Kráľovský lipican + video.

Kráľovský lipican

Lipican – kôň kráľov, kráľ koní – hovorieva sa a v týchto dňoch to platí dvojnásobne. Kráľovná Alžbeta II navštívila Slovinsko a Slovensko a v oboch krajinách dostala ako jeden zo symbolických darov koňa tohto plemena. Bola to však náhoda, pretože v období plánovania daru prezident Ivan Gašparovič ešte nevedel, že žrebčín Lipica chystá niečo podobné.

Ako milovníčka koní a zvierat vôbec, sa však týmto darom určite potešila. Britská kráľovná si na koňa občas sadne ešte dnes a s obľubou navštevuje jazdecké podujatia. Mala aj vlastné úspešné dostihové kone a dostihového manažéra.

Symbolicky jej koňa prišiel odovzdať priamo na štátny banket riaditeľ Národného žrebčína Ing. Michal Horný, PhD. Daroval jej aj album s umeleckými fotografiami tohto lipicana, ale aj iných koní, chovaných v žrebčíne.

Titulom kráľovský kôň sa na Slovensku pýši Maestoso X-38, narodený 21. mája 2003 po otcovi Maestoso X z matky Timrava. Je to 5-ročný elitný žrebec – predstaviteľ najstaršieho európskeho plemena koní LIPICAN. Narodil sa v Národnom žrebčíne Topoľčianky, ktorého tradícia chovu siaha do prvej polovice minulého storočia. Žrebec pochádza z preverenej línie Maestoso, založenej v roku 1773. V chove lipicana pôsobia už dvaja jeho praví bratia, jeden v Nemecku a druhý ako rezervný plemenník v Národnom žrebčíne. Potomstvo po otcovi žrebca bolo otestované v záprahovom športe a jeho pravý brat potvrdil svoju všestrannosť účasťou na majstrovstvách sveta jednozáprahov, dvojzáprahov a štvorzáprahov. Matka žrebca Timrava pochádza z preverenej rodiny Theodorosta, založenej v roku 1870.

Elitný žrebec naďalej zostane v NŽ, kde ho môžu vidieť všetci návštevníci. Bude pôsobiť ako plemenník aspoň rok a ak sa potvrdí jeho talent, začne sa športovo zapriahať s cieľom zúčastniť sa mnohých majstrovstiev sveta. Kráľovná Alžbeta II si želala byť informovaná o jeho potomstve a jeho športových výsledkoch. Súhlasila, aby bol prezentovaný ako kôň jej veličenstva.

Národný žrebčín má teraz tú česť, ale aj veľkú zodpovednosť starať sa o koňa jej veličenstva. V Topoľčiankach za chvíľu budú vyrastať „kráľovskí potomkovia“.

Autor foto: internet a Fedor Nemec

 

 

 


Vytlačiť   E-mail