Pavol Gašpar oslávil 70 rokov

Pavol Gašpar oslávil 70 rokov

Pavol Gašpar bol dlhoročným zamestnancom Národného žrebčína Topoľčianky, kde odpracoval 45 rokov, z toho 23 ako vedúci chovného objektu Breziny. Počas svojej jazdeckej kariéry sa venoval takmer všetkým jazdeckým disciplínam - drezúra, parkúr, všestrannosť a záprahy. Angažoval sa aj ako činovník Slovenskej jazdeckej federácie. Bol národným rozhodcom, staviteľom parkúrov, záprahových tratí a držiteľom trénerskej licencie. V roku 2018 bol ocenený zlatým odznakom SJF za zásluhy o rozvoj jazdeckého športu.

Narodil sa v Prešove 27.6.1953. V tom období v ich susedstve sídlil štátny žrebčínec, takže kone boli súčasťou jeho detstva. K aktívnemu jazdeniu ho priviedol jeho brat Rudolf Gašpar. Vďaka nemu v roku 1971 nastúpil do vtedajšieho Plemenárskeho podniku Topoľčianky, kde brat už pôsobil ako aktívny pretekár. Bol jeho prísnym trénerom a najväčším kritikom. V období Gašparových jazdeckých začiatkov pôsobili v žrebčíne také jazdecké osobnosti ako František Hrúzik, Dominik Pružinský, Milan Alakša, Jozef Varga a Jozef Haspra. Podľa jeho vlastných slov: „Bolo od koho odkukávať.“ Dominkovi Pružinskému robil na pretekoch „podkoniara“ a pod jeho vedením absolvoval prvé štarty.

Počas svojej bohatej jazdeckej kariéry dosiahol mnoho úspechov. Vo všestrannosti sa s koňom Polaris dostal do finále Zlatej podkovy v Humpolci. Medzi jeho najúspešnejšie parkúrové kone určite patrili  Vazal, Libertus, Flamengo a Honor. Neskôr sa jeho doménou stali záprahy. Od roku 1995 zapriahal teplokrvné kone a od roku 2008 pracoval už len s lipicanmi. Patril k stabilným záprahárom topoľčianskeho družstva. Medzi jeho najväčšie úspechy patria majstrovské tituly Slovenska z rokov 1996, 2001 a 2013, štart na Dunajsko-Alpskom pohári 2004 v Grevene a na majstrovstvách sveta v Salzburgu (2005), v Ríme (2006), vo Warke  (2007), v Kecskemete (2009) a v Topoľčiankach (2013).

Ako sa vraví, jablko nepadá ďaleko od stromu.  Jeho syn Pavol zbieral jazdecké skúsenosti už ako dieťa popri svojom otcovi. Učaroval mu dostihový šport. Za veľmi krátky čas získal 50 víťazstiev a stal sa džokejom. Na svojom konte má víťazstvo v klasickom St.Leger v roku 1996  a je držiteľom rekordu topoľčianskej dráhy. Aktuálne pôsobí na pozícii štartéra na takmer všetkých dostihoch organizovaných na Slovensku.

Pavol Gašpar zostal verný koňom aj po odchode do dôchodku v roku 2015. Ďalších 7 rokov pôsobil ako tréner parkúrového oddelenia a bol aktívny ako rozhodca alebo staviteľ tratí na jazdeckých podujatiach.

Okrem koní je jeho veľkou vášňou poľovníctvo. Rád chodieva do lesa na posed, alebo kŕmiť zver – ako sám vravieva: „...oddýchnuť si a vyčistiť hlavu.“

Gratulujeme k životnému jubileu a prajeme veľa pevného zdravia!


Vytlačiť   E-mail