Topoľčianky sa stanú mestom koní...

Topoľčianky (Národný žrebčín, š.p.)

Topoľčianky sa stanú v dňoch 13. – 15.06.2008 mestom koní európskych genetických zdrojov. Medzinárodného chovateľského šampionátu koní plemien Shagya – arab, Lipican a Hucul sa v Národnom žrebčíne zúčastní 250 najlepších jedincov  z chovov súkromných chovateľov a štátnych žrebčínov z celej Európy.

Šampionát v Topoľčiankach je ojedinelý v tom, že vôbec po prvýkrát sa koná pre tri plemená koní súčasne, ktoré patria z hľadiska historického medzi najstaršie kultúrne plemená.

Tento výnimočný chovateľský šampionát sa koná pod záštitou ministerky pôdohospodárstva a je organizovaný v spolupráci s najvýznamnejšími svetovými organizáciami zastrešujúcimi chovateľské subjekty národných zväzov jednotlivých krajín (ISG - Internationale Shagya-araber Gesellschaft,  pre Shagya-arabské kone; LIF - Lipizzan International Federation,  pre Lipicanov; HIF -  Huzul International Federation, pre Huculov).

Podujatia sa zúčastňujú stovky špičkových odborníkov v chove koní, chovateľov, majiteľov a zástupcov najuznávanejších chovateľských autorít z 21 krajín sveta. Chovateľský program začína v piatok hodnotením mladších vekových kategórií koní. Popri chovateľských šampionátoch budú uvedené plemená predstavené aj v športových disciplínach ako drezúra a záprahy. V sobotu budú medzinárodní rozhodcovia posudzovať staršie vekové kategórie koní.

Najlepšie kone postupujú do nedeľňajšieho šampionátu v ktorom sa dozvieme mená šampiónov pre jednotlivé plemená. Sprievodným programom bude výročná konferencia ISG a v nedeľu atraktívny veľkolepý - spoločný galaprogram všetkých plemien v popoludňajších hodinách.

 

Topoľčianky sa stanú mestom koní...

 


Vytlačiť   E-mail