Inaugurácia známok koní

Po prvý krát v histórii žrebčína !
(iNG. kOVALčíK eMIL, pHD.)
 
360 v[1]
 
360 h[1]
 
361 v[1] 
 

Deň 30. jún 2005 sa opäť zapíše do kroniky Národného žrebčína slávnostným písmom. Po prvý krát v histórii Národného žrebčína budú slávnostne inaugurované – teda do života uvedené – 2 filatelistické známky. Svoje miesto v albume filatelistov zaujme „Kôň kráľov a kráľ koní“ – teda najstaršie európske  kultúrne a historické plemeno koní LIPICAN spolu so SLOVENSKÝM TEPLOKRVNÍKOM.

Námetom pre akad. mal. Igora Piačku a rytca akad. mal. Rudolfa Cigánika boli športové kone uvedených plemien chované v Národnom žrebčíne Topoľčianky.

Práve 30. júna 2005 v historickej Jazdiarni Národného žrebčína o 14,00 hod. sa uskutoční Slávnostná inaugurácia oboch známok za účasti predstaviteľov Národného žrebčína Topoľčianky, rezortu ministerstva pôdohospôdárstva a samozrejme Slovenskej pošty. V rámci sprievodného programu si budete môcť vychutnať program, v ktorom uvidíte koníky, ktoré sa stali námetom pre oboch umelcov, aby natrvalo zostali zvečnené aj prostredníctvom malého filatelistického bonbónika. Súčasťou akcie bude predaj pohľadníc a známok s pečiatkou „prvého dňa“.

Širokú filatelistickú, odbornú ale i laickú verejnosť srdečne pozývame.

Ochrana prírody - Kone - Slovenský teplokrvník

Číslo emisie:
Deň vydania: 30. 06. 2005
Nominálna hodnota: 31,- Sk
Rozmery známky: 44mm x 30,5mm
Forma tlačového listu: HA
Počet známok na tlačovom liste: 1+1
Počet známok v sérii: 2
Autor výtvarného návrhu známky a hárčeka: akad. mal. Igor Piačka
Rytec známky a hárčeka: akad. mal. Rudolf Cigánik
Tlačiareň: PTC, Praha, Česká republika
Technika tlače: Oceľotlač z plochých platní v kombinácii s ofsetom
Náklad známok: 0,2 mil.
Autor výtvarného návrhu FDC: akad. mal. Igor Piačka
Rytec FDC: akad. mal. Rudolf Cigánik
Návrh na pečiatku: akad. mal. Igor Piačka
Tlačiareň FDC: TAB, s.r.o., Bratislava
Technika tlače FDC: Oceľotlač z plochých platní
 
Územie medzi Tisou a Dunajom, kde v karpatskej kotline leží Slovensko, bolo odpradávna známe chovom teplokrvných koní, ktorých pôvod sa odvodzuje od divokého tarpana. Podľa historických údajov, stáda divokých tarpanov sa ešte v polovici 19. stor. pásli na stepných planinách v okolí Čierneho a Kaspického mora. Bojové kmene, ktorých údernou silou boli jazdecké útvary, robili z týchto oblastí nájazdy cez Ruské stepy do strednej a západnej Európy. Ich jazdecké kone boli orientálneho, neskôr arabského pôvodu, menšie, vytrvalé, odolné a skromné, pevného zdravia. Počas bojových nájazdov zošľachťovali domáce kone. O existencii divokého koňa na našom území máme hmotné dôkazy z náleziska Gánovce, Vyšné Ružbachy, ako aj z avarského pohrebiska Žitavská Tôň. Najvýraznejší, ale pritom najkvalitnejší rozvoj chovu koní na tomto území prebiehal počas takmer 200 ročnej okupácie (1526-1711) tureckými vojskami, kedy bol chov koní intenzívne ovplyvňovaný arabským koňom. Po okupácii po roku 1711 do začiatku 19. stor., mal na časť chovu koní vplyv kôň španielský. Vyšľachtenie anglického plnokrvníka v závere 18. a začiatkom 19. stor. malo výrazný vplyv na chov koní na tomto území, ktorý trvá až dodnes.
Slovenský teplokrvník nie je homogenné plemeno, na jeho vzniku sa podieľali viaceré teplokrvné plemená koní. Je to kôň stredne mohutný, s dobre vyjadreným typom jazdeckého koňa, chodivý, dobrého charakteru a temperamentu, vhodný aj pre prácu v záprahu. Zovňajšok má korektný, dlhších línií, so suchým fundamentom, s dobrými kopytami. Jeho chovná oblasť je vymedzená územím Slovenskej republiky. Má spracovaný a schválený „Štatút plemennej knihy“ a radu plemennej knihy. Na Slovensku je to najrozšírenejšie plemeno koní, so šľachtiteľským chovom v Národnom žrebčíne Topoľčianky.
Prof. Ing. Vladimír Hučko, CSc. 
 

