Slovensko po prvýkrát na Majstrovstvách Sveta v štvorzáprahoch

Slovensko po prvýkrát na Majstrovstvách Sveta v štvorzáprahoch

  V Holandsku sa tento rok konali od 3. do 7. septembra MS štvorzáprahov. Všetko sa to udialo v Mariënwaerdte – časti provincie Gerderland. Nuž a Holanďanom na nich aj všetko vyšlo, až na počasie - každú chvíľu pršalo. To však nemohli naplánovať, takisto ako to, že sa stanú Majstrami Sveta v družstvách, aj v jednotlivcoch. Ale poďme po poriadku.

  Slovensko reprezentoval Miroslav Matúška z Národného žrebčína Topoľčianky. So štvorzáprahom  začal pretekať len minulý rok a zúčastnil sa pretekov iba v strednej Európe, čiže s dvoma tretinami svojich konkurentov na MS sa stretol po prvýkrát.

V stredu, ako to už na veľkých záprahových pretekoch býva, prebehla veterinárna prehliadka. Lipicány zo žrebčína ju absolvovali  bez problémov. V ten istý deň sa toho stihlo ešte veľa – prezentácia, ktorá tiež bola vypísaná ako súťaž, avšak nie ako časť šampionátu. Hodnotil sa celkový dojem zo záprahu, teda úprava koní, postroje, koč a odev jazdcov a ich prísediacich. Tejto súťaže sa zúčastnil aj náš záprah a skončil na peknom 25. mieste. Rozhodcov určite zaujali  kroje prísediacich.

   Ďalším bodom programu bol v podvečerných hodinách otvárací ceremoniál sprevádzaný, bohužiaľ,  silným dažďom. Jednotlivé tímy sa predstavovali v historických holandských vozoch. Ukážky rôznych záprahov a záprahovej štvorylky frízskych koní spestrili program, ale určite najzaujímavejším vystúpením aj pre záprahárov bola jazda trojnásobnej olympijskej víťazky v drezúre – Anky van Grunsven z Holandska s koňom Nelson. Za hustého dažďa a na tráve predviedla to, čo by dokázalo len málo špičkových drezúrnych jazdcov.

   Štvrtok a piatok už patril záprahovej drezúre – čiastkovej disciplíne majstrovstiev. Jedinečným výkonom ju vyhral Američan Chester Weber, keď obdržal len 32,13 tr.b. a až o 4 body nechal za sebou domáceho favorita Ijsbranda Chardona (36,22 tr.b.). Tretí skončil obdivuhodný 74!-ročný Brit George Bowman (40,06 tr.b.). Jeho recept na úspech v takom veku  je vraj „...nepiť, nefajčiť a ísť skoro do postele...“. Náš reprezentant mal trochu smolu, keď si vylosoval štartovné číslo 1 a teda ako prvý štartujúci otváral celý šampionát. Rozhodcovia bývajú pri prvom jazdcovi väčšinou s hodnotením opatrní, keďže ešte nie je s kým porovnávať. Po obidvoch drezúrnych dňoch Matúškovi zostalo 55. miesto s 66,43 tr.b. Nevyhol sa hrubej chybe, keď mu kôň v predĺženiach nacválaval. Pred ním ale boli ešte dva dni, ktorými si mohol pozíciu vylepšiť.     

   Maratón bol určite jedným z najnáročnejších v histórii tohto športu. Staviteľom bol Arjan Brink z Holandska. K technickej náročnosti sa pridala aj hlboká, premočená pôda, ktorá kone unavila nielen v prekážkach, ale už v prvej časti maratónu – klusovke. Počas krokovej fázy sa bugina v blate koňom neťahala ľahko a často preto dochádzalo k naklusávaniam a penalizáciám za čas. Mirovi za ňu pripísali 6 tr.b.

