Titul Európskeho šampióna pre NŽ Topoľčianky

Národný žrebčín sa môže opäť popýšiť  vzácnym titulom. Počas medzinárodnej výstavy a šampionátu lipicanských koní v rakúskom Tazmansdorfe, v dňoch 1.-2. septembra 2006 nechýbali ani zástupcovia tohto plemena zo Slovenska z Národného žrebčína Topoľčianky.
V silnej konkurencii viac ako 80 čistokrvných lipicanských koní z Európy, zapísaných do medzinárodnej plemennej knihy LIF (Lipicanská medzinárodná federácia), si titul šampióna odniesol plemenný žrebec Siglavy XIII Corvetta.  V Tazmansdorfe sa zúčastnil aj klasických drezúrnych pretekov. Žrebec narodený v roku 1994 má za sebou už pomerne dlhú a sľubnú kariéru. Ako jeden z mála koní sa zúčastnil troch majstrovstiev sveta v dvojzáprahoch v Rakúsku, Francúzsku, Nemecku a bol SJF (Slovenská jazdecká federácia) vyhlásený ako niekoľkonásobný kôň roka v kategórii záprahového športu. Svojmu jazdcovi Pavlovi Balážovi zabezpečil titul niekoľkonásobného majstra SR v záprahoch a jedinečný zlatý odznak FEI, za niekoľkonásobnú účasť na majstrovstvách sveta.

Po úspešnej športovej kariére bol v NŽ Topoľčianky, š.p. zaradený do elitného chovu. V žrebčíne ho môžete vidieť aj na mnohých vystúpeniach klasickej jazdeckej školy, kde bravúrne zvláda cviky vysokej školy.

Vynikajúci pôvod, excelentná mechanika pohybu s vysokou akciou a kadenciou, elegancia a gracióza pohybu zvíťazili.Opäť sa potvrdilo, to že Národný žrebčín je producentom špičkových koní tohto najstaršieho európskeho a kultúrneho plemena.
 

Vytlačiť   E-mail