Hubertus v Národnom žrebčíne Topoľčianky

Pána prezidenta viezol majster Slovenska v dvojzáprahoch, takže bol v dobrých rukách     Teplé lúče slnka svietili cez stromy posiate farebnými listami a už to naznačovalo, že hubertova jazda sa vydarí. Vo viac ako 80-ročnej histórii fungovania Národného žrebčína sa ich tu uskutočnilo mnoho. Boli to hubertusy jazdeckého klubu, hubertusy na objednávku rôznych spoločností a keďže Národný žrebčín je štátny podnik a má aj reprezentačné povinnosti, tak aj hubertusy pre predstaviteľov kultúrneho a spoločenského života.

   18. októbra 2008 sa konala Hubertová jazda, ktorú spoločne už piatykrát organizoval Národný žrebčín a Slovenská jazdecká federácia. Pozvaný bol každý záujemca s vlastným koňom, pre ktorého tu mal pripravené ustajnenie. Zišlo sa tu mnoho osobností z jazdeckého a kultúrneho života a najvzácnejšou návštevou bol pán prezident Ivan Gašparovič. Jeho hostiteľmi boli riaditeľ Národného žrebčína Michal Horný a predseda Slovenskej jazdeckej federácie Andrej Glatz. 

   Ťažko by sa hľadalo krajšie miesto pre tradičnú hubertovu jazdu. V  krásnom údolí rieky Žitava, obklopenom pohorím Tríbeča a Inovca, leží trojtisícové mestečko Topoľčianky. Topoľčianky sa vyznačujú bohatou minulosťou, veď v historických prameňoch sa spomínajú už v r. 1293. Sú tu aj dôkazy, ktoré dokumentujú, ako sa od roku 1561 mestečko rozvíjalo a v novodobej histórii sa najviac preslávilo chovom koní po celom svete.

   K hubertusu okrem historickej jazdiarne Národného žrebčína z doby Habsburgovcov patrí neodmysliteľne aj rozsiahly anglický park s nedávno renovovaným kaštieľom – letným sídlom prezidenta prvej Československej republiky T. G. Masaryka.  

   Sprievod kočov a húf viac ako 30 jazdcov  sa pohol k priečeliu Zámku. Hubertova jazda bola slávnostne otvorená príhovorom hlavy štátu – Ivana Gašparoviča a príhovorom riaditeľa žrebčína Michala Horného. Jazdci, kočiši ale aj prísediaci sa počas celého honu riadili „Reglementom jazdy svätého Huberta“. Ten nebol veru benevolentný k účastníkom a vtipne pojednával o dobrých mravoch, zásadách správneho gentlemana a o poslednom súde. V 10 bodoch pamätal na každého: od Mástra, ktorým bol úspešný parkúrový reprezentant Viliam Naštický st., cez  líšku  - Petra Vanča, a ostatných účastníkov v sedle i v koči.

   Ako tradične jazda viedla k hradu Hrušov, cez prekrásne renovované pastviny a historické chovné objekty Národného žrebčína. Idylu na Hostianskej lúke dotváralo stádo bielych lipicánskych a vzácnych huculských kobýl vo výbehoch. Tu húf absolvoval niekoľko prírodných prekážok a našťastie sa to zaobišlo bez pádu, čo svedčí o tom, že v tomto húfe boli naozaj skúsení jazdci. V sedle sa zúčastnil aj 81-ročný František Hrúzik, jediný slovenský olympionik v jazdeckých disciplínach.

   Prvá zastávka s občerstvením pre jazdcov a účastníkov jazdy v kočoch sa konala pod majestátnou zrúcaninou hradu Hrušov, ktorý práve v dobách tureckých vojen hrdo chránil územie pred tureckým votrelcom.

   Po krátkom občerstvení, kedy nové sily načerpali nielen jazdci, ale aj ich štvornohí kamaráti sa vydal húf späť k Zámku. Počas cesty jazdci znovu absolvovali prírodné prekážky a potôčiky v časti Leveš Cestou popri Zámockom rybníku sa jazdci dostali až na Medvediu lúku za topoľčianskym kaštielom. Tu nasledovalo dlho očakávané vyvrcholenie honu - halali. Jazdci hľadali líščí chvost v kríkoch, pod pníkmi, v tráve aj na konároch. Líška sa napokon našla celkom rýchlo a víťazke hubertusu zablahoželal sám pán prezident.

   Unavení ale spokojní jazdci sa vrátili na nádvorie jazdiarne žrebčína. Po zaopatrení koňa ich za malú chvíľku čakalo vo vyzdobenej historickej jazdeckej hale posedenie s hudobnou kulisou. Nechýbal hubertovský guláš z diviny a tradičné gurmánske špeciality. Vínu z hrozna, ktoré sa urodilo vo viniciach žrebčína málokto odolal.

    V hale mali hostia možnosť vidieť menšiu fotovýstavu, ktorá im priblížila významné udalosti zo života žrebčína. Fotografie zachytávali momenty športových a chovateľských úspechov, prezentáciu žrebčína v zahraničí a podujatia usporadúvané v Topoľčiankach.

   Dovolím si tvrdiť, že Národný žrebčín ponúka vynikajúce podmienky a jedno z najkrajších miest pre Hubertove jazdy. Vítaný je vždy každý jazdec, takže sa tešíme na stretnutie na budúci rok.

Autor foto: BEST FOTO Čepček Zlaté Moravce

BEST FOTO Čepček Zlaté Moravce


Vytlačiť   E-mail