V Szilvásvárade kraľovali kone z Topoľčianok

V Szilvásvárade kraľovali kone z TopoľčianokAko každý rok, tak aj tento prijal NŽ Topoľčianky pozvanie od sesterského žrebčína v Szilvásvárade a zúčastnil sa na tamojších medzinárodných záprahových pretekoch nie len so športovým štvorzáprahom, ale aj s lipicánmi klasickej školy, ktorí doplnili bohatý program.
Maďarsko je liahňou skvelých záprahárov.  Nášmu Miroslavovi Matuškovi, ktorý jazdí so štvorzáprahom prvý rok boli silnými konkurentmi. Napriek tomu sa však medzi nimi nestratil a skončil na 8. mieste zo 16 štvorzáprahov. Jeho silné stránky sa potvrdili najmä vo vozatajskom parkúre, kde sa s čistou jazdou a s 3.6 trestnými bodmi za čas umiestnil na 5. mieste. Tieto preteky pre neho znamenali aj možnosť nominovať posledného koňa na majstrovstvá sveta štvorzáprahov v Holandsku, čo sa mu samozrejme podarilo a v stajni žrebčína už stojí sedem nominovaných koní.

Víťazom CAI Szilvásvárad sa predsa stal Národný žrebčín Topoľčianky, pretože bratia Lázárovci, ktorí zvíťazili v kategórií dvoj- a štvorzáprahov, zapriahali lipicány zo Slovenska. V záverečnom defilé sme teda videli v čele kone s topoľčianskymi výpalmi.

Sobota nepatrila len vozatajskému  maratónu. Keď začala padať tma, tribúny sa plnili čoraz viac. Dôvodom bola nočná šou, ktorá každoročne sprevádza tieto preteky. Hrkot kočiarov na chvíľu utíchol a predstavili sa čikoši z Hortobágy, voltížna skupina, andalúzske kone so španielskou školou, jazdkyne v dámskych sedlách, Peter Lach z Lipice, domáci jazdci s pas de deux a jazdci z Topoľčianok so štvorylkou a prvkami klasickej školy ako kurbeta, piaf, pasáž, španielsky krok a leváda.

Sledovať výkony bielych koní v umelom osvetlení bol určite pre každého na tribúne zážitok minimálne do budúceho roku...   

Autor: Veronika Lomnická

Autor foto: Ing. Juraj Kovalčík


Vytlačiť   E-mail