Vzácny exponát v Hipologickom múzeu

Vzácny exponát v Hipologickom múzeu     Počas zimného dňa otvorených dverí 30.12. 2008 bola obohatená muzeálna zbierka Národného žrebčína o vzácny exponát. Osobný bič, dnes už legendárneho Jána Mihóka, pre štvorzáprah daroval do múzea jeho syn Ing. Pavol Mihók.

    Ján Mihók sa narodil v roku 1910 v Topoľčiankach. Celý život prežil pri koňoch. Nečudo, veď aj jeho otec bol gazdom v topoľčianskom žrebčíne. Už od 13-tich rokov začal pracovať v žrebčíne ako ošetrovateľ koní. Vojenčinu si odslúžil v Komárne. Bol pridelený k 12. pešiemu pluku ako plukovný kočiš. Po vojne sa vrátil späť do svojho rodiska. Nastúpil do žrebčína, avšak už nie ako ošetrovateľ. Stal sa kočišom a nie hocijakým!

    Práve on bol ten, ktorý odvozil deviatich prezidentov, ktorí Topoľčianky navštívili. V zozname najvyšších hláv štátu bol tiež T.G. Masaryk, na ktorého často spomínal.

    V roku 1947 sa začali písať dejiny záprahového športu v Topoľčiankach. Ján Mihók začal spriahať viaczáprahy. V 60-tich rokoch obletela celý svet snímka legendárneho 12-záprahu topoľčianskych lipicanských kobýl s Jánom Mihókom na kozlíku. Stal sa učiteľom všetkých československých záprahových jazdcov. Na povolanie bol nesmierne hrdý a na kone, s ktorými pracoval nedal nikdy dopustiť. Viac ako 30 rokov bol v hierarchii kočišov na prvom mieste, bol osobný kočiš desiatich riaditeľov žrebčína. Žrebčín reprezentoval na mnohých medzinárodných športových podujatiach dvojzáprahov a štvorzáprahov. Aj pre to mu patrí čestné miesto v hipologickom múzeu, kde od začiatku roka dopĺňa fotogalériu aj jeho osobný bič.


Vytlačiť   E-mail