Z chovateľských aktivít Národného žrebčína ...

Z chovateľských aktivít Národného žrebčína ...    Pripúšťacia sezóna je už v plnom prúde. Na zazelenených pastvinách po dlhej zime pobehujú narodené žriebätá. Toto obdobie však prináša so sebou aj čas chovateľských stretnutí, zasadnutí a seminárov.

   V uplynulých dňoch nebolo tomu inak ani v Národnom žrebčíne Topoľčianky. Dňa 3. apríla sa uskutočnilo stretnutie chovateľov tradičných plemien koní, ktorých plemenné knihy vedie Národný žrebčín Topoľčianky. Chovateľské stretnutie, ktoré má v Topoľčiankach tradíciu, otvoril riaditeľ žrebčína Michal Horný. Privítal chovateľov a informoval ich o uplynulej sezóne, plánoch do budúcnosti. Užitočné boli predovšetkým správy o novej dotačnej politike a subvencovaných službách pre širokú chovateľskú verejnosť.

   Emil Kovalčík podal kompletnú správu o chove koní v súkromnom sektore za uplynulý rok. Potešiteľnou bola správa o zvýšení počtu zaregistrovaných koní  a koní zapísaných do plemenných kníh lipican, hucul, shagya-arab, alebo arabský plnokrvník. Opäť upozornil chovateľov na význam testácie plemenného materiálu prostredníctvom predpísaných skúšok výkonnosti koní a informoval o dôležitých termínoch v rámci predvýberov žrebcov a skúšok výkonnosti koní v súkromnom sektore.

   Dana Naštická, vedúca centrálnej evidencie chovu koní v NŽ Topoľčianky, oboznámila prítomných o podmienkach a systéme využitia subvencovaných služieb a možnostiach, ktoré vyplývajú chovateľom z hľadiska reštrukturalizácie podporného systému v živočíšnej výrobe.

   Po bohatej diskusii sa chovatelia zúčastnili prehliadky chovných objektov Národného žrebčína.

   Dňa 4. apríla sa na pôde Národného žrebčína stretli zástupcovia chovateľských zväzov vzácneho plemena Karpát HUCULA. Na generálnom zasadnutí medzinárodnej organizácie HIF (Hucul Internationale Federation) sa stretli zástupcovia z Rakúska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a Slovenska. Toto zasadnutie bolo významné aj z toho dôvodu, že uznávaná medzinárodná chovateľská federácia HIF si v tomto roku pripomenula už 15-te výročie svojho vzniku. Okrem plánovaných chovateľských aktivít sa prerokovali otázky vedenia centrálneho registra huculských koní, spôsobu ich označovania  a marketingovej stratégie pri prezentácii dôležitého genetického zdroja Európy. Významným bodom rokovania bola aj diskusia o medzinárodnom šampionáte, ktorý sa pripravuje v budúcom roku v rakúskom Píbri.

   Dňa 16. apríla zasadali v Národnom žrebčíne členovia rád plemenných kníh lipican, hucul, shagya-arab a arabský plnokrvník. Vyhodnotená bola chovateľské situácia v súkromnom sektore. Prerokované boli žiadosti na predvýbery žrebcov a chovateľské aktivity v roku 2009. Významným faktom pre chovateľov je možnosť požiadať o konanie jarných a jesenných bonitácií v súkromnom sektore koní, čo určite prispeje k zvýšeniu kvality chovu, ktorého garantom je Národný žrebčín Topoľčianky.

DÔLEŽITÉ TERMÍNY PRE CHOVATEĽOV:

-    Bonitácie v súkromnom chove
  •    písomné žiadosti treba podať:
     a)    pre konanie jarnej bonitácie (máj – jún) najneskôr do 30.04.2009
     b)    pre konanie jesennej bonitácie (september – október) najneskôr do 31.08.2009
  •    Zasielanie žiadosti o skúšky výkonnosti kobýl (písomne) do 30.05.2009 (skúšky výkonnosti kobýl sa konajú najneskôr do 15. septembra 2009)

FOTO:
Kamil Šulko
Emil Kovalčík


Vytlačiť   E-mail