Ochrana prírody - Kone - Lipicanský kôň

Číslo emisie:
Deň vydania: 30. 06. 2005
Nominálna hodnota: 29,- Sk
Rozmery známky: 44mm x 30,5mm
Forma tlačového listu: HA
Počet známok na tlačovom liste: 1+1
Počet známok v sérii: 2
Autor výtvarného návrhu známky a hárčeka: akad. mal. Igor Piačka
Rytec známky a hárčeka: akad. mal. Rudolf Cigánik
Tlačiareň: PTC, Praha, Česká republika
Technika tlače: Oceľotlač z plochých platní v kombinácii s ofsetom
Náklad známok: 0,2 mil.
Autor výtvarného návrhu FDC: akad. mal. Igor Piačka
Rytec FDC: akad. mal. Rudolf Cigánik
Návrh na pečiatku: akad. mal. Igor Piačka
Tlačiareň FDC:
TAB, s.r.o., Bratislava
Technika tlače FDC: Oceľotlač z plochých platní
 
Lipicanské plemeno koní patrí medzi najstaršie kultúrne plemená chované v Európe. Vyšľachtenie tohto plemena si vyžiadalo dodržovanie dvornej etikety a ceremoniálu na viedenskom panovníckom dvore, ktorému vzorom bol španielský panovnícky dvor. Pre dopravu a jazdu na koni vyžadoval viedenský panovnícky dvor ťažší typ karosiera pre ťažké kočiare a ľahší typ kočiarového a jazdeckého koňa. Pre vyšľachtenie ľahšieho typu koňa bol v roku 1580 v krasovej oblasti Slovinska zriadený dvorný žrebčín Lipica. Pri šľachtení požadovaného typu koňa sa používali kone starošpanielské, starotalianské, ale tiež arabský kôň. Cisárske dvorné žrebčíny Kladruby nad Labem, Lipica, Kopčany pri Holíči, ako aj španielska dvorná jazdiareň vo Viedni pri šľachtení spolupracovali. Vyšľachtené plemeno bolo pomenované podľa sídla žrebčína.
Lipicany sú stredne mohutné s výbornými morfologickými a biologickými vlastnosťami, vyznačujú sa mierne oblúkonosou hlavou, vznosným chodom v kluse, sú miernej povahy, učenlivé a poslušné. U lipicana prevláda biela farba srsti (cca 80 % a 20 % iná farba srsti), na kohútiku dosahuje palicovú výšku 155 – 160 cm.
Lipican sa stal obľúbeným koňom nielen na panovníckom dvore, ale aj na dvoroch šľachty, ako aj v roľníckych chovoch. Pri založení Národného žrebčína Topoľčianky v roku 1921 základ chovu lipicana tvorilo originálne lipicanské stádo 32 kobyliek a jeden plemenný žrebec zo žrebčína Lipica. Stádo lipicanov v NŽ Topoľčianky má 30 – 40 plemenných kobýl, 3 – 4 plemenné žrebce a dorast žrebčekov a kobyliek. Lipicanské plemeno v NŽ Topoľčianky je prechované, vyrovnané typom i exteriérom a tvorí génovú rezervu. Prezídium nadácie Slovak Gold udelilo lipicanskému stádu v NŽ Topoľčianky, prvýkrát ako chovnému produktu, „Certifikát nadštandardnej kvality“.
Prof. Ing. Vladimír Hučko, CSc.
 
Fotogaléria

 

 

 

Vytlačiť   E-mail