   Úsek E obsahoval 8 prekážok, z toho 2 vodné. Prvá z nich (prekážka č.3) bola náročná tým, že obsahovala dlhú trasu v hlbokej vode a hlbokom piesku. Tu stratili kone najviac síl. Ďalšia voda bola ako predposledná prekážka a v nej sa oddelilo zrno od pliev. Ukázalo sa, kto sa poctivo venoval kondičnej príprave koní. Slovenskému pretekárovi sa stala osudná posledná prekážka, kde sa mu predné kone zavesili na stĺp. Vyvažovač Martin Zákršmíd v snahe nezinkasovať 10 trestných bodov za dotyk so zemou preliezal po koňoch dopredu, aby ich vyslobodil. Táto „kovbojka“ sa ale neskončila dobre - cestou späť sa pošmykol a spadol medzi kone. Tak si  okrem spomínaných trestných bodov odniesol aj pár „pekných“ modrín. Na predchádzajúcich prekážkach sa náš záprah ale pohyboval okolo 30. miesta, takže i v maratóne zaúradovala smola. Sobotňajšie 49. miesto (141,78 tr.b.) však predsa len zaistilo mierne zlepšenie a síce 50. priečku pred záverečným parkúrom.

   Víťazom maratónu sa stal Thomas Eriksson (SWE) – 90,44 pred Jozsefom Dobrovitzom (HUN) – 91,62 a Ijsbrandom Chardonom (NED) – 94,97.

    treba poznamenať, že toto podujatie sa tešilo bohatej diváckej návštevnosti. Už len v predpredaji bolo predaných viac ako 85 000 vstupeniek a maratón sledovalo viac ako 100 000 divákov.

   Parkúr v nedeľu rozhodol o celkových poradiach a medailových pozíciách. Staviteľ využil všetky možnosti rozmiestnenia kuželov, aké sa len využiť dali. Časový limit bol veľmi tesný, takže sa len trom zo štartového poľa 59 pretekárov podarilo zajazdiť bez trestných bodov. Jedným z nich bol domáci Ijsbrand Chardon, 20-násobný Majster Holandska a tým si pripísal svoj štvrtý titul Majstra Sveta (1988 Apeldoorn, 1992 Riesenbeck, 2002 Jerez de la Frontera, 2008 Mariënwaerdt). Rozjazdu o prvé miesto v parkúre už absolvoval s úsmevom na tvári a vôbec mu nevadilo, že tí ďalší dvaja ho predbehli. Poradie parkúru teda bolo: Boyd Exell (AUS), Christoph Sandmann (GER), Ijsbrand Chardon (NED). Miroslav Matúška opäť potvrdil, že toto je jeho najsilnejšia disciplína a bez zhodenia loptičky len so 7,05 tr.b. za čas obsadil výborné 21. miesto, čo ho celkovo posunulo na 48. priečku s 215,26 tr.b. Povšimnutiahodné je ešte celkové siedme miesto Zoltána Lázára (HUN), ktorý zapriahal lipicány z Topoľčianok.

   Organizátori úrovňou týchto pretekov nastavili vysokú latku . Na internete sa vysielal priamy prenos a na stránkach naskakovalo priebežné poradie. Ceny boli rekordné – také určite tento šport nepamätá. Rozdelilo sa 140 000 Eur, každá disciplína bola finančne ohodnotená až do 18. miesta, takisto aj jednotlivci celkovo a družstvá do šiesteho miesta. Prezentácia, ktorá nebola súčasťou šampionátu bola ohodnotená až do 60. miesta, teda niečo si odniesol každý. Keďže ide o finančne veľmi náročný šport, vysoké odmeny sú určite na mieste. I keď zarábať pomocou koní je veľmi nebezpečné – môže dochádzať k ich zneužívaniu, ako to často vidíme v dostihoch.

   V každom prípade Národný žrebčín si odtiaľ odniesol mnoho skúseností a inšpirácií pre usporiadanie Dunajsko-Alpského pohára o dva roky.

 

Výsledky:

 Jednotlivci:

1. IJsbrand Chardon (NED) 131,19
2. Chester Weber (USA) 139,71
3. Boyd Exell (AUS) 140,47
4. József Dobrovitz (HUN) 142,91
5. Christoph Sandmann (GER) 143,59

 

Družstvá:

1. Holandsko 277,74
2. Nemecko 292,67
3. Maďarsko 293,71
4. Švajčiarsko 298,82
5. USA 303,80

Foto: www.hippoevent.at 


Vytlačiť   E-mail