Mednarodni seminar vožnje dvovpreg/International Course Pairs Special Lipica 7.-8.2.2009

Mednarodni seminar vožnje dvovpreg/International Course Pairs Special Lipica 7.-8.2.2009    V piatkový večer sa v starobylom žrečíne v Lipici, domovine bielych Pegasov, začala schádzať početná medzinárodná komunita záprahových jazdcov, trénerov, staviteľov tratí, rozhodcov a mnohých ďalších, ktorí sa chceli dozvedieť novinky zo sveta záprahového športu od osôb najpovolanejších. Medzi nimi v prvom rade prednášajúci Dr. Franz Josef Vetter z Nemecka, nemecký rozhodca, ktorý v súčasnosti patrí medzi najfrekventovanejších v celosvetovom meradle. Veď napríklad minulý rok rozhodoval, a vo väčšine prípadov bol aj prezidentom rozhodcovského zboru na 32 medzinárodných pretekoch. Nás len teší, že stabilné miesto majú v jeho kalendári aj medzinárodné záprahové preteky poriadané v Národnom žrebčíne v Topoľčiankach, čo určite v podstatnej miere zvyšuje kredit týchto čoraz lepšie obsadzovaných pretekov.

   Školenia sa zúčastnili aj zástupcovia NŽ Topoľčianky a to Miroslav Matúška, reprezentačný tréner Josef Hrouda a Pavol Gašpar, ktorý svoje nové poznatky určite zúročí aj pri príprave pretekov na domácej pôde.
Prvou prednáškou Dr. Vettera bola detailná prezentácia zmien v nových pravidlách záprahového športu, ktoré sú v platnosti od 1.1.2009. Prevažná väčšina týchto zmien bola nutnosťou z pohľadu aktuálnej modernizácie športu, pohľadov na pohodu koní a ich ochranu.
    Druhou prednáškou, ktorej predchádzala prezentácia a prehliadka žrebčína a ktorá bola rozdelená do dvoch častí, bola „Teoretická príprava pre jazdu s dvojzáprahom“. Táto prednáška pojednávala predovšetkým o správnej príprave koní a technike jazdy, Dr. Vetter upozornil na detaily, ktoré chcú vidieť rozhodcovia a na ktoré by sa mali predovšetkým zamerať jazdci pri drezúrnych úlohách. Táto vyčerpávajúca prednáška ukončila nabitý program prvého dňa, avšak väčšina prítomných sa po večeri venovala neformálnym diskusiám pravdaže o záprahoch aj naďalej...
    Druhý deň začal upršanou prezentáciou koní Lipického žrebčína, ktoré sú určené na predaj. V jazdeckej hale potom nasledovala prezentácia „Korektná príprava koní“, ktorú viedol Igor Maver z domáceho žrebčína. Po presune do kongresovej sály Hotela Maestoso sme sa zúčastnili prednášky ďalšieho renomovaného odborníka, ktorým bol Christian Iseli zo Švajčiarska, oficiálny staviteľ tratí, tiež súčasná svetová špička v tomto odbore. Jeho detailná prednáška "Moderné aspekty stavby prekážok a tratí pre dvojzáprahy" poskytla nesporne veľa zaujímavých informácií a poskytla prítomným obraz o tom, kam smeruje záprahový šport a stavba prekážok a tratí.
    Po obede Zoltán Kovács, z organizačného výboru najbližších majstrovstiev sveta dvojzáprahov, ktoré sa budú konať v maďarskom Kecskeméte v auguste tohto roka, prezentoval zámery a ciele organizátorov tohto významného podujatia. Podľa toho čo prezentoval, môžeme s určitosťou očakávať perfektne zorganizovaný národný sviatok našich južných susedov.
    Potom Ing. Michal Urban prezentoval Dunajsko Alpský pohár, ktorý budeme organizovať na budúci rok v Národnom žrebčíne v Topoľčiankach. Toto podujatie, neformálne označované za majstrovstvá Európy dvojzáprahov, bude výbornou príležitosťou predstaviť svetu nielen Národný žrebčín, unikátne centrum chovu koní na Slovensku, ale aj slovenskú pohostinnosť, organizačné schopnosti a vyspelosť nášho športu a chovu koní.
    Po tejto prezentácii nasledovala prezentácia novej knihy „Naše kone“ slovinskej autorky Jany Vejnovič.
    Poslednou časťou tohto kurzu boli praktické ukážky jazdy, ktoré predvádzal majster opratí Joszef Bozsik a tieto názorné ukážky z pohľadu rozhodcu hodnotil pre všetkých prítomných Dr. Vetter. Takéto praktické predvedenie koní v rôznom stupni výcviku a „živé“ hodnotenie správnosti a chýb v prevedení jednotlivých figúr a cvikov skúseným rozhodcom nám poskytlo veľmi veľa nových impulzov a poznatkov.
    Na záver sme z rúk Dr. Vettera obdržali certifikáty o absolvovaní kurzu a celá komunita pozostávajúca z takmer 100 účastníkov z 11 krajín sa rozišla do svojich domovov.


Autor: Ing. Michal Urban

Autor foto: Jacqueline Zimmerman


Vytlačiť   E-mail