a Daro Richter. Na chovnom objekte HOSTIE boli ich prvé kontakty s matkou a žriebätkom opatrné. Neskôr sa zoznámili a osmelili sa. Za prítomnosti kamier pokrstili známi krstní rodičia 3-mesačnú kobylku ovseným klasom. A vybrali aj honosné meno. Kobylka sa bude volať MERSEDES. Podľa vyjadrení krstných rodičov sa budú o malú Mersedes zaujímať a sledovať jej životnú púť. Možno o pár rokov bude aj ona zaradená do elitného chovného stáda Národného žrebčína Topoľčianky ako pokračovateľka rodiny Sardínia. Budeme jej držať palce.
 Krst kobylky MERSEDES odvysiela TV Markíza v relácii REFLEX.

Autori:

Michal Horný, Emil Kovalčík, Veronika Lomnická
FOTO: Emil Kovalčík - Archív NŽ Topoľčianky, š.p.

Vytlačiť   E-